Terhesség hétről hétre sorozatunkban bemutatjuk a terhesség 40 hetét, melyből kiderül, hogyan fejlődik a baba, milyen változásokon megy keresztül a kismama, mire számíthat a leendő apuka, illetve tippeket is adunk, amelyeket érdemes megfontolni, hogy a várandósság nyugodtan és boldogan teljen. Az összefoglalókat szülész-nőgyógyász szakorvos lektorálta, így biztos lehetsz benne, hogy megbízható információkat olvashatsz a várandóssággal kapcsolatban.

2. hét
 

Kéthetes terhesként még nem vagy ugyan terhes, de a peteérésed hamarosan megtörténik.

Baba

Babád még nem foganhatott meg, hiszen a peteérésed csak ennek a hétnek a végén várható, de a tested még mindig fel van készülve egy esetleges terhességre. A méh nyálkahártyája elkezd vastagodni, hogy befogadja majd a megtermékenyített petesejtet.

Anya

A menstruációd már befejeződött, és talán alig várod már a peteérést, hogy teljesüljön a vágyad és megfoganjon a kisbabád. Lehet, hogy ebben az időszakban mindenhol terhes nőket és babáikat tologató, büszke anyukákat látsz: a boltban, a buszon, az utcán, a moziban, és mindenhol, ahol jársz. Gondolj arra, hogy egy év múlva ilyenkor talán már te is babával a karodon fogsz sétálni.

Hüvelyváladékod még mindig savas, és a testhőmérsékleted is normális. Ennek a hétnek a végén kiszabadul majd a petesejted a petefészekből és megkezdi útját a petevezetőn keresztül a méhed felé.

Ovuláció előtt néhány változás tapasztalható, amiből következtethetsz a közelgő peteérésre. Ilyenek például az úgynevezett középidős fájdalom a petefészkek környékén, a megváltozott hüvelyváladék, az erősebb szexuális vágy. Vizeletből kimutathatók a hormonális változások. Ovulációt jelezhet a néhány fokos hőmérséklet-emelkedés vagy hüvelyből származó vérfoltok is.

Ne ess kétségbe, ha első próbálkozásra nem sikerül teherbe esned, erre körülbelül húsz százalék az esély. Sok párnak egy évet is várnia kell, hogy megfoganjon a babájuk.

Apa

Felkészültél már a kisbabára? Ne aggódj, egy kisbabára tulajdonképpen nem is lehet felkészülni. Hogyan is tudnád elképzelni, milyen lesz egy babával, ha nincsenek tapasztalataid róla? Hogyan lehetnél felkészülve egy olyan dologra, ami megváltoztatja az életed és a párod életét is, de fogalmad nincs, hogyan? Ne ijedj meg tehát, ha a fenti kérdésre a válasz nem. Ha készen állsz a változásra, az elég ahhoz, hogy szülő legyél.

Az igazság az, hogy mindig lesznek helyzetek, meglepetések, olyan dolgok, amikre nem számítottál, és olyan reakciók, amik váratlanul érnek téged. Nem kell tudnod most, hogy mit fogsz majd csinálni, ha a baba az éjszaka közepén ordít (nyugi, hamar megtanulod, mit jelent a sírása). Az egyetlen, ami szükséges, az az, hogy fel legyél készülve a változásra, és hogy tudd, hogy az életed több szempontból is más lesz.

Tippek

  • Ha néhány cikluson keresztül figyeled és feljegyzed reggeli, ébredési hőmérsékleted, megfigyelheted, hogy a peteéréskor néhány fokkal megemelkedik az alaphőmérséklet, így ha babát szeretnél, ekkorra időzítsd a szexuális aktust az apajelölttel.
  • Ha tudod, mikor lesz a peteérésed, teremts intim légkört a szexuális együttléthez, rohanó világunkban ez gyakran szervezést igényel.
  • Folytasd a magzatvédő vitaminok szedését, és ne feledkezz meg a megfelelő testmozgásról sem. A jóga és a séta a legjobb típusú mozgás terhesség alatt.
  • Ne dohányozz, a nikotin csökkenti a teherbe esési esélyeidet.

Terhesség hétről hétre

1. hét>>>

Terhességgel kapcsolatos összes cikkünket ide kattintva olvashatod.