terhesség terhesség 1. hét

Új sorozatunkban bemutatjuk a terhesség 40 hetét hétről hétre, melyből kiderül, hogyan fejlődik a baba, milyen változásokon megy keresztül a kismama, mire számíthat a leendő apuka, illetve tippeket is adunk, amelyeket érdemes megfontolni, hogy a várandósság nyugodtan és boldogan teljen. Az összefoglalókat szülész-nőgyógyász szakorvos lektorálta, így biztos lehetsz benne, hogy megbízható információkat olvashatsz a várandóssággal kapcsolatban.

1. hét
 

Baba

A babádnak még két hete van a fogantatásáig, de a tested már készül arra, hogy befogadja.

Anya

Ennek a hétnek az elején megjön a menstruációd – remélhetőleg hosszú időre utoljára. Bár a havi vérzés nyilvánvalóan nem a legélvezetesebb része a (reménybeli) terhességnek, és azt is jelenti, hogy az előző hónapban nem jött össze a baba, próbáld meg élvezni, és gondolj arra, hogy a szervezeted így készül fel a következő hónapra, amikor lehetséges, hogy teherbe esel.

Még meg sem fogant a babád, de te már egyhetes terhes vagy? Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy a terhességet az utolsó menstruáció első napjától számolják. A menstruáció kezdetének időpontja alkalmas kiindulópontnak arra, hogy kiszámold, mikor fog érkezni a babád. A terhességed számítása tehát körülbelül két héttel a fogamzás előtt kezdődik (az utolsó menstruáció első napjától), és 40 hétig, azaz 280 napig tart.

Amikor a petesejt elhagyja a petefészket és a petevezetőn keresztül megkezdi az útját, felkészül arra, hogy megtermékenyüljön. Erre mindössze 12-24 óra áll rendelkezésre. A méh nyálkahártyája megvastagszik, így készül fel arra, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódjon. Ha a fogamzás nem jön létre, a méhnyálkahártya leválik – ez a menstruáció. A tested ezután előkészül a következő ciklusra, amikor legközelebb létrejöhet a terhesség.

Ahhoz, hogy pontosan értsd, a tested hogyan készül fel a terhességre, tisztában kell lenned a menstruációs ciklussal. Az átlag nő 28 naponta menstruál, a vérzés 3-7 napig tart általában. Az első naptól számított 14. nap környékén egy petesejt kiszabadul a petefészekből. Ezt nevezik ovulációnak. Ekkor eshetsz teherbe. A következő két hétben a petesejt megkezdi útját a méh felé. Ha a megtermékenyítés létrejött, a petesejt beágyazódik. Ha nem, a menstruációd megjön, új ciklus kezdődik.

A menstruációs ciklus feltérképezése nem mindig ilyen egyszerű, mivel nem minden nőnek 28 napra jön meg a havi vérzése. Van, akinek 30, van, akinek több mint 35 napos a ciklusa, és van, akinek 28 napnál rövidebb. Az utolsó menstruáció időpontjából számolt várható szülési dátum tehát csak körülbelüli időpontot ad, az első ultrahangvizsgálattal pontosabban meg lehet határozni a baba várható érkezését.

Ha fogamzásgátlót szedtél, elképzelhető, hogy várnod kell néhány menstruációt, amíg a ciklusod visszatér a normál kerékvágásba és terhes leszel, bár sok nő rögtön teherbe esik, amint abbahagyja a tabletta szedését. Ne felejtsd el, hogy a terhesség nem olyan, mint a villanykapcsoló: az orvosok egy évnyi sikertelen próbálkozás után foglalkoznak csak veled, hogy megtudják az okát, miért nem estél eddig teherbe.

Apa

Van, amikor a fogamzás nem tervezett. Lehet, hogy te csak szexet akartál, a babára viszont nem voltál felkészülve.

Mindazonáltal, amikor egy pár eldönti, hogy babát szeretne, meglepő dolgok történhetnek. A szexnek teljesen más jelentése lesz, és már nem csak az élvezetről és az örömről szól. Amikor a párok babát szeretnének, gyakran a kapcsolatuk mélysége, az egymás iránti bizalom szintje számít. Most pedig nyomás alatt kell szexelni. A szex sokkal inkább szól a fogamzásról, mint az élvezetről. Már nem a gyönyör, hanem a sikeresség szerint osztályozzák.

Néha a nyomás olyan nagy, hogy a párnál problémákhoz vezethet, és odáig is fajulhat a dolog, hogy az egyik/vagy mindkét fél kedve teljesen elmegy a szexuális élettől. A szex munkává válik ahelyett, hogy élmény lenne, amit a pár megoszt egymással.

Tippek

  • Sok orvos javasolja, hogy már a tervezett terhesség előtt kezdj el terhesvitaminokat, főleg folsavat és B-vitamint szedni. A terhesség előtti hónapokban napi 500 mg folsav csökkenti a velőcső-záródási rendellenességek kialakulását.
  • Tanácsos abbahagyni a dohányzást és az alkoholfogyasztást, és a drogfogyasztás is kerülendő.
  • Mivel a legártalmatlanabbnak tűnő gyógyszerek is károsak lehetnek a fejlődő babára, ha terhességet tervezel és gyógyszert szedsz, beszélj az orvosoddal.
  • Írd be a naptáradba a menstruációd első napját és azt, hogy mennyi ideig tartott a vérzés. Ez segít abban, hogy kövesd a ciklusaidat, és kiszámold a legvalószínűbb napokat a fogamzásra.
  • Próbálj meg aktív lenni és egészségesen élni. Mozogj rendszeresen és étkezz körültekintően. Figyelj a súlyodra: az egészségtelen életmód és az elhízás hátráltatja a teherbeesést.

Terhességgel kapcsolatos összes cikkünket ide kattintva olvashatod.