7. hét

Baba

Ez a hét is nagyon fontos a baba szempontjából. A 7. hét elején az embrió még mindig úgy néz ki, mint egy ebihal, de a végére már határozottan emberi formát ölt. A teste egyre hosszabb lesz, a karjai meghajolnak a könyökénél, a szíve ritmusosabban ver. A hét vége felé az embrió teljes csontváza – ami csupa hajlékony porcból áll, mint a cápának – kialakul. Ezt hamarosan csont fogja helyettesíteni. A babának van már emésztőrendszere, veséje, mája, szíve, lépve és vakbele is. A méhlepényeden apró, hajszálvékony bolyhok vannak, amitől úgy néz ki, mint egy szőrös labda. A bolyhoknak fontos szerepük van a tápanyag és az oxigén szállításában.

Anya

Ezen a héten valószínűleg többször is rosszul érzed magad. Ez azért van, mert a placenta – ez a csodálatos rubinvörös szerv, ami a babád életét biztosítja – nagyon gyorsan nő, és a sejtek hatalmas mennyiségű HCG-t bocsátanak ki a véráramodba. A HCG-vel nagyon bonyolult a viszonyod még akkor is, ha nem tudsz róla. A HCG-szint emelkedése egészséges terhességet jelez, de ez okozza azt is, hogy nem bírod anyósod parfümjét, vagy hogy összerándul a gyomrod, ha elmész egy étterem előtt. A hányinger, a hangulatingadozás, a gyakori vécélátogatás és a rendkívüli fáradtság jellemző ezen a héten. Egy egész emberi lény növesztése kimeríti a szervezetet. Ha nem tapasztalod erősen ezeket a tüneteket, ne aggódj. Minden nő teste eltérően reagál a terhességre, és lehet, hogy te vagy az a szerencsés, aki végiglebegi az első három hónapot.

Ha a terhességed előtt sosem kívántad a zsíros sajtburgert vagy a savanyúságokat, megdöbbenve tapasztalhatod, hogy most kifejezetten vágysz rájuk. Sok elmélet született arról, hogy mi okozza a terhesség alatti farkasétvágyat, de még nem találták meg a pontos okokat.

Az egyik elmélet szerint a terhesség alatti farkasétvágy egyik oka, hogy a szervezet megpróbálja pótolni a tápanyagokat. Tegyük fel, hogy ha egy finom steaket kívánsz, akkor a szervezetednek protein kell. Fagyi? Kalcium a csontoknak.

Az érem másik oldala a bizonyos ételektől való viszolygás. Amit a terhességed előtt szerettél, annak a gondolatára is kiráz a hideg. Megfelelő ételekre és változatos étrendre van szükséged, és elképzelhető, hogy a tested így próbál irányítani.

Az is hozzájárulhat az ételundorodhoz, hogy megváltozott a szaglásod, a terhességi hormonok miatt sokkal érzékenyebbé válik. Ha egy ételnek erőteljes illata van (pl. fokhagymás csirke), megtörténhet, hogy kerülni fogod ezt az ételt. Másfelől pedig a kellemes illatok vagy az illat nélküliség (pl. sós ételek) csábítóan hathatnak.

Vannak azonban olyan ételek, amelyeket szinte minden terhes kedvel. A sós ételek közül a ropik, chipsek, amelyek segítségével több sót juttathatunk a szervezetünkbe a vértermelés elősegítéséhez. A savanyú ételek közül a savanyúságok, citrusfélék és savanykás gyümölcsök segítenek a reggeli rosszullétek kezelésében. A koraterhesség időszakában megtörténhet, hogy kerülöd a keserű ételeket. A kutatók szerint ennek evolúciós okai vannak, ugyanis a mérgező ételek gyakran egyben keserűek is.

A farkaséhség általában nem probléma, és bizonyos fokig szórakoztató is, amikor a párod éjfélkor fagyiért megy. Nagyon ritka, de bizonyos nők néha bizarr dolgokat fogyasztanának, pl. homokot, klórt, cigarettát. Az orvosok még nem tudják, mi ennek az oka. Ez veszélyes lehet a nőre és a babára egyaránt, úgyhogy ha a homokozóból szeretnél enni, kérj segítséget az orvosodtól, hogy elkerüld ezt a veszélyes vágyat.

Apa

Számodra a „reggeli rosszullét” fogalma legfeljebb azokra az éjszakákra emlékeztet, amikor kissé túllőttél a célon a haverokkal. De ez a fajta rosszullét nem múlik el ebédig. A hányinger és a terhesség egyéb tünetei akár egész nap, sőt: az első vagy ritkábban a második trimeszter végéig is eltarthatnak.

A párod testét most ellepték a hormonok, és az erőforrásait a baba táplálására fordítják, így bármennyire is próbál normál életet élni, nem tudja kikerülni a kimerültséget, a hányingert és az ingerlékenységet.

Könnyű dolgod van. Ha ételre vágyik, szerezd be neki. Ha valamitől undorodik, dobd ki – akkor is, ha a vacsorádról van szó. Kínálgasd sós ropogtatnivalókkal, ezek segítenek a hányingerrel szemben. Ha elmegy otthonról, a táskájába is tegyél egy csomagocskával. Legyen mindig kéznél valamilyen gyömbéres cukor, kandírozott gyömbér vagy gyömbértea. És ne feledd: ez is elmúlik.

TIPPEK

Menj el a fogorvoshoz. Az elégtelen szájhigiéné és a fogínybetegségek koraszüléshez és egyéb komplikációkhoz vezethetnek. Kérdezd meg a fogorvosodat, hogy mit tehetsz a terhességed során a szájhigiéné érdekében. Feltétlenül mondd el neki, hogy babát vársz, mivel a röntgensugarak a terhesség bármely szakaszában kockázatosak lehetnek.

Egyél több gyömbér tartalmú ételt, sok nőnek bevált a hányinger ellen. Egyél keveset gyakran, és ne éhezz. Ne aggódj, ha nem tudsz kávét vagy teát inni, próbáld ki helyette a gyógynövényes vagy mentás teákat, vagy igyál lehűtött vizet.

Vásárolj be a sós ételekből és kencékből. Nagyon sok nő kívánja ilyenkor a sós, ecetes ételeket. Keress olyan kencét, amiben sok és sokféle B-vitamin van, és nem csak cukor van benne.

Terhesség hétről hétre

1. hét>>>          2. hét>>>          3. hét>>>          4. hét>>>          5. hét>>>          6. hét>>>

Terhességgel kapcsolatos összes cikkünket ide kattintva olvashatod.