40. hét

Baba

A 40. hét vége jelenti az átlagos terhesség végét és a terminust. A magzat már teljesen kifejlődött, és készen áll arra, hogy személyesen is megismerkedhessen veled. A szervei kifejlődtek, és megértek arra, hogy a külvilágban önállóan működjenek. A zsírsejtjei az anyaméhben töltött utolsó pillanatig szaporodnak még, hogy szigeteléssel szolgálják odakint. Ezektől a zsírsejtektől lesz majd olyan ellenállhatatlan kis arcocskája is.

A 40. héten a magzat súlya kb. 3500 gramm,  hossza kb. 51 cm.

Anya

Ennek a hétnek a végére vagy kiírva, és ha még nem született meg a gyermeked, hamarosan meg fog születni. Ugyanakkor jó, ha tudod, hogy nagyon kevés esély van arra, hogy a kiírt napon fogsz szülni! Statisztikailag csak a kisbabák 5 százaléka születik meg azon a napon, amit az orvosok terminusként megjelöltek. A többségük valamikor a 38. hét és a 42. hét között látja meg a napvilágot,  azaz még arra is van esély, hogy mostantól számított két hét múlva. Kitartás, és ne keseredj el, a te napod is eljön majd, még semmi okod siettetni.

Ahogy a szülés közeleg, a jóslófájások is sűrűsödnek, amik alatt a hasad bekeményedik, majd ellazul. Ezek alatt a fájások alatt gyakorolja a méhed az összehúzódásokat. Ha az összehúzódások rendszeresekké válnak, feltétlenül jelentsd az orvosodnak. Ő azt is meg tudja állapítani, hogy a méhszájad megkezdte-e már a nyílást és az elvékonyodást.

Apa

Abban a pillanatban, amikor beléptek majd otthonotok ajtaján az újszülöttel, az egész kaland, és az apaság rád fog szakadni. Egy csodálatos pillanat lesz ez, de ugyanakkor félelmetes is. Hirtelen meg fogod érteni, hogy mostantól minden megváltozik.

A párod és te felelősek lesztek egy kis emberért, aki rátok lesz bízva, és aki mindenben rátok kell, hogy számítson. Sokat fog aludni és enni, no meg kakilni, majd újra alszik majd. Ezek az első hetek a homályba fognak majd veszni, amikor az éjszakák és a nappalok összekeverednek, és alig láttok majd a fáradtságtól.

Fontos tudnod, hogy szülőnek lenni egy olyan feladat, amibe az ember belenő, és jó szülőnek lenni egy olyan képesség, ami nem veleszületett, hanem hosszú évek alatt megtanult. Rengeteg hibát fogsz majd elkövetni, de tanulni fogsz ezekből, és amikor visszagondolsz ezekre az időkre, az emlékek nagyon boldoggá tesznek majd. A gyermeked nem fog emlékezni ezekre a hibákra. Ő csak azt a feltételek nélküli szeretetet érzékeli, amit te és párod éreztek iránta, és csak ez számít igazán.

Tippek

Most aztán tényleg semmi kifogásod nem lehet: a táska, amit a kórházba viszel majd, legyen összecsomagolva és készenlétben. Amikor a szülés megindul, nem akarsz majd ezzel foglalkozni.

Beszéld meg az orvosoddal, hogy mi a protokoll arra az esetre, ha a szülés nem indul meg magától. Orvosfüggő, és az egészségi állapotodtól is függ, hogy a 40. hét betöltése után mennyit várnak még, mielőtt művileg beindítják a szülést.  Légy tisztában azzal, hogy a császármetszés, a fogós szülés, és egyéb beavatkozások esélye megnő, ha a szülés nem magától indul meg.

Ha bármilyen oknál fogva programcsászárra készülsz, valószínűleg azt már el is végezték ez előtt a hét előtt.

M.

Terhesség hétről hétre

01. hét>>>  02. hét>>>  03. hét>>>  04. hét>>>  05. hét>>>  06. hét>>>  07. hét>>>  08. hét>>>  09. hét>>>  10. hét>>>  12. hét>>>  13. hét>>>  14. hét>>>  15. hét>>>      16. hét>>>  17. hét>>>  18. hét>>>  19. hét>>>  20. hét>>>  21. hét>>>  22. hét>>>      23. hét>>>  24. hét>>>  25. hét>>>  26. hét>>>  27. hét>>>  28. hét>>>  29. hét>>>      30. hét>>>  31. hét>>>  32. hét>>>  33. hét>>>  34. hét>>>  35. hét>>>  36. hét>>>  37. hét>>>  38. hét>>>  39. hét>>>