terhesség terhesség hétről hétre

11. hét

Baba

A terhesség 11. hete alatt a kisbaba teste még mindig igencsak furcsán néz ki. Ebben a fejlődési szakaszban fejének mérete testhosszának majdnem felét teszi ki. De természetesen aggodalomra semmi ok, a teste hamarosan fel fog zárkózni a fejlődésben.

Anya

A terhességed alatti egészséges táplálkozás és testmozgás nagyon fontos, és ideje végiggondolnod, hogyan tudod ezt megvalósítani. És ha már a testmozgásról beszélünk, eljött az idő a rendszeres hüvelytorna, azaz Kegel-gyakorlatok megismerésére. Próbálj ezekből napi huszonötöt elvégezni. Ezekhez a gyakorlatokhoz nem kell a kondiba menned, hiszen egy közlekedési dugó, a mosogatás, a főnököd unalmas értekezése is kiváló alkalmat nyújtanak. A Kegel-gyakorlatok megerősítik és jó kondícióban tartják az alhasi izomcsoportok, a hüvely és húgycső körüli, és a méh és gátkörnyéki szervek felfüggesztéséért felelős izmokat.

A Kegel-gyakorlatok végzése során feszítsd meg a hüvelyed és a végbeled izmait, és tartsd őket megfeszítve tíz másodpercig. Ha nem tudod hogyan, gyakorolj pisilés közben: a vécén ülve szakítsd félbe a pisilést pár másodpercre.

Lassan magad mögött tudhatod az első trimesztert. Lehet, hogy fáradtnak és kimerültnek érzed magad, de a tested keményen dolgozik. A vérmennyiséged megnőtt, és extra oxigént és tápanyagokat szállít a tested minden részébe, különösen a kisbabádhoz. A terheshormonjaid ellazítják az ízületeidet és izmaidat, hogy azok megnyúlhassanak, hogy növekvő testedhez alkalmazkodhassanak. A többi hormon készenléti állapotba hozta minden porcikádat, a melleid is megnőttek már, hogy a kisbaba szoptatására felkészüljenek. Lehet, hogy kívülről mindebből semmi nem látszik, csak egy kis pocak, de hamarosan az is kosárlabda méretűre nő majd.

A hasad méretének változásán kívül valószínűleg észrevetted, hogy a számok a mérlegen elkezdtek felfelé kúszni. Ez teljesen rendben van. A növekvő testsúly az egészséges terhesség része. Sok orvos manapság nem nevez meg pontos mértéket az ideális hízásra, hiszen minden kismama más. Ha a terhességnek túlsúllyal kezdtél neki, valószínűleg az átlagosnál kisebb súlygyarapodás ideális számodra. Egy átlagos kismama számára általában 11 és 16 kiló közötti hízást tartanak ajánlatosnak a terhesség ideje alatt. Bár a súlygyarapodás elkerülhetetlen, nagyon fontos, hogy az egészséges étkezés helyett nehogy beduplázzál az adagokkal, vagy fagyit faljál. Ha odafigyelsz az adagokra és tápanyagokra, az nem csak a babának fontos, hanem abban is segítenek majd, hogy alakodat visszanyerjed a szülés után.

Hova is hízol pontosan?

Azok a kilók nem véletlenül gyarapodnak, hanem fontos helyekre mennek.

  • Kisbaba: 3,5 kg
  • Magzatvíz: 1 kg
  • Méhlepény: 0,7 kg
  • Anyaméh: 1 kg
  • Mellek: 1 kg
  • Testnedvek: 1,5 kg
  • Vér: 1,5 kg
  • Az anya tartalékai (zsír, fehérje, tápanyagok): 3,2 kg

Vigyázz, hogy ne hízzál túl sokat, „a kettő helyett evés” semmiképpen nem tanácsos. Egy egészséges nő kalóriaszükséglete kb. 1800-2200 kalória. A terhesség alatt mindössze kb. háromszáz kalóriával többre van szükség, nem ezerrel többre! Ez egy pár sajtrúd, vagy egy nagy pohár tej kalóriatartalmának felel meg.

