terhesség 5. hét terhesség hétről hétre

Terhesség hétről hétre sorozatunkban bemutatjuk a terhesség 40 hetét, melyből kiderül, hogyan fejlődik a baba, milyen változásokon megy keresztül a kismama, mire számíthat a leendő apuka, illetve tippeket is adunk, amelyeket érdemes megfontolni, hogy a várandósság nyugodtan és boldogan teljen. Az összefoglalókat szülész-nőgyógyász szakorvos lektorálta, így biztos lehetsz benne, hogy megbízható információkat olvashatsz a várandóssággal kapcsolatban.

5. hét

Baba

Az 5. héten a babád még csak egy embrió, de gyorsabban fejlődik, mint bármikor is fog az életében. „C” alakú, mint egy csigatészta. Ennek a pici cső alakú lénynek már van feje, háta, hasa és… farka. De ne aggódj, a farka beépül a testbe. A hét kezdetén az embriónak már 125 000 sejtje van. A szíve is kialakult már, és elkezdett verni, bár ezek az összehúzódások még néhány hétig rendszertelenek maradnak. A baba gerincoszlopa és agya is elkezd fejlődni, valamint a legfontosabb szervek is: a tüdő, a máj, a hasnyálmirigy – valamint a méhlepény, amelyik oxigénnel és tápanyaggal látja el a babát.

Anya

Pozitívat teszteltél. Ezzel együtt jár egy bizsergő érzés is: titkod van. Ne csodálkozz, ha nem tudsz a régi, unalmas, nem-terhes életedre odafigyelni. Teljesen természetes, hogy az agyadban mindenféle gondolat kergeti egymást: vajon korai kifesteni már a gyerekszobát? És hogy hangzik a „László” név? Vajon készen állunk erre?

Bár még legalább egy hét van addig, amíg a terhességi hormonok valóban beindulnak, ez a heted egyetlen szóval jellemezhető: fáradtság. Olyan fáradtnak érzed magad, hogy a járdán fekve el tudnál aludni. A HCG-szinted emelkedőben van (a koraterhességi időszakban a HCG-szint 2-3 naponta nagyjából megduplázódik, amíg elérik a 16. hetes csúcspontot), és a testedben a vér mennyisége is növekvőben van.

Ezen a héten: aggodalom a vetélés miatt

Természetesen nem szeretnél vetélésre gondolni, és remélhetőleg nem is történik veled ilyesmi, de teljesen normális, ha valaki aggódik a terhessége miatt, főleg az első trimeszterben, amikor a vetélések gyakorisága a legnagyobb.

Milyen gyakori a vetélés? A terhességek 15-20 százaléka végződik vetéléssel. A szakemberek szerint ez a szám sokkal magasabb is lehet, mert nagyon sok vetélés a terhesség olyan korai szakaszában ér véget, hogy a nő nem is tudja, hogy terhes volt. Ami késői vagy kivételesen nehezebb menstruációnak tűnik, vetélés lehet.

Mi okozza a vetélést? A jó hír az, hogy a vetélés a természet megoldása egy olyan terhesség befejezésére, amelynek következtében valószínűleg nem lett volna egészséges a baba. A kromoszóma-rendellenességgel rendelkező babák spontán elmennek. A rossz hír, hogy a legtöbb nő nem tudja megmondani a pontos okot. És még ha „jó” oka is van, akkor is lehangoló.

Milyen kockázati csoportba tartozol? A dohányzó, sok alkoholt vagy drogot fogyasztó nőknek valószínűleg sokkal több problémájuk lesz a terhességük során, ideértve a vetélést is. A vetélés ugyancsak gyakoribb az idősebb anyáknál. Fertőzés (pl. bakteriális vaginózis, vagy korábbi, addig ismeretlen probléma a méhben vagy a méhnyakon) ugyancsak okozhat vetélést.

Melyek a vetélés jelei?

Bár a koraterhességi időszakban némi pecsételő vérzés normális, a gyakori pecsételő vérzés vagy vérzés a vetélés leggyakoribb ismertetőjele.

Mit tehetsz, hogy ne aggódj annyit?

A szorongásod csökkenni fog a 12. hét után, mert olyankor a vetélés lehetősége nagyban csökken (bár ha aggódó típus vagy, a következő nyolc hónapban aggódni fogsz – és tovább is, míg a babád be nem fejezi az egyetemet). Lélegezz mélyeket, bízz meg a testedben, és élvezd a benned történő dolgokat.

Apa

Első reakció

Amikor egy nő megtudja, hogy egy gyerek növekszik benne, nagyon mély érzések lepik el. Amikor egy férfi tudja meg, hogy egy gyerek növekedik másban – hát az más érzés. A legtöbb férfi el van ragadtatva, majd retteg, hogy megváltozik az élete. Esetleg titokban kelepcébe csaltnak is érezheted magad, pánikolsz a hirtelen érkező felelősségtől, de ne legyen bűntudatod, mindenki így érez. Ne feledd, ez csak ideiglenes reakció, egy hét múlva nagyon másképp érzel majd. De ugyanúgy rettegni fogsz.

Az már teljesen más kérdés, hogy milyen reakciót vár el tőled a párod, amikor a szemedbe néz, és azt várja, hogy csillogó szemmel és egy filmsztár hangján elmondd neki, hogy „Édesem, én vagyok a világon a legboldogabb férfi, és mindig gondot viselek rád.” És amikor ehelyett meredten nyüszítve kérdezed meg, hogy „Biztos vagy benne?”, a párod csalódott lehet. Másfelől viszont, ha már régóta próbálkoztok, valószínűleg megkönnyebbülést és reményt érzel majd. Ja, és bepánikolsz. Ez is rendben van, fogadd el. Ez nem arról szól, hogy tökéletes legyél, hanem arról, hogy részt vegyél.

Tippek

Naponta vedd be a terhesvitaminokat. Az 5. héten még nyitva van a neurális cső (agy és gerinc), a következő héten záródik be.

Csak akkor szedj be gyógyszert, ha nagyon muszáj, és feltétlenül beszéld meg az orvosoddal vagy a gyógyszerészeddel. Bizonyos gyógyszerek ártalmasak az embrióra.

Pihenj, amikor csak teheted. Ha fáradt vagy, aludj, és lazíts, ha lehet.

Terhesség hétről hétre

1. hét>>>          2. hét>>>          3. hét>>>          4. hét>>>

Terhességgel kapcsolatos összes cikkünket ide kattintva olvashatod.