terhesség terhesség hétről hétre 12. hét

12. hét

Baba

Az első trimeszter vége egy fontos határvonal a kisbabádnak. Az összes fontos szerve már a megfelelő helyen van. Az idegrendszere még sokáig fejlődik majd, de a végső agyszerkezete már „elkészült”. Sok szerve megkezdte az önálló működést, például pajzsmirigye már hormonokat termel. A következő, tizenharmadik héten orvosilag már nem embriónak számít, hanem magzatnak. A szervek és testrészek kifejlődése után a növekedésre, és a külvilági életre való felkészülésre terelődik most a hangsúly.  Alakja is egyre jobban egy kisbabára hasonlít, már icipici körmei is vannak.

Anya

Ha eddig cudarul érezted magad, a hangulatváltozások, fáradtság és hányinger következtében, akkor most, hogy a második trimeszter küszöbére érkeztél, eséllyel lassan enyhülnek panaszaid.  Legalábbis ideiglenesen, amíg a terhesség vége felé valószínűleg megint kicsit kellemetlenül érzed majd magad.

A várandósság nem csak a testedre van hatással, és ha mostanában nagyon furcsa álmaid vannak, azokat is rákenheted a hormonális változásokra. Sok kismama tapasztalja, hogy álmai intenzívebbek és megrázóbbak, mint valaha voltak. Egyesek azt álmodják, hogy állatokat szülnek, vagy földönkívüliek kerítik őket hatalmukba. Te miről álmodsz mostanában? Ha van kedved, vezess „álomnaplót”.

Nyilván az is foglalkoztat mostanában, hogy vajon gyermeked kisfiú vagy kislány lesz. Kiváló szórakozást ígérnek a baba nemét megjósoló kínai naptárak, persze biztosat csak orvostól tudhatsz meg. Beszéld meg pároddal, hogy szeretnétek-e előre tudni a baba nemét. A döntés mellett, és ellen is sok érv szólhat.

Jó megtudni a baba nemét előre, mert:

  • Segít a nevek kiválasztásában.
  • Sokkal egyszerűbb ruhákat és babaszoba-díszítőelemeket vásárolni.
  • Segít abban, hogy a babára, mint valós személyre gondoljatok.
  • Könnyebbé teszi a testvérek felkészítését.

Jobb megtudni a baba nevét a szüléskor, mert:

  • Sokan szeretik a meglepetéseket.
  • Az utolsó pár hetet megkönnyebbítheti a meglepetésre való felkészülés.
  • Lehet fantáziálni mindkét nemről.
  • Kiválóan lehet a rokonokat bosszantani azzal, hogy megvárakoztatod őket.
  • Nem uralja az életedet annyira a kisbabára való felkészülés.

Lassan kis ösvényt koptatsz az íróasztalod és a női mosdó között?

Bizony a terhesség alatt végig gyakran fogsz pisilni járni. A szervezetednek most sok folyadékra van szüksége, és a megnőtt folyadékbevételt sok pisilés követi.

Viszont sok az első trimeszterre jellemző panasznak búcsút inthetsz, remélhetőleg hányingered is vagy javulóban van, vagy teljesen elmúlt már.

Bár ruháid nyilván mind feszülnek rajtad, sok ismerősöd még mindig csak akkor tud a jó hírről, ha megosztottad velük.

Az egyik aktuális döntés ilyentájt a terhesség tényének megosztása a munkahelyen. Hogy ezt mikor teszed meg, csak rajtad áll. Sok szakember azt tanácsolja, hogy a kismama várja meg az első trimeszter végét, a 12. hetet, hogy a munkahelyén elárulja a titkot. A legtöbb komplikáció, közöttük a vetélés, az első trimeszterben történik, ezért okos dolog a második trimeszterig várni.

De sok nő mégis hamarabb lépésre szánja el magát, mert a körülményeik úgy hozzák.  Egyesek a rosszullétek miatt teszik ki lapjaikat az asztalra, mások csupán nem bírják megállni, hogy ne osszák meg a nagy hírt. Attól függetlenül, hogy ki van beavatva a munkahelyeden, érdemes ott is odafigyelni a következőkre:

Sok vizet igyál, és ügyelj arra, hogy ne száradj ki. A terhesség alatt megnövekszik a folyadékigényed, de a munka forgatagában könnyű elfeledkezni a rendszeres ivásról. Vigyél magaddal egy vizesüveget és kortyolgass gyakran.

A sok ivást sok mosdólátogatás követi majd a munkahelyeden is. Hogy ne gyanakodjanak a kollegák, diszkréten végezd a dolgod. Menj a mosdóba, amikor megérkezel, mielőtt távozol, és értekezletekre menet és jövet, így kevésbé fognak gyanakodni. A pisilés halogatása egészségtelen, és a hólyag megerőltetése még gyulladást is okozhat.

Vigyél magaddal egészséges nassokat. Ha hányingerrel küzdesz, sok étel gusztustalannak tűnhet számodra. Egy nagy, egészségtelen ebéd helyett rágcsálj könnyebb falatokat a nap folyamán. Ha a terhességed ténye még titok, vigyázz arra, hogy a rágcsáid ne tipikus terhesrágcsák legyenek, mint a keksz. Válassz fehérjében gazdag ételeket, mint a mandula, a sajt, vagy egyéb tejtermékek. Ne felejtsd el a terhességi vitaminokat sem!

Öltözködj laza, kényelmes ruhákba!

Valószínűleg szűk nadrágjaidat már mélyre elpakoltad. Ha még nem, akkor most ennek is eljött az ideje. Valószínűleg kicsit mindened be van dagadva, hogy megnövekedett vérmennyiségedet a tested táplálni tudja, és a szűk ruhák nem csak a kerekedő hasadra vonják fel a figyelmet, de a vérkeringést is elszorítják.

Vigyázz az egészséges testtartásra! Ha ülőmunkát végzel, gyakran állj fel, és sétálj egyet. Ha túl sokáig ülsz egy helyben, a vér az altestedbe száll, amitől elszédülhetsz. Tedd fel a lábaidat, amikor csak lehetséges, hogy a vérkeringésedet segítsd.

Apa

Fontos felkészülnöd arra, hogy az apaság hogyan befolyásolja majd a munkádat. Sokat dolgozol? Sok időt töltesz a munkahelyeden? Úgy gondolod, hogy ez a baba születése után sem fog változni? Milyen a kapcsolatod a főnököddel? A munkaadód nem bánja, esetleg még támogatja is, hogy az alkalmazottak minden este a családjukkal vacsorázhassanak? Milyen a főnököd hozzáállása a többi kisgyerekes alkalmazotthoz?

Amikor arra készülsz, hogy a terhesség hírét megoszd a főnökkel, érdemes a fenti kérdéseket alaposan végiggondolni. A te külsődön nem fog látszódni, hogy apa leszel, ezért teljes mértékben tőled függ, hogy mikor avatod be a titokba a kollegákat és feljebbvalókat. Ez persze nem azt jelenti, hogy érdemes az utolsó pillanatig várni, hiszen lehetséges, hogy apasági szabadságot vehetsz ki, vagy jó pár napig távol leszel majd feladataidtól a szülés idején. Legjobb ezt jóval előre lebeszélni a kollégákkal, nehogy nehézséget okozz nekik. Valószínűleg egyébként is örömmel fogadják majd a jó hírt.

Egyes apukák a szülés előtt többet dolgoznak, hogy megmutassák, hogy a vállalat továbbra is számíthat majd rájuk. Mások visszafognak az iramból, és egy családbarátabb munkastílusra váltanak. Nincs túl korán már most végiggondolni, mi a legjobb út számodra és a munkaadód számára.

Mint jövendő apuka, fel kell készülnöd arra, hogyan egyensúlyozod majd életed két legfontosabb feladatát: a munkát és a családodat.

Tippek

Kerülj minden olyan tevékenységet, ami a baba oxigénellátását lecsökkentheti. A búvárkodás, a hegymászás, a tengerszint feletti magas területek látogatása most mind ellenjavalltak.

Írj egy levelet megszületendő gyermekednek. Lehet, hogy most még buta ötletnek tűnik, de évek múltán örülni fogtok a levélnek mindketten. A terhesség nagyon érdekes időszak, és bár most úgy tűnik, örökké tart majd, ezek a napok hamar elszállnak.

Tanuld meg, mik azok az ételek, amik árthatnak a babának és neked a terhesség alatt. A súlyos ételmérgezéseket okozó lisztéria baktérium különösen veszélyes a kismamákra és a magzatokra. A lágy, pasztörizálatlan sajtokat, a nyers, vagy alulsült halakat és húsokat, és a pástétomokat jobb elkerülni. Általánosságban nagyon oda kell figyelni a konyha és az ételek higiéniájára.

Terhesség hétről hétre

1. hét>>>          2. hét>>>          3. hét>>>          4. hét>>>          5. hét>>>          6. hét>>>          7. hét>>>          8. hét>>>          9. hét>>>          11. hét>>>

Terhességgel kapcsolatos összes cikkünket ide kattintva olvashatod.