Természetesen fogyókúrázni szigorúan ellenjavallt. Ahelyett, hogy a súlyod miatt aggódnál, csak figyelj oda arra, hogy miből mennyit eszel.

Fontos azt is tudni, hogy miből érdemes azokat az extra kalóriákat magadhoz venni.

Fehérjék: Ezek a fontos tápanyagok a szövetek építőanyagai. A növekvő magzatban a fehérjék az izmok fejlődését, és számodra a melleid növekedését és felkészülését szolgálják. Húsból, csirkéből, tojásból juthatsz hozzájuk.

Kálcium: Az erős csontokhoz elkerülhetetlenek. A magzat csontfejlődéséhez és a te csontjaid erősségéhez is szükség van extra kálciumra. Sajtból, tejből, tejtermékekből juthatsz kálciumhoz, és igen, esetenként egy kis fagyi sem árthat!

Vas: Emlékszel, hogy mennyire megnőtt a vérmennyiséged? A vas szükséges a vér előállításához. Vasban gazdag ételekre példa a húsok, a tojás, a babfélék, és a leveles zöldségek.

Folsav: A citrusfélék, a leveles zöldségek, a babok, a lencsék tartalmaznak sokat ebből a fontos tápanyagból, ami segít elkerülni születési rendellenességeket.

Apa

A második trimeszter küszöbén párod sokkal jobban kezdi érezni magát. Lehetséges, hogy még mindig rosszullétek gyötrik, de egyre kevésbé, és több energiája is lesz lassan. Ez az az időszak, amit a terhes nők gyakran legjobban élveznek, és ez lehetőséget ad neked is, hogy ezt az örömöt vele megoszd.

Mivel ez egy viszonylag stresszmentes időszak, érdemes arra kihasználni, hogy a jövőről beszéljél pároddal. Jegyezd le érzéseidet és gondolataidat a titeket érintő változásokról. Ha lehetséges, vezess naplót, vagy blogot, akár csak saját magadnak, akár barátaid, rokonaid számára. Talán jövendő gyermeked is szívesen olvassa majd egy napon.  Párodról, és változó alakjáról is csinálhatsz fényképeket.  A naplóvezetésnek sok előnye van. Amikor visszanézel majd erre az időszakra, meg fogod látni, mennyit fejlődtél, és mennyi mindent sikerült elérned. Az előtted álló nehézségek megoldásában is segítenek majd ezek az írások.

Ha még mindig nem látott orvos, most már igazán ideje, hogy ellátogass egy szülész-nőgyógyászhoz. Olyan időpontot válassz, hogy párod is elkísérhessen, és az orvossal való találkozás után elbeszélgethessetek a történtekről és benyomásokról.  Valószínűleg nagyon izgatott leszel, amikor kisbabád szívverését először meghallod, vagy először megpillantod őt az ultrahangon.

Tippek

Ne feledkezz meg a fogápolásról! A fogaid állapota mindig fontos, de a terhesség alatt különösen az. A várandósságod ideje alatt legalább egyszer nézesd meg fogaidat fogorvossal. A fogínyvérzés nem ritka ilyenkor, és lehetséges, hogy azt jelzi, hogy gyakrabban és nem azt, hogy ritkábban kellene fogat mosnod.

Kezdjetek el pénzt félrerakni arra az időre, amikor a szülés után a családi bevételek lecsökkennek. Az anyagi tartalékok segítenek majd abban, hogy kevésbé legyen stresszes az az időszak, amikor nem tudsz, vagy nem akarsz dolgozni. Ez különösen fontos arra az esetre, ha váratlan okoknál fogva hamarabb kellene abbahagynod a munkát, mint előre eltervezted.

Terhesség hétről hétre

1. hét>>>          2. hét>>>          3. hét>>>          4. hét>>>          5. hét>>>          6. hét>>>          7. hét>>>          8. hét>>>          9. hét>>>

Terhességgel kapcsolatos összes cikkünket ide kattintva olvashatod.