terhesség terhesség hétről hétre 14. hét

14. hét

Baba

A 14. héten a magzat már egy kis izgő-mozgó bajnok, de apró mérete miatt valószínűleg te ebből semmit nem érzel. A baba arca is egyre jellegzetesebb és emberszabásúbb, a szemei már közelebb vannak egymáshoz, és a fülei a végső helyükre kerülnek a feje két oldalán. Selymes babaszőr fedi egész testét, ami a bőrének fejlődését segíti, de már a hajzat is növekedésnek indul a feje tetején, és a szemöldökei az arcán.  Csuklani is elkezdett, pedig tüdeje magzatvízzel, és nem levegővel van tele.

Amikor az orvoshoz látogatsz, ne felejtsd el kérni, hogy hadd hallgasd meg a szívverését. Doppler használatával a magzati szívverés könnyen meghallgatható. Avagy természetesen „szívverések”, ha ikrekről van szó.

Anya

Végre terhesnek nézel ki, nem daginak! Ezen a héten a hányingeres időszaknak valószínűleg már búcsút intettél, bár a fáradtságból még jócskán maradt. Ahogy növekvő méhed a belső szerveidet nyomja, valószínűleg mindenféle kis kellemetlen érzések is gyötörnek. Ahogy a gyomrodnak egyre kevesebb hely jut, még az is lehet, hogy a gyomorégés is beköszönt, kézen fogva egyéb gyomorbajokkal és puffadással. A hólyagodnak is egyre kevesebb helye van a testedben, ezért továbbra is gyakran a mosdóba kell látogatnod. Ahogy a hasad növekszik, egyre nehezebb lesz éjjelente kényelmes alvópozíciót találnod, különösen, hogyha a hasadon szerettél eddig aludni.

Már nem tudod felhúzni a cipzárat a nadrágodon? Ez bizony most már természetes, és ruhatárat kell váltanod.  Amint a kedvenc farmerodnak búcsút intesz, eljött az idő az új ruhák vásárlására.

Apa

Párod nemcsak jobban érzi magát a rosszullétek után, de most már az is látszik rajta, hogy várandós. Ez a változás a hangulatára is nagy befolyással van (valószínűleg eddig csak puffadtnak és ducinak érezte magát).

Eséllyel ez két módon is befolyásol majd téged:

Párodon meglátszik már a terhesség, ami azt jelenti, hogy eljött számára az idő a kismamaruhák beszerzésére. Ha lehetséges, segítsd és támogasd ebben. Minél jobban érzi magát a ruháiban (és a bőrében) annál jobb lesz a kedve, ami mindenkinek:  magának, a babának és neked is jobb.

Az apaság elkerülhetetlensége a te mindennapi gondolkodásodat is kezdi befolyásolni. Most, a második trimeszterben, párod kerekedő alakját és kismamaruháit látva ér majd téged is utol teljes mértékben a gondolat, hogy bizony apa leszel. Sok férfi először a tizenkettedik heti ultrahangkor érzi ezt, majd azt követően egyre intenzívebben.

Lehetséges, hogy a „Tyűha, most már terhesnek nézel ki” felkiáltás is kicsúszik a szádon, mert párod kinézete meglep. Sose felejtsd el támogatni párodat, és kedvesen, örömmel hozzáállni kerekedő pocakjához. Lehetséges, hogy testileg már jobban érzi magát, de lelkileg szinte biztosan érzékeny a változó mérete miatt. Az, hogy egyre nagyobb a hasa, a gyermeketek miatt van. Ezt ünnepeld vele, örüljetek együtt, és véletlenül se legyél sértő.

Tippek

Az éhségérzetedet, mint útmutatót használd arra, hogy mikor eszel. Valószínűleg az ételeket és a táplálkozást egészen más fényben látod már. Mindig legyenek nálad egészséges nassok, és ne is gondolj arra, hogy diétázz! Ez nem a megfelelő idő arra, hogy a súlyodat csökkentsd, vagy annak növekedését megállítsd!

A rostos élelmiszerek fogyasztása nagyon fontos most.  Ezek nagyban elősegítik az emésztést. A rostos ételek emésztéséhez viszont sok folyadékra van szükséged, ezért igyál sokat a nap minden ébren töltött órájában, és vigyázz arra, hogy ne száradj ki. Mire a szomjúság érzése megjelenik, már megkezdődött a kiszáradás, ezért kortyolgass vizet gyakran. Ettől sokkal jobban is fogod érezni magadat, és tisztábban tudsz majd gondolkodni is.  Legalábbis egy kicsivel biztosan.

Egy kis nyaralásra lenne szükséged? Ideje elővenni a bőröndöt, mert a második trimeszter a legjobb alkalom az utazásra. Még viszonylag sok energiád van és a koraszülés veszélye sem fenyeget. Ha repülővel indulnátok útnak, mindenképpen nézd meg, hogy a légitársaság milyen szabályokat említ a terhes nők számára. Lehetséges, hogy be kell szerezned egy igazolást az orvosodtól, vagy a védőnőtől arról, hogy hány hetes terhes vagy, és jó az egészséged.

Terhesség hétről hétre

1. hét>>>          2. hét>>>          3. hét>>>          4. hét>>>          5. hét>>>          6. hét>>>          7. hét>>>          8. hét>>>          9. hét>>>          11. hét>>>          12. hét>>>          14. hét>>>

Terhességgel kapcsolatos összes cikkünket ide kattintva olvashatod.