13. hét

Baba

A 13. héttel új szakaszba ért kisbabád fejlődése. Mostantól fogva nem embriónak, hanem magzatnak számít. Napról napra egyre inkább egy kisbabáéhoz hasonló a kinézete és a viselkedése. Úgy tűnik, mintha mindig pihenne, mert a szemei bár kialakultak, kinyitni még nem tudja őket. De kezei és lábai fürgén mozognak és rázkódnak, amit egyelőre te még nem érzel. Már az ujját is tudja szopni! A baba mérete egy tojáséhoz hasonló, ülőmagassága 7,5 cm, súlya 14-22 gramm.

Anya

Hurrá! A rosszulléteid száma és intenzitása remélhetően lecsökkent, és a spontán vetéléstől sem kell már félned annyira. A második trimesztered valószínűleg megkönnyebbülést jelent majd számodra, és azt, hogy bátran szembenézhetsz a valósággal: kisbabád lesz! Most, hogy átvitorláztál a veszélyes szakaszon, valószínűleg mindenkinek elújságolod majd a hírt, természetesen csak akkor, ha te is elérkezettnek ítéled ennek idejét. Ha nagyobb gyerekeid vannak, megoszthatod velük is, hogy kistestvérük lesz.

Most, hogy kevésbé sajog mindened, és nem szenvedsz annyira a hányingertől,  egyre éhesebb leszel. Azok a hírhedt kívánósságok is ilyentájt kezdődnek. Ahogy a kisbaba és a méhed jelentős növekedésbe kezdenek, ez majd az emésztésedet is befolyásolja: gyomorégés, puffadás és mindenféle bélpanaszok formájában.

Egyes terhestünetek eltűnnek idővel, mások nem.  Még mindig sokat kell majd szaladgálnod a mosdóba, mert a növekvő baba a hólyagodat nyomja. Valószínűleg a terhesség előtthöz képest még mindig fáradtnak érzed majd magad, ez sajnos az állapot velejárója. De legalább a hasad nem túl nagy még, és kényelmesen pihenhetsz.  Ezt mindenképpen használd ki, és ne hajszold túl magad.

Apa

A következő, második trimeszter ideje kiváló alkalom arra, hogy arról beszélgessél pároddal, hogy milyen szülők szeretnétek majd lenni. Kétely nélkül kijelenthetjük, hogy szülőnek lenni a legnehezebb, legfontosabb, és legkielégítőbb feladat, amit valaha életedben végezni fogsz. Szóval hogyan lehet felkészülni egy ilyen kaliberű feladatra, aminek most a küszöbén álltok?

Az egyik legjobb módja a felkészülésnek, hogy megbeszélitek vezérelveiteket a gyerekneveléssel kapcsolatban. Ezek azok az elvek, amiket a legfontosabbnak éreztek pároddal. Valószínűleg már most mindenféle elképzeléseitek vannak. Ezekre példa a feltétel nélküli szeretet, a jutalmazás mértéke és milyensége, az etika, a tanulás, a társadalmi viselkedés szabályai, a modor, ezek mind részei a ti saját elveiteknek.

Ahhoz, hogy közös személyes elveket alapozzatok meg a gyereknevelés területén, gondoljátok végig, hogy milyen embernek szeretnétek majd látni a gyereketeket úgy 25-30 éves korára. Amikor ezt a felnőttet elképzelitek, dolgozzatok visszafelé az időben, és határozzátok meg, hogy milyen nevelési elvek segítenek majd, hogy ez a kép megvalósulhasson. Valószínűleg több beszélgetésre lesz majd szükség ahhoz, hogy párod és te megalapozzátok ezeket a személyes elveket, amik két nagyon fontos dologban fognak majd segíteni nektek, szülőknek: a nevelésben úgy általánosságban lesznek közös irányelveitek, és a mindennapok nehéz helyzeteinek kezelésében is segítségetekre lesznek.

Mint minden feladatnál, amit egy csapat végez, a cél érdekében felvázolt terv létfontosságú. Ennek a tervnek a vázolására kiváló idő ez a pár hónap.

Tippek

Mindig legyen nálad papírzsebkendő, bármerre vagy. Az orrdugulás és orrfolyás mostantól sokaknál mindennapos lehet, mint ahogyan a füldugulás és orrvérzés is. Ezeknek semmi köze a megfázáshoz vagy a náthához, annál inkább a nyálkahártyák vérbősége és megduzzadása okozza őket.

Semmiképpen ne gondold azt, hogy mostantól „kettő helyett kell majd enned.” Ennek meglenne a böjtje később, amikor a felesleget le kell majd adnod. Emlékezz arra is, hogy a minőségre is oda kell figyelned, nem csak a mennyiségre. Nem kell nemet mondanod minden csábító nassnak, de figyelj oda, hogy mit és mennyit fogyasztasz.

A terhesruhák vásárlása során mindenféle trükköt bevethetsz, ha költségvetésed ezt kívánja. Próbálj meg ruhadarabokat kölcsönkérni rokonoktól és ismerősöktől, akik nemrégen voltak terhesek, vagy vásárolj használtan. A használt terhesruhák általában egész jó állapotban vannak, hiszen mindenki csak pár hónapig hordja ezeket a darabokat.

Terhesség hétről hétre

1. hét>>>          2. hét>>>          3. hét>>>          4. hét>>>          5. hét>>>          6. hét>>>          7. hét>>>          8. hét>>>          9. hét>>>          11. hét>>>          12. hét>>>

Terhességgel kapcsolatos összes cikkünket ide kattintva olvashatod.