34. hét

Baba

A harmincnegyedik héten a magzat izmai már jól fejlettek. A fejét fel tudja emelni és oldalról oldalra fordítani. A kar- és lábizmait is tovább tornáztatja, erősíti, sokat nyújtózik és rugdos.

Ha kisfiad lesz, a heréi mér leereszkedtek a herezacskóiba. Amikor ébren van, a szemeit nyitva tartja, amikor alszik, behunyja. A finom szőrzet, a lunago már eltűnt testéről, és a vernix, azaz magzatmáz vette át a helyét.

Ezen a héten a baba súlya 2146 gramm, hossza 45 cm, azaz akkora, mint egy sütőtök.

Anya

Írtál már szüléstervet? Megszervezted, hogy melyik rokon és ismerős kit fog értesíteni, amikor megszületik a gyerek? (Ily módon a párodnak csak egy embert kell felhívnia, és nem az egész napot tölti telefonálgatással.) Ezen a héten tanácsos a tervezgetés utolsó lépéseit elvégezni.

Légy tisztában a koraszülés leggyakoribb jeleivel:

  • A menstruációs görcsökhöz hasonló fájdalmak (amiket kísérhet hasmenés, hányás, vagy egyéb emésztési panaszok)
  • Vizes, rózsaszínes, vagy barnás folyás (amit megelőzhet a nyákdugó távozása)
  • A magzatvíz elfolyása, vagy szivárgása

Valószínűleg már szinte hozzászoktál a hát- és derékfájáshoz, a lábgörcsökhöz, és mindazokhoz a fájdalmakhoz és kellemetlenségekhez, amik a terhesség utolsó heteit jellemzik. Az is valószínű, hogy kéz- és lábfejeid és bokáid bedagadtak egy kicsit, de lehet, hogy még az arcod is. A bedagadás oka, hogy a terheshormonok hatására a tested visszatartja a vizet, hogy a magzat növekvő igényeit ki tudja elégíteni. Sokat segít, ha sok vizet iszol, és amikor csak lehet, felpolcolod a lábaidat. Ne aggódj, a legtöbb esetben a szülés után szinte azonnal távozik ez a víztartalék, és visszaáll a régi rend. Ritka esetekben, ami a terhességek 5-10 százalékát érinti, a nagymértékű vízvisszatartás egy súlyos komplikáció, a preeclampsia jele lehet. Az orvosod rendszeresen vizsgál majd, hogy meggyőződjön arról, hogy téged nem fenyeget ez a komplikáció.

A tévében és a filmekben a szülés mindig váratlanul és drámai módon kezdődik, és rövid ideig tart. A valóságban a szülés bizony jó ideig elhúzódik, és nem percekig, hanem hosszú órákig vajúdni fogsz otthon és a kórházban, mire a baba megszületik.  Hacsak nincsen vészhelyzet, nem fogsz ajtóstul rohanni a szülőszobába. Mindezzel együtt, ha alaposan felkészültök, sokkal simában fog minden menni.

Lehet, hogy furán hangzik a kérdés, de biztosan tudod, hogy tudtok majd eljutni a kórházba bárhonnan? Tudjátok, hogy hol lehet leparkolni és melyik bejáratot érdemes használni? Tegyetek egy próbakört, mielőtt még szorít az idő! A próbakör alatt jegyzetelj! A szülés kellős közepén nagyon stresszes lesz megfelelő parkolóhelyet találni. Keressetek egy olyan parkolót, ahová nem kell majd kiszaladgálni és pénzt bedobálni pár óránként. A szülés közepén nehéz lesz erre visszaemlékezni. Kérdezzétek meg jó előre, hogy hol kell majd bejelentkeznetek a kórházon belül, melyik emeleten és kinél. Ha egyágyas szobát szeretnél igénybe venni a kórházi tartózkodásotok alatt, járjatok annak utána, hogyan lehet ilyenbe kerülni és mennyibe kerül.

Apa

Sok újdonsült apuka nem tudja, hogyan bánjon majd a kisbabával és mit csináljon vele. A lényeg az, hogy nem igazán fontos, hogy mit csinál, csak foglalkozzon vele.

Tippek

Bár a hosszabb utak már ellenjavalltak, egy hétvégére még bátran elutazhattok pároddal valahova a közelbe, pihenni és kikapcsolódni. Mindenképpen vigyétek el a fényképezőgépet és csináljatok sok olyan képet rólad, amin látszik a hasad. Lehet, hogy már nem érzed magad valami vonzónak, de hidd el, eljön még az idő, amikor örülni fogsz, hogy meg lettél örökítve az utolsó hetekben.

Ne kapkodj és rohanj. Az egyensúlyod központja folyamatosan változik, és a várandós nők emiatt gyakran elesnek. A nagy hasad miatt nem is látod a földet közvetlenül magad előtt, így óvatosan lépj, és vigyázz magadra.

A munkahelyi és egyéb elfoglaltságaidat hagyd magad mögött. Legyél realista azzal kapcsolatban, hogy mit fogsz tudni még befejezni a szülés előtt. A helyettesedet tanítsd be és szokj hozzá a gondolathoz, hogy az életednek egy új szakasza kezdődik, amikor mások lesznek a prioritásaid.

M.

Terhesség hétről hétre

01. hét>>>  02. hét>>>  03. hét>>>  04. hét>>>  05. hét>>>  06. hét>>>  07. hét>>>  08. hét>>>  09. hét>>>  10. hét>>>  12. hét>>>  13. hét>>>  14. hét>>>  15. hét>>>      16. hét>>>  17. hét>>>  18. hét>>>  19. hét>>>  20. hét>>>  21. hét>>>  22. hét>>>      23. hét>>>  24. hét>>>  25. hét>>>  26. hét>>>  27. hét>>>  28. hét>>>  29. hét>>>      30. hét>>>  31. hét>>>  32. hét>>>  33. hét>>>