terhesség terhesség hétről hétre 5. hét

Baba

Az embrió fénysebességgel, naponta 1 mm-rel nő. Ha ez nem tűnik soknak, képzeld el, hogy reggel arra ébredsz, hogy egyharmadnyival magasabb vagy, mint előtte való este. A hét vége felé az embrió feje nagyobb lesz, mint a teste. Apró végtagkezdeményei vannak, amelyek kezdenek vállakká, karokká, kezekké, ujjakká, lábakká, combokká alakulni. A múlt héten elkezdődött szívverés ritmikusabb és rendszeresebb lett, és a szív négy kamrájából kettő már kialakult. De a hét legnagyobb híre, hogy az embrió köldökzsinórt növeszt, amely a következő 34 hétben ellátja tápanyagokkal és oxigénnel.

Anya

Boldog vagy, de fáradtnak érezheted magad. Megduzzadnak a melleid, és gyakran érzel vizelési ingert. Váratlan hangulatváltozások érhetnek, elsírod magad egy telefonreklám kellős közepén.

Az első látogatás az orvosnál

Készülj fel a tapogatásra. Az első orvosi vizsgálat során alaposan megvizsgálnak, felveszik az anamnézist, és elvégeznek egy halom tesztet. Íme, mire számíthatsz:

Vizeletvizsgálat: megvizsgálják, hogy van-e valamilyen fertőzés. Ha nem vagy profi a pohárba pisilésben, ne aggódj, rengeteg lehetőséged lesz a gyakorlásra, hiszen nagyjából minden vizsgálat így fog kezdődni.

Vérvizsgálat: a levett vérből HCG-szintet mérnek és megvizsgálják, hogy nem vagy-e vérszegény, immunis vagy-e a bárányhimlőre és esetleg a kanyaróra, valamint vizsgálják a nemi úton terjedő betegségeket: a szifiliszt, a hepatitis B-t, a HIV-fertőzést, a trippert és a chlamydiát. Megnézik a vércsoportodat, az RH-faktort és a hemoglobinszinteket. De ne aggódj, ezt nem csinálják végig minden egyes alkalommal.

Most és ezentúl nagyjából minden terhesgondozás során megmérik a súlyodat és a vérnyomásodat, mellvizsgálatot végeznek, és ha nem volt, akkor PAP-tesztet is. Vannak olyan orvosok, akik kívülről megtapogatják a hasadat, hogy kitapintsák a méhedet, mások a belső vizsgálatot részesítik előnyben.

Ha most vagy először szülész-nőgyógyásznál vagy szülésznőnél, használd ki az alkalmat. Írd le a kérdéseidet vagy a problémáidat, és tedd fel őket. Nem túl korai elbeszélgetni arról, hogy milyen elképzeléseid vannak a szülésről, szeretnél-e fájdalomcsillapítást, és ha igen, milyet, van-e tapasztalata a vízben történő szülésről vagy más szülési módokról.

Apa

A párod terhes, és nagyon érdekli, mi történik vele. És téged? Az éjjeliszekrényén lévő terhességről szóló könyveken valószínűleg még mindig nem rágtad át magad. Lehet, hogy nem várja el tőled, hogy minden létező könyvet kiolvass, de ne feledd, hogy ha tudod, mi történik, sokkal inkább részt tudsz venni az eseményekben. A legtöbb mai férfi jobban részt szeretne venni a gyereke életében, mint az egy generációval korábbi pasas az újság mögül. Nem vagy egyedül. Sok férfi teljes munkaidőben dolgozik, és odafigyelő apa. És egyre több férfi választja azt, hogy legalább egy ideig otthon marad a gyerekeivel, erről könyveket, blogokat is írtak. Nagyon csodálatos időszak ez az apaságra, mivel bármilyen típusú apa lehetsz, és élvezheted. És a következő generáció boldogabb lesz.

TIPPEK

Mindig legyen a táskádban valami rágcsálnivaló. Sós ropi, vajas keksz, víz – ezek segíthetnek a terhességi rosszullétek során.

Az autóban mindig legyen nálad egy lezárható tetejű doboz vagy zacskó, ha hirtelen hánynod kellene. Ne szégyelld magad, ha mások előtt leszel rosszul. Sokan megtapasztalták már ezt az érzést.

Kerüld a toxinokat, vegyszereket, gyógyszereket, röntgent, alkoholt, és általában mindenféle kockázatot. A 6. hét az embrió fejlődése szempontjából nagyon fontos.

Ne aggódj, ha fogytál a héten. A szédülések és rosszullétek okozhatják a fogyást, majd a következő hetekben bepótolod.

Terhesség hétről hétre

1. hét>>>          2. hét>>>          3. hét>>>          4. hét>>>          5. hét>>>

Terhességgel kapcsolatos összes cikkünket ide kattintva olvashatod.