Legtöbbször az első tizenkét hetet magába foglaló időszakot számolják bele. Ez az első meglepetés és öröm vagy épp ijedtség és pánik ideje. Nem annyira látványos, ám annál jelentősebb változások zajlanak a szervezeten belül. A vetélések legnagyobb része ebben a trimeszterben történik, ezért sokan a 12. hétig nem, vagy csak keveseknek újságolják el a nagy hírt. Ha erős hátfájást, vérzést vagy görcsöket tapasztalsz, akkor azonnal keresd meg az orvosodat.

1. hét

Tulajdonképpen még meg sem történt a fogantatás. A menstruáció kitisztította a szervezetből az előző ciklusban elöregedett méhnyálkahártyát.

2. hét

Megemelkedik az ösztrogénszint a szervezetben, újraépül és megvastagodik a méhnyálkahártya. A petefészekben lassan növekedésnek indul néhány éretlen petesejt, hogy végül a tüsző megrepedésével az egyik útjára induljon. A petevezetékben találkozik a hímivarsejtekkel, ahol megtörténik a megtermékenyülés.

3. hét

A megtermékenyült petesejt beúszik és beágyazódik a méhbe, melynek nyálkahártyája tovább vastagodik, és lassan kialakul a méhlepény. Szervezeted progreszteronszintje magasabb lesz, ez gondoskodik arról, hogy ne érjen be több tüsző, illetve ne lökődjön ki az embrió.

4. hét

Melleid ekkor érzékenyebbé válhatnak, a menstruációs vérzés nem jelentkezik, de pecsételés előfordulhat. A petezsák már 2–4 mm átmérőjű, de a méhed mérete még nem változott.

5. hét

Gyakori vizelési inger, aluszékonyság és émelygés jelezheti a terhességet. A hányingert a HCG hormon okozza, melynek szintje a 12. hét végéig emelkedik. Az embrió 1–2 mm hosszú, és már megvannak a létfontosságú szervek kezdeményei.

6. hét

Melleid megnagyobbodnak a mirigyállomány és a tejgyűjtő csatornák megduzzadásának köszönhetően. Az embrió már 4–5 mm és megjelennek a végtagbimbói. Szíve még csak egy üregből áll, de már dobog.

7. hét

Fokozódhat az émelygés és felléphet gyomorégés is. A baba már 10–12 mm hosszú és veséi már most gyakorolják a működést. Szívében is elkülönül a két kamra.

8. hét

Erős bélmozgások és haspuffadás jelentkezhet, ami komoly rosszulléteket eredményezhet. Ezekre különféle praktikákat bevethetsz, de valószínűleg csak a második trimeszter hoz majd enyhülést.

9. hét

Heves hangulatváltozásaid lehetnek. Az orrod nyálkahártyája szárazabb, ami orrdugulást és akár orrvérzést is okozhat. Ez ellen orrspray-jel vagy párologtatóval tudsz védekezni. Az emberpalánta már tudja szopni az ujját és szemhéjai bezárulnak, szíve már négy üregű. Ülőmagassága 22–30 mm, súlya 2 gramm.

10. hét

A magzat szervei nagyjából kialakultak és végleges helyükön vannak. Már aktívan mozog, bőre többrétegűvé válik, megjelennek rajta az első pihék és a szemöldök. Fejétől a fenekéig 31–39 mm hosszú és 4 grammos.

11. hét

Mostanra már könnyen lehet, hogy szorítanak a ruhadarabok és hasad alsó fele érzékeny. Ideje, hogy lazább ruhadarabokra válts. A baba 75 mm, testsúlya az előző héthez képest több mint 75%-kal nőtt meg. Már mozgatja a száját, tud sóhajtani és ásítozni.

12. hét

A magzat hossza már eléri a 80 mm-t, és súlya közel 15 gramm. Beindulnak a bélmozgásai. Megkezdődik a körmök fejlődése és kialakul az ujjlenyomata.

Várható vizsgálatok Magyarországon:

A terhesség megállapítása valószínűleg hüvelyi ultrahang segítségével és rákszűrés (első orvosi látogatás, ált. 6–7. hét).

Vizelet- és vérvizsgálat (vérkép, vércukor, vércsoport meghatározása, hepatitisz- és vérbajszűrés, 10–12. hét).

Ultrahangos Down-szűrés a magzati nyakredő mérésével (11–13. hét) Gyanú esetén korionbiopszia vagy amniocentézis is végeztethető.

Súly- és vérnyomásmérés (az első védőnői látogatáskor).

Crysa