9. hét

Baba

A terhesség 9. hetében a baba tovább fejlődik. Az arca napról napra „babásabb”, a szeme már kifejlődött, de még nem látszik. Az orr, az ajkak és a fülek már láthatóbbak. Az ujjai egyre kevésbé hasonlítanak bütykökre. Az ultrahangon már láthatod, mennyire mozgékony, de még mindig túl kicsi ahhoz, hogy megérezd ezeket a mozgásokat. A nemzőszervei is fejlődnek, de bárhogy leskelődnél, még nem tudnád megállapítani, hogy fiú-e vagy lány – az orvos sem.

Anya

A tested rengeteg változáson megy át: reggeli rosszullétek, a tinikorra emlékeztető érzelemkitörések, fáradtság. Az ok? Hormonok.

A reggeli rosszullétekről mindenki tud, de a terhesség valódi első jele a fáradtság. A tested gyorsan változik, hogy jó helyet biztosítson a babának, és ezek a változások csökkentik az energiaszintedet. Kimerültnek érzed magad testileg és lelkileg egyaránt.

Pihenj, relaxálj. Csökkentsd az intenzív edzéseket, és végezz nyugalmasabb tevékenységeket. A terhességi jóga vagy az úszás nagyon sokat segítenek, és stresszcsökkentő hatásúak. Aludj többet, ez pihentető a testednek, és lehetővé teszi, hogy utána nyugodtabban gondolkodj a terhességed során felmerülő kérdéseken.

Az új baba gondolata örömmel önt el, de stresszes is lehet. Eszedbe jut, hogy vajon megmarad-e a munkád a szülés után, és vajon hogy birkóztok meg az anyagi terhekkel. Dolgozz ki valamilyen stratégiát, hogy megküzdj az aggodalmaiddal. Egyesek légzőgyakorlatokat végeznek, mások a barátaikkal vagy a párjukkal beszélgetnek, tőlük várnak támogatást. A meleg fürdő is jót tesz, de kerüld a forró vizet. Meleg (nem forró) borogatást is tehetsz a hátadra vagy a hasadra.

Apa

Nem tudni, ki találta ki a „reggeli rosszullét” kifejezést, de mindenesetre vicces ember lehetett, ugyanis a reggeli rosszullét nem feltétlenül a reggelre korlátozódik, és rendkívül kellemetlen a nőre nézve.

A terhesség során a nők testében megnövekedik a különböző hormonok szintje, ezek készítik elő a testét a babára, ugyanakkor viszont testileg-lelkileg nagyon megviselik őt. Az addig folyton pörgő párodon most azt látod, hogy rendszeresen alszik napközben (akár többször is). Ugyanezek a hormonok okozzák a rosszullétét is, és olyan dolgoktól irtózik, amelyek korábban sosem zavarták. Például a fogmosástól hányingere lesz. Mások befogják az orrukat olyan ételek láttán, amelyeket korábban szerettek.

Hogyan tudsz segíteni? Fontos, hogy nyugodt legyél, és támogasd a párodat. Ha látod, hogy bizonyos ételektől forog a gyomra, ne edd előtte. Ne hagyd, hogy sokáig étel nélkül maradjon, az üres gyomor csak rontja a dolgot. A sós ropik, a kenyér és bőséges víz nagyon fontos, ilyesmi mindig legyen nála. Akár csomagolhatsz is neki egy kis „sürgősségi csomagot” sós ropikból, aszalt gyömbérből és vízből.

A legjobb, ha rugalmas vagy, és alkalmazkodsz a párod változó igényeihez. A következő hetek tele lesznek változásokkal. Legyél te az egyik állandó dolog az életében.

TIPPEK

Olvasgass a szülésről, vásárolj ezzel foglalkozó könyveket.

Keress a környékeden szülésfelkészítéssel foglalkozó tornát vagy terhesjógát. Így találkozhatsz más várandósokkal, és új barátokat is szerezhetsz, akikkel támogathatjátok egymást.

Ha általában futni szoktál, ideje változtatni ezen. A folyamatos rázkódás nem a legjobb edzésforma a terhesség idejére.

Terhesség hétről hétre

1. hét>>>          2. hét>>>          3. hét>>>          4. hét>>>          5. hét>>>          6. hét>>>          7. hét>>>          8. hét>>>

Terhességgel kapcsolatos összes cikkünket ide kattintva olvashatod.