Terhesség hétről hétre sorozatunkban bemutatjuk a terhesség 40 hetét, melyből kiderül, hogyan fejlődik a baba, milyen változásokon megy keresztül a kismama, mire számíthat a leendő apuka, illetve tippeket is adunk, amelyeket érdemes megfontolni, hogy a várandósság nyugodtan és boldogan teljen. Az összefoglalókat szülész-nőgyógyász szakorvos lektorálta, így biztos lehetsz benne, hogy megbízható információkat olvashatsz a várandóssággal kapcsolatban.

Baba

Vannak nők, akik azt állítják, hogy érzik, amint a megtermékenyített petesejt beágyazódik. Olyan nyilalló érzés, mint amit ovulációkor is érzel. A legtöbbünknek azonban még legalább egy hétig fogalma sincs arról, hogy terhes. A negyedik héten a hólyagcsíra beássa magát a méhbe, és osztódni kezd – ezek egy részéből lesz a méhlepény (placenta), a másik részéből a magzat. De nemcsak ez történik ezen a héten, hanem az embrió rétegei elkezdenek elkülönülni egymástól. A külső rétegből fejlődik ki a baba haja, bőre, szeme és az idegrendszere, a középsőből hamarosan kialakul a szív, a szaporítószervek, a csontok, izmok és a vesék, a belső rétegből pedig a baba mája, tüdeje és emésztőrendszere.

Anya

Terhes vagyok? Vagy nem? De mégis? Vagy mégsem? Tépkedheted a virágok szirmait is, de a végleges választ a terhességi teszt adja meg. Ha nagyon türelmetlen vagy, még a menstruáció kimaradása előtt is tesztelhetsz otthon, de a negatív eredmény nem feltétlenül jelent rosszat. A tested elegendő HCG-t kell termeljen ahhoz, hogy megjelenjen a második csík. Ha a teszt negatív, próbálkozhatsz újra a hét végén. Így vagy úgy, valószínűleg elöntenek a hormonok, és csak arra vagy képes koncentrálni, hogy vajon terhes vagy-e, és folyton méricskéled a melleidet, hogy nőttek-e már. Szórakozottá válsz. Nehéz másra figyelni, főleg olyankor, ha már egy ideje próbálkoztok.

Ezen a héten: reggeli rosszullét

Emlékszel, milyen volt a hullámvasúton tízévesen? A hányinger – amit tévesen hívnak reggeli rosszullétnek, ugyanis a nap bármelyik időszakában utolérhet – a terhesség egyik legkorábbi és legjellegzetesebb jele. Ha belehánysz a bevásárlókocsiba a szupermarketben, gondolj arra, hogy milyen jó sztori lesz belőle.

(Szinte) mindenki rosszul van reggel

Az émelygéssel nem vagy egyedül. Évente 3,6 millió nő szenved tőle. A nők 50-90 százalékát érinti valamilyen szinten a reggeli rosszullét. De ha nem vagy rosszul, akkor se aggódj, a rosszullét hiánya általában nem jelent problémát. A reggeli rosszullétek általában az első trimeszter végén megszűnnek, de a szakértők szerint akár a második trimeszterben (vagy tovább is) eltartanak.

Kerüld az erős illatokat. A hagyma, sült hús, fűszeres ételek illata hányingert okozhat. Az érzékeny orrú terheseknél az édesebb illatok (szappan, kölni) is émelygést okozhatnak.

Egyél gyakran keveset. Az alacsony cukorszint súlyosbíthatja az émelygést. Ha látni sem bírod az ételt, próbálj a nap folyamán egészséges falatokat, rágcsákat fogyasztani. Válaszd a teljes kiőrlésű lisztből készült rágcsálnivalókat, savanyúságokat, vagy sajtot, diót, mert ezek magas proteintartalommal rendelkeznek. A kissé visszafogottabb életmód, az aszalt gyömbér és az akupunktúra is segíthet.

Amikor okod van aggódni

Ha folyamatosan hánysz, vészes terhességi hányásod lehet. Feltétlenül szólj az orvosodnak, ha a reggeli rosszullétek miatt enni, inni vagy már a mindennapjaidat élni sem tudod normálisan.

Érzékennyé válhat a melled, fájhat a hasad, illetve egyéb fájdalmak jelentkezhetnek, ahogy a tested alkalmazkodik az új rendszerhez. Viszont jó hír, hogy ha ez az első terhességed, a párod és a környezeted elkényeztet téged. Élvezd a figyelmet! A másodikkal ugyanennyit fogsz szenvedni, de jóval kevesebb együttérzés jut már.

APA

Az egyik kismama akkor döbbent rá, hogy várandós, amikor a barátaival békésen kortyolgatta az italát, és szinte elhányta magát. Egy másiknak az anyja elmesélte, hogy azt álmodta, hogy a lánya terhes, és kiderült, hogy igaza volt.

Néha fura okok miatt gyanakodhat a párod, de a kimaradt menstruáció általában azt jelzi, hogy az életetek meg fog változni. Ez az időszak tele van bizonytalansággal. Foglalkozzak vajon a baba gondolatával, vagy ez csak téves riasztás? A legbiztosabb módja annak, hogy megtudjátok, hogy terhes-e a párod, a vérvizsgálat.

A vizsgálat után az első nőgyógyászati vizsgálat erősíti meg a terhesség tényét. A köztes időben azonban megmarad a bizonytalanság, és a legtöbb szülőjelöltben egyelőre megválaszolhatatlan kérdések merülnek fel.

A lényeg a türelem. A türelem és az, hogy a jelenben maradjatok. Nagyon könnyű belefeledkezni a jövő tervezgetésébe. Maradj a jelenben, mindenben támogasd a párodat, figyelj arra, hogy megfelelően étkezzen, mozogjon, beszedje a terhesvitaminokat, és sokat pihenjen. Nagy valószínűséggel ez az időszak számára sokkal nagyobb érzelmi megpróbáltatást jelent. Ha terhes, akkor a testét olyan mennyiségű hormon önti el, amilyent addig nem tapasztalt, és ez nagy hatással van a fizikai és érzelmi állapotára. Nagy szüksége van most rád, és a legtöbb, amit tehetsz érte, hogy mellette állsz.

TIPPEK

Vegyél egy terhességi tesztet. Vagy kettőt. Nem biztos, hogy a legdrágább a legjobb is egyben. Válassz olyant, amelyikben két tesztcsík van, hogy megismételhesd a tesztet. Hamis pozitív eredményt lehetetlen kapni, de a terhesség első heteiben tesztelhetsz hamis negatívat. Tartsd meg a tesztet – ha pozitív, szép emlék marad.

Jelentkezz be a nőgyógyászhoz terhesgondozásra.

Ne melegedj túl, és próbálj egészséges maradni. A magas testhőmérséklet az első hetekben kockázatos a fejlődő baba számára.

Terhesség hétről hétre

1. hét>>>          2. hét>>>          3. hét>>>

Terhességgel kapcsolatos összes cikkünket ide kattintva olvashatod.