18. hét

Baba

A 18. héten a magzat érzékszervei rohamosan fejlődnek tovább. Most már nemcsak jól hallja az anyai test hangjait és zörejeit, mint például a szívverés, és a kívülről beszűrődő hangokat, mint például az emberi hangok, de reagál is azokra. Egyes hangokra élénkebb lesz, és mozgása sok kismama számára érezhető is. Viszont fejlődésének ebben a szakaszában még olyan aprócska, hogy sok helye van mozogni és úszkálni, ezért nem minden várandós nő számára egyértelmű, hogy mi történik odabenn.

Anya

Ha már érzed a baba mozgását a hasadban, valószínűleg minden kis terhességi problémáról elfeledkeztél örömödben. Például arról, hogy ahogyan a tested növekszik, az is lehetséges, hogy már megjelentek az első terhességi csíkok a bőrödön, és viszket mindened. Miközben hozzászoksz az új testalkatodhoz, a derekad és a hátad is sajoghatnak egy kicsit. Viszont a hányinger már csak egy rossz emlék, ez is valami.

A 16. és a 20. hetek között az orvosok egy csomó genetikai tesztnek vetnek alá, hogy megállapítsák, milyen genetikai betegségekre és problémákra van a babádnak esélye. Mielőtt ezeket a teszteket elvégzik, érdemes megérteni, miket is vizsgálnak, és az eredmények mit jelenthetnek számotokra.

A legtöbb korai genetikai szűrés nem konkrét eredményt hoz, hanem a rizikó felmérésének eredményét. Nagyon gyakran az eredmény nem azt jelenti, hogy valami biztosan nincsen rendben a babával, hanem azt, hogy további tesztekre van szükség, hogy megállapítsák, minden rendben van-e, vagy sem. Nagyon sok kisbabánál ítélik úgy, hogy további, nagyobb beavatkozást igénylő tesztekre van szükség, és a legtöbb magzatnál minden a legnagyobb rendben van, csak egy kisebbséget érintenek rendellenességek.

Nem invazív tesztek:

A genetikai rendellenességek szűrésére többféle jelenleg használt módszer is létezik: az úgynevezett kombinált tesztet a 12-14. héten végzik egy ultrahangvizsgálat és egy vérvizsgálat kombinációjával (ezért nevezik kombinált tesztnek). Ezzel a vizsgálattal a triszómiás rendellenességekkel (Down-szindróma, Edwards-szindróma, Patau-kór) fogant magzatok körülbelül 95 százaléka szűrhető ki. Ezen kívül létezik még két vizsgálat (integrált és négyes teszt), továbbá a szekvenciális vagy kontingens szűrés (a kombinált és a négyes teszt együtt), ami jelenleg az egyik leghatékonyabb szűrőmódszernek tekinthető.

A 16. hét után kevéssel szokott sor kerülni az úgynevezett AFP vizsgálatra, amely egy egyszerű vérvétellel jár. Manapság már elavult vizsgálatnak számít, és a Down-szindróma esélye mellett a nyitott gerinc esetleges jelenlétét keresi.

Az egyik, Magyarországon elérhető nem invazív teszt a Nifty vérteszt, ami bármikor elvégezhető az első trimeszter végétől. Háromféle magzati kromoszóma-rendellenesség eddig sosem látott pontosságú kimutatására képes, és a magzat nemét is egyértelműen meghatározza, akár már a 12. héten.

A cisztás fibrózis anyagcsere-betegségre specializált vértesztet is elvégzi az orvos. Ez a teszt az anyai géneket vizsgálja, és ha az anya a hibás géneket hordozza, az apát is megvizsgálják.  A cisztás fibrózisra való esély mindössze 1:40-hez Magyarországon, de ha az anya és az apa mindketten hordozzák a hibás gént, ez az esély 1 a négyből.

Ha valaki szűk családjában vagy rokonságában bizonyos genetikai rendellenességek előfordultak, az ezekre való esélyt az orvosok külön vizsgálhatják.

Invazív tesztek

Ha a tesztelés első körében valamilyen rendellenességre megemelkedett esélyt találtak, ami azt mutatja, hogy gond LEHET a babával, nem azt, hogy gond VAN a babával, akkor invazívabb vizsgálatokra kerülhet sor.

Amniocentézis:

Az orvos egy hosszú, vékony tűvel a magzatvízből kis mintát vesz a hasfalon át. A magzatvizet megvizsgálják mindenféle genetikai rendellenességet keresve. Mindemellett ez a teszt a nyitott gerinc esetleges jelenlétét is kimutatja, és a baba nemét is pontosan megmondja.  Az amnio tesztet a 16-20. hetek között szokták elvégezni.

CVS teszt (Korionboholy mintavétel):

Ez a teszt, amelyre a terhesség 11. és 19. hetei között kerülhet sor, abból áll, hogy az orvos egy tűvel egy kis mintát vesz a méhlepényből. A placenta darabkáját megvizsgálják genetikai rendellenességekre utaló bizonyítékot keresve.

Ez utóbbi két teszt kb. 1 százalékkal megnöveli a vetélés esélyét, ezért mindenképpen komoly okkal szokták csak elvégezni őket, a nem invazív tesztek eredményének értékelése után.

Apa

Az apának, aki nem hordozza testében a születendő magzatot, más a kapcsolata vele, mint az anyának. Ha szorosabbá szeretnéd tenni ezt a kapcsolatot, fontold meg, hogy olvasol a babának.

Lehetséges, hogy úgy gondolod, párod hasának beszélni nevetséges, vagy ciki, de ez nem igaz. A hangodat már jól hangja (később fel is ismeri majd, amint megszületett!), és ezek a percek fontosak lehetnek mindkettőtök számára.  Hamarosan nem lesz ilyen egyszerű nyugodt, csendes pillanatokat eltölteni ugyanezzel a gyerekkel.

De a legfontosabb, hogy amikor olvasol neki, mint személyre fogsz rá gondolni, ami előnnyel fog majd járni, amikor megérkezik. Az éneklés, a beszéd és az olvasás mind lehetőséget adnak arra, hogy kapcsolatot létesíts vele.

Tippek

Jólesik néha egy pohárka alkohol? A baba érdekében és a sajátodéban is: ne igyál most. Nincsen olyan szintű alkoholfogyasztás, ami bizonyosan biztonságos még a magzatra nézve, bár egyes orvosok a 30. héttől megengedik a mértékletes alkoholfogyasztást. De csak úgy mehetsz biztosra, ha egyáltalán nem iszol alkoholt!  A gyümölcslevek, az ásványvizek, az üdítő italok, a sima víz, vagy a citromos víz mind biztonságos alternatívák.

Ne felejtsd el a 18-20. heti ultrahangot elvégeztetni, ezek kulcsfontosságúak a baba szempontjából. Vidd magaddal a párodat, ha ez lehetséges, és ha szerencséd van, fényképeket, vagy CD-t is kapsz majd a vizsgálatról, ennek nézz utána előre.

Minden orvoslátogatás előtt írd le kérdéseidet az orvosnak és a védőnőnek. A vizsgálat alatt sok mindent elfelejthetsz az izgalomtól. Ha kérdéseidet előre leírod, és a listát magaddal viszed, csak az időpontot kell majd betartanod, minden más sokkal egyszerűbb lesz.

Terhesség hétről hétre

1. hét>>>          2. hét>>>          3. hét>>>          4. hét>>>          5. hét>>>          6. hét>>>          7. hét>>>          8. hét>>>          9. hét>>>          11. hét>>>          12. hét>>>          13. hét>>>          14. hét>>>          15. hét>>>          16. hét>>>          Terhesség hétről hétre

1. hét>>>          2. hét>>>          3. hét>>>          4. hét>>>          5. hét>>>          6. hét>>>          7. hét>>>          8. hét>>>          9. hét>>>          11. hét>>>          12. hét>>>          13. hét>>>          14. hét>>>          15. hét>>>          16. hét>>>

Terhességgel kapcsolatos összes cikkünket ide kattintva olvashatod.

" target="_blank">17. hét>>>

Terhességgel kapcsolatos összes cikkünket ide kattintva olvashatod.