terhesség terhesség hétről hétre 15. hét

16. hét

Baba

A 16. héten kisbabád szervezete egyre inkább önfenntartó már.  A veséi működésbe léptek és vizeletet termelnek. Természetesen még mindig az anyától kapja a táplálékát, de gyomrában már megindult az epe termelése. A feje tetején rendes haj is nő már jellegzetes színben (ami később még valószínűleg változni fog). Fejlődő arcizmai lehetővé teszik, hogy kinyissa és becsukja a száját, akár azt is, hogy mosolyogjon! Ezen a héten ülőmagassága 12 cm, súlya 85 gramm, és körülbelül akkora, mint egy avokádó.

Anya

Most, hogy teljesen egyértelművé vált, hogy anyuka leszel (avagy gyermekeid száma növekedni fog), el kell döntened, hol fogsz szülni, melyik kórházban. Gondold meg, hogyan fogsz tudni oda eljutni a szülés alatt, és azt sem korai végiggondolni, hogy milyen szülést szeretnél. Ha nem akarod a véletlenre bízni a szülés részleteit, megfontolhatod, hogy szüléstervet készítesz kívánságaidról, amelyben leírod orvosodnak és egyéb segítőidnek, hogy milyen kívánalmaid vannak a fájdalomcsillapítással, vajúdással, gátvédelemmel, és egyéb részletekkel kapcsolatban.

Valamikor az elkövetkezendő hetekben elkezded majd érezni a baba mozgását.  Először aprócska kis fickándozást érzel majd, de egy idő után rúgásokat és csuklásokat is meg tudsz majd különböztetni. Ahogy a magzat növekszik hosszban és súlyban is, nem lesz meglepő, ha a hasadban és a hátadban kellemetlen érzéseid lesznek. A melleid is sajogni fognak, ahogyan a mellszövetek megtelnek, és a melleid előkészülnek a tejtermelésre. Ahogyan a terheshormonok termelése nagy sebességbe kapcsol, fejfájások, szédülések, és akár éles hangulatváltozások is rád törhetnek.

A második trimeszterrel egy olyan időszakba léptél, ami „most vagy soha” alkalmat ad arra, hogy elutazzál valahova. Valószínűleg jobban érzed magad, mint az elmúlt időkben bármikor, már nem vagy hányingeres, a hasad még nem túl méretes, és a kismamaruhák is kiválóan állnak rajtad. A mostani időszak a legmegfelelőbb arra, hogy nyaralni vagy telelni menjél, ha az etetésekkel és piszkos pelenkákkal teli álmatlan éjszakák előtt még egyszer utoljára el akarsz szabadulni valahova.

Mielőtt távolabbi útra indulnál, beszélj terveidről orvosoddal. Lehet, hogy remekül érzed magad, de esetleg alaposabban meg kell, hogy vizsgáljon az út előtt. Említsd meg a tervezett célállomást is, mert lehetséges, hogy elfeledkeztél egy-két szempontról, amikor azt kiválasztottad. Például, ha ödémára hajlamos vagy, egy meleg és párás hely kihozhatja ezt a problémát. Az orvosodat kérd meg, hogy készítsen egy másolatot leleteidről, hogy azokat magaddal vihesd a biztonság kedvéért. A telefonszáma szerepeljen a leleteken, arra az esetre, ha hirtelen el kellene őt érned.

Beszéld meg orvosoddal azt is, milyen gyógyszereket vigyél magadra. Ha valamit be kellene venned például fejfájás, rovarcsípés, gyomorrontás, vagy hasonló esetén, mindenképpen itthonról vigyél magaddal, a saját orvosod által jóváhagyott gyógyszert. Külföldön lehetséges, hogy nem lesz lehetőséged, vagy elegendő nyelvtudásod abban az esetben, ha gyorsan be kell venned valamit.

Akármennyire kalandvágyó vagy, ez most nem megfelelő alkalom kalandtúrákra.  Fogd vissza magad, és vigyázz magadra. Lehetséges, hogy úgy érzed, hogy meg sem kottyan majd neked egy egész napos kirándulás, vagy városnézés, de ha túlvállalod magad, nagyon kellemetlenül bedagadhat kezed-lábad! Semmiképpen ne feledkezz meg a folyamatos folyadékbevitelről!

Ha bármi kérdésed vagy problémád van az utazás közben, a megszokott orvosoddal vedd fel a kapcsolatot, ő ismeri legjobban körülményeidet és állapotodat, és megfelelő tanáccsal tud ellátni.

Az, hogy végül milyen úticél mellett döntesz, sok megfontolást igényel. Ha az eddigi terhességed problémás volt, vagy aggodalmaskodóbb típus vagy, egy autóút jobb választás, mint egy hosszú repülőút. És bár a messzi, egzotikus tengerpartok igencsak csábítóak, és esetleg a kiválasztott szálloda is minden kényelmi igénynek megfelel, egyes országok és üdülőtelepek nem rendelkeznek megfelelő egészségügyi ellátással.

Apa

Mivel a terhesség ideje alatt a hangsúly a kismamán és a születendő gyermeken van, sok apa úgy kezdi az apaságot, hogy nem tudja, ő hogyan fog ebbe a képbe beleilleni. De minden azt bizonyítja, hogy az apukák szerepe gyermekeik életében kulcsfontosságú. A legújabb pszichológiai kutatások szerint pedig minél jobban úgy érzi az apa, hogy meghatározó szerepe van a gyermekei életében, annál inkább részt vesz azok nevelésében és ellátásában.

Több kutatás kétely nélkül bizonyította, hogy azoknak az apáknak a gyermekei, akik aktívan részt vesznek a nevelés mindennapjaiban, jobb iskolai eredményeket érnek el, kevesebb magatartásbeli problémájuk van és jobban beilleszkednek a társadalomba. Ezