15. hét

Baba

A 15. hétre a baba alaposan ki tud nyújtózkodni, és mivel rúgásai egyre erősebbek, egyes kismamák már meg is érzik azokat. Akkor sincsen aggodalomra semmi ok, ha te még nem érzel semmit belőlük, ez idő, testfelépítés, magzatvíz-mennyiség, méhlepény-elhelyezkedés, és sok más kérdése.

A magzat mérete akkora, mint egy kisebb alma vagy narancs. A csontjai tovább növekednek és nyúlnak. Most már kisbaba formája van, de a bőre vékony és áttetsző, vénái jól láthatóak, mert nem fedi még kisbabás zsírréteg, szó szerint csont és bőr. Lunagó nevű finom szőrzet lepi be testét. Ez a szőrzet a megtermékenyülés utáni 26. hétig még sűrűsödni fog, ami a terhességed 28. hete.

Anya

Valószínűleg frusztrálóan setesutának érzed magad, ahogyan a hasad nő. Mostanra már kismamanadrágokra cserélted a nadrágjaidat, és büszkén simogathatod gömbölyödő hasadat. Ahogyan a kisbabád, a méhed is növekszik: a szeméremcsontod és a köldököd között található. A Braxton-Hicks összehúzódások is lassan megkezdődnek. Ezeket a fájdalommentes összehúzódásokat először nem érzed, majd alig-alig, de intenzitásuk a terhességed előrehaladtával növekedni fog. A tested ezek által a „gyakorló összehúzódások” által készül fel a nagy eseményre, a szülésre.  Ha többször, mint óránként ötször érzed őket, ha megállás nélkül vannak jelen, vagy ha erős görcsökkel, esetleg hátfájással járnak együtt, azonnal lépj kapcsolatba orvosoddal!

Végre várandósnak látszol! Hogy a tested helyet csináljon a növekvő magzat számára, a belső szerveid más-más helyre kerülnek. A kevesebb hely azt is jelentheti, hogy nem tudsz nagy adagokat enni, és ahhoz, hogy jóllakjál, gyakrabban kell enned, kisebb adagokat. A hasad zsúfoltsága felelős pár frusztráló emésztési panaszért is, mostantól számíthatsz egy kis puffadásra, gyomorégésre, és válogatott emésztési panaszokra az elkövetkezendő időkben. A megnövekedett vérmennyiséged a magzatnak fontos táplálékokat szállít, de számodra ez azt is jelenti, hogy gyakrabban kell majd a mosdóba látogatnod, sőt kezed-lábad is bedagadhat.

Mindent elejtesz? Állandóan megbotlasz? Minden kimegy a fejedből? Bár eddig nem sikerült bebizonyítani, hogy a várandós nők feledékenyebbek, vagy nem tudnak koncentrálni, mégis sokan úgy érzik, nem úgy működik az agyuk, mint azelőtt.  Viszont az ügyetlenségedre rengeteg jó kifogásod lehet:

A súlyközpontod olyan gyorsan változik, hogy nincsen időd hozzászokni. A tested egyre nagyobb lesz, ahogyan a hasad nő, és emiatt súlyközpontod is állandóan vándorol. Hosszú éveken át ugyanaz volt a súlyközpontod, és járásod, mindennapi mozdulataid ennek megfelelően alakultak ki. Persze ez most mind megy ki az ablakon, hát nem csoda, hogy állandóan megbotlasz, esetleg még dülöngélsz is egy kicsit.

Bár a baba alaposan ki van párnázva benned, ha elesel, az egyikőtöknek sem kellemes. Jobban jársz, ha alacsony sarkú, vagy lapos cipőkben jársz magas sarkúak helyett. A lépcsőkön csak lassan és óvatosan közlekedj! Vigyázz az óvatlan mozdulatokkal, hogy a baleseteket megelőzd.

A vízvisszatartás, ödémásodás is tipikus terhestünet. Ha kezeid be vannak dagadva, sokkal nehezebb megfogni bizonyos dolgokat, és apró tárgyakat felemelni sem egyszerű. A bedagadt ujjaid miatt könnyebben elejted, amit megfogsz, hiszen ez majdnem olyan, mintha bolyhos kesztyűben próbálnál megfogni valamit.

Ahhoz, hogy a tested alkalmazkodjon a növekvő magzathoz, ellazult ízületek, bőr, és izmok szükségesek. De az, ami a terhességhez szükséges, számodra akár kellemetlen is lehet. A relaxin nevű terheshormon okozza az ellazulást, és ugyanúgy, mint a változó súlyközpontod, ez is egy olyan dolog, ami odafigyelést igényel. A tested most ideiglenesen teljesen máshogy működik, vigyázz magadra és szó szerint minden lépésedre.

Mindenki tudja, hogy nincsen a helyzet magaslatán, amikor fáradt és kialvatlan. A terhesség hatalmas stressznek teszi ki a nők testét, és gyakran lehetetlen elvonulnod pár órás szunyókálásra, vagy nem lehetséges sokáig aludnod reggelente, pedig igazán erre lenne a legnagyobb szükséged! Nem meglepő hát, ha ügyetlennek vagy feledékenynek érzed magad, és a megszokotthoz képest sokkal „leharcoltabbnak”. Ha viszont úgy érzed, hogy túlzottan ügyetlen lettél, ezt feltétlenül említsd meg orvosodnak, hátha más okai is vannak.

Bár kicsit korai még, egyes kismamák már ilyentájt érezni kezdik a baba aprócska mozgásait, ami az egyik legnagyobb örömmel fogadott terhességi tünet.

Apa

Párod határozottan és letagadhatatlanul változni kezdett. Ezek azok a hetek, amiket a terhesség alatt legjobban élvez majd az összes közül. A hányingeres rosszullétei ugyan elmúlnak, de lehetséges, hogy észreveszed, hogy a viselkedése és gondolkodása „nem a régi”.  Előfordulhat, hogy egy mondata kellős közepén elfelejti, hogy miről beszélt éppen, elveszíti a lakáskulcsát, a mobilját, vagy a kézitáskáját.  Vannak olyan kismamák, akik pontosan megértik, hogy mindez a testüket elöntő hormonoknak köszönhetik, de még nekik is nehéz elfogadniuk, hogy nincsenek a helyzet magaslatán, és mindent elfelejtenek, főleg, ha eddig hozzá voltak szokva ahhoz, hogy életüket ügyesen irányítják.

Sokat segíthet, ha egy-két tennivalót átveszel tőle, hogy könnyíts a terhén egy kicsit. Ha ő volt eddig felelős a család számláiért, vagy programok szervezéséért, ajánld fel segítségedet! Ha segítesz neki elkerülni azokat az élethelyzeteket, amikor egyedül szokott felelős lenni valamiért, de most esetleg nehezebb lett neki a feladat, nagyban segítheted őt. Támogatásra és segítségre van most szüksége, nem arra, hogy bárki emlékeztesse, hogy nincsen jó formában, vagy „szét van esve”.

Előre figyelmeztetünk: amikor a kisbaba megszületik majd, és mindketten sokkal kevesebbet fogtok aludni, nálad is megjelennek majd a szétszórtság és feledékenység tünetei. De akkor legalább együtt kezelhetitek majd ezeket a helyzeteket, és remélhetőleg sok humorral teszitek majd ezt.

Tippek

Sok folyadékot, lehetőleg vizet igyál minden nap: ez a hólyaghurut elkerülésében is segítségre lesz. A sok folyadék ivása mellett gondosan ügyelj, hogy a vécé használata után mindig elölről hátulra töröld meg magad papírral. Szex előtt és után pisilj, ha lehetséges. Ha csípő vagy égető érzés, vagy bármiféle más szokatlan tünet jelenik meg pisilés közben, azonnal nézesd meg magad orvossal.

A vörösáfonyalé nemcsak a húgyúti panaszok ellen jó, és azok elkerülésében segít, nagyon sok C-vitamint is tartalmaz. A C-vitamin most fontos számodra, mert elősegíti a vas felszívódását szervezetedben, és a kisbabád egészséges fejlődéséhez is létfontosságú. 

Sosincs elég korán a baba nevének eldöntésére, kezdhetsz a gondolattal eljátszadozni. Lehetséges, hogy már meg is vannak a kedvenceid, de az is szórakoztató, ha a nulláról kezditek. Szerencsére rengeteg könyv és internetes oldal áll ez ügyben rendelkezésetekre.

Terhesség hétről hétre

1. hét>>>          2. hét>>>          3. hét>>>          4. hét>>>          5. hét>>>          6. hét>>>          7. hét>>>          8. hét>>>          9. hét>>>          11. hét>>>          12. hét>>>          13. hét>>>          14. hét>>>

Terhességgel kapcsolatos összes cikkünket ide kattintva olvashatod.