Terhesség hétről hétre sorozatunkban bemutatjuk a terhesség 40 hetét, melyből kiderül, hogyan fejlődik a baba, milyen változásokon megy keresztül a kismama, mire számíthat a leendő apuka, illetve tippeket is adunk, amelyeket érdemes megfontolni, hogy a várandósság nyugodtan és boldogan teljen. Az összefoglalókat szülész-nőgyógyász szakorvos lektorálta, így biztos lehetsz benne, hogy megbízható információkat olvashatsz a várandóssággal kapcsolatban.

3. hét
 

Baba

Huszonnégy órával a fogantatás után a leendő baba egyelőre egy gyorsan szaporodó sejthalmaz. Ebben a korai fázisban a sejtek a megtermékenyítési ponttól a petevezetéken keresztül a méhbe vándorolnak, itt lesz a végleges otthonuk. A fejlődő magzat a csírasejtben lévő tápanyagok segítségével marad életben. Néhány nappal később beágyazódik a méhbe, és a méhlepény is elkezd létrejönni.

Anya

Vannak olyan koraterhességi tünetek, amelyek inkább a menstruációra emlékeztetnek: puffadás, görcsök, a mell érzékenysége, hangulatingadozás. Azt is hihetnéd, hogy menstruálsz, ráadásul sok nő némi vérzést is tapasztal, amikor a megtermékenyült petesejt beágyazódik a méhbe. És hamarosan rengeteg tünet igazolja, hogy terhes vagy.

Bizonyos nők esküsznek rá, hogy az első naptól tudják, hogy terhesek, mások hetekig nem éreznek semmit. Akárhogy is van, a tested keményen dolgozik annak érdekében, hogy otthont teremtsen a babának.

Megnövekedett hormonszint: a megtermékenyítés után a humán koriális gonadotropin (HCG) nevű terhességi hormon elönti a szervezetedet ösztrogénnel és progeszteronnal. Ezek a hormonok indítják be a nemzőszerveket arra, hogy felkészüljenek az anyaságra. A HCG ugyanaz a hormon, amelyet az otthon elvégezhető terhességi tesztek is kimutatnak. Bár nagyon sok teszt 99 százalékos pontosságot ígér, a HCG-szint a terhesség korai szakaszában lehet, hogy túl alacsony. Nagy a valószínűsége annak, hogy nem elég egyetlen terhességi tesztet elvégezni.

Lazuló ínszalagok: a relaxin nevű terhességi hormon – mint a neve is mutatja – lazítja az ínszalagokat és az izmokat. A testednek rugalmasabbá kell válnia, hogy a baba elférhessen.

Érzékeny mellek: a terhességi hormonok felkészítik a mellet a baba szoptatására. Nagyjából a terhesség harmadik hónapjában elkezdődik a kolosztrumtermelés (bizonyos nők arról számolnak be, hogy csepeg a mellükből valami), és a szülés után hamarosan megjelenik az anyatej. A terhesség korai szakaszában elkezdenek létrejönni a tejtermelő sejtek és a tejcsatornák. Ezen kívül a terhességi hormonok szintjének hirtelen növekedésével megnő a melledben a véráramlás, így a melled nagyobb és érzékenyebb lesz. A melled alatt újabb zsírréteg képződik, ez is hozzájárul a méretnövekedéshez. A mellérzékenységet csökkentheted terhességi vagy szoptatós melltartó hordásával.

Magasabb vérnyomás: a tested oxigénnel és tápanyagokkal látja el a magzatot. Ezért a terhesség alatt jelentősen megnő a vérnyomásod, amelynek több érdekes mellékhatása van. Az egyik például, hogy a nagyobb vérmennyiség miatt megváltozik az arcod színe, „fényleni” kezdesz. Vagy pedig gyakrabban kell pisilned. A veséd megfeszített munkát végez, hogy a véredet minden káros anyagtól megtisztítsa, és ezért nagyobb a vizeletmennyiség is.

Fáradtság: több okból is fáradt lehet. Az egyik, hogy a szíved gyorsabban ver, hogy a megnövekedett vérmennyiséget keringtesse a testedben. A hányinger miatt esetleg nem eszel változatosan, és alacsony az energiaszinted. A progeszteronnak nyugtató hatása van, ez azt jelenti, hogy a terhességi hormonok álmossá tesznek.

Apa

Ha minden rendben van, ezen a héten a sperma és a petesejt egyesült, és a DNS-ed keveredett a párodéval.

Akár aktívan próbálkoztok, és eredményre vártok, vagy csak hagyjátok a dolgokat menni a maguk útján, a terhesség első jele lehet a kimaradt menstruáció. Máskor vannak egyéb jelek is, és ezek elég nyilvánvalóak. Vannak nők, akik az első korty bortól rosszul lesznek, mások a beágyazódásnál némi fájdalmat éreznek. A megváltozott, szokatlan viselkedés is jelentős lehet: farkasétvágy, bizonyos ételek kívánása, érzelmi hullámvasút stb.

A következő lépés általában a tesztcsíkra való pisilés. Ezek általában valódi állapotot mutatnak, de a legbiztosabb mód a vérvétel.

Tippek

  • Ha fogorvoshoz mész, ne felejts el szólni, hogy terhes lehetsz. A terhesség korai szakaszában nem javasolt a röntgen.
  • Figyelj a környezetedre! A különféle gyomirtók és mérgek hatással lehetnek a sejtosztódásra.
  • Kerüld az alkoholfogyasztást. Ne szedj gyógyszert, hacsak nem orvosi ajánlásra szeded.
  • Ha még nem kezdted el, kezdj szedni terhesvitaminokat, és szedj hozzá folsavat is.

Terhesség hétről hétre

1. hét>>>          2. hét>>>

Terhességgel kapcsolatos összes cikkünket ide kattintva olvashatod.