8. hét

Baba

Nem csoda, hogy annyira izgatott vagy a terhességed miatt. A babád már nem puszta sejthalmaz, hanem egyre inkább miniatűr babának néz ki. A terhesség 8. hetében a baba arca is alakul: létrejönnek a szemhéjak, kezd kialakulni az orra és a felső ajka. Ahol addig csonkszerű végződések voltak, most ujjacskák kezdenek alakulni. A szíve gyorsan ver.

Anya

A derékbőséged nőni kezdhet ezen a héten, bár valószínűleg még nem látszik. Ha megnyomod a hasadat, érezheted a méhedet: valamivel nagyobb a mérete egy baseball-labdánál.

Valószínűleg minden nap egyre jobban érzed a terhességedet. A hányinger állandósulhat, érzékeny lehet a hasad. Biztosan nagyon vágysz már arra, hogy megoszd a barátaiddal és a családoddal, hogy mi a titka annak, hogy ilyen rosszul vagy. Vannak olyanok, akik megvárják az első trimeszter végét vagy a 20. heti ultrahangot, s csak utána újságolják el a nagy hírt. Mások a terhességi teszttel az egyik kezükben már vadul tárcsázzák a barátnő számát. Nem könnyű eldönteni, hogy mikor áruld el, hogy terhes vagy.

Általában azt javasolják, hogy várj az első trimeszter végéig – 12 hétig – a terhesség bejelentésével. A vetélések az első hetekben a leggyakoribbak, így a legtöbb nő kivárja, amíg minimálisra csökken a vetélés esélye.

Ha már nagyon régóta megpróbálsz teherbe esni, a titoktartás nehéz lehet. Sok pár elpanaszolja a meddőségi kálváriáját a barátoknak, családtagoknak, akik ugyanolyan izgatottan várják a teszt eredményét. Ilyenkor még nehezebb kivárni az első trimesztert.

Bár mindent megpróbálsz a terhesség titokban tartása érdekében, a barátok és a családod apró változásokat érzékelhet a viselkedésedben és a kinézetedben, amelyek elárulhatják, hogy babát vársz. Alkoholt nem ihatsz, és ha eddig elfogadtad, a visszautasítás miatt felmerülhet bennük a gyanú. A legtöbb nő kívánóssá válik, főleg a terhesség elején. Feltűnhet, hogy gyakran eszel csemegeuborkát vagy nagyobb adag chipset, esetleg nem eszel meg olyasmit, amit korábban szerettél.

A hasad érzékennyé válhat, így a testhez álló ruhák valószínűleg kényelmetlenek. Elképzelhető, hogy bő ruhát veszel fel már most, pedig a pocakod még egyáltalán nem látszik. Ezzel szemben a melleid elkezdenek nőni, már a terhesség korai szakaszában is, mert a tested felkészül a szoptatásra.

Fáradtabb vagy, mint általában. A terhességi hormonoknak nyugtató hatásuk van, álmosnak érezheted magad. Ráadásul megnőtt a testedben a vér mennyisége, ez nagyobb nyomást helyez a szívre.

Apa

Apaként az egyik legfontosabb dolog, hogy elkísérd a párodat az orvoshoz. Nem kell mindig elmenned, de minél több alkalommal vagy jelen annál jobb nektek, több okból is.

A tudás hatalom: minél többet tudsz az új babáról és arról, hogy mit él át a párod, annál inkább fel leszel készülve, hogy támogasd a párodat a terhességében és a szülés során.

Kötődés a babához: ha elkíséred a kismamát a vizsgálatokra, ezzel is kötődsz a babádhoz. Meglátod őt az ultrahangon, és megérted, hogyan nő és fejlődik – ezzel jobban megszokod annak a gondolatát, hogy babátok lesz, és jó úton haladsz afelé, hogy jó apa legyen belőled. A párodnak könnyebb dolga van ilyen szempontból, mert a baba benne fejlődik.

Egység: ha együtt mentek a vizsgálatokra, arról is könnyebben tudtok majd beszélgetni, hogy milyen elképzeléseitek vannak. Igen, ez az ő teste, de a babátok közös. Ha már most megszokjátok, hogy közös döntéseket hozzatok a babáról, annál könnyebb lesz később, miután megszületett.

Az is nagyon fontos, hogy a párod orvosa vagy szülésznője megismerjen téged. A vizsgálatok során kérdezhetsz, elmondhatod, hogy miért aggódsz, és azt is jelzed feléjük, hogy részt veszel a folyamatban. Ez azért olyan fontos, mert a szülés nem mindig megy terv szerint. Ha jó kapcsolatban vagy már korábban is az egészségügyisekkel, ez hatékonyabbá teszi, hogy a vajúdás és a szülés során képviselni tudd a párodat.

TIPPEK

Vegyél egy kényelmes melltartót. Még korai volna szoptatós melltartót venni, de időben kérj meg egy szakértőt, hogy vegyen méretet.

Kerüld azokat a napokat, amikor megállás nélkül csak rohangálsz. Vedd figyelembe, hogy kevesebbet tudsz vállalni, és lehetőség szerint pihenj, amikor csak teheted.

Léteznek terhességi párnák is, amelyek megtámasztják a növekedő hasadat, és csökkentik a koraterhességi hátfájást.

Nézz utána, hogy kit szeretnél, hogy a terhességedet kísérje. Beszélgess olyan barátokkal, akiknek már van babájuk, olvass utána a dolgoknak, és beszélgess el a pároddal is erről.

Terhesség hétről hétre

1. hét>>>          2. hét>>>          3. hét>>>          4. hét>>>          5. hét>>>          6. hét>>>          7. hét>>>

Terhességgel kapcsolatos összes cikkünket ide kattintva olvashatod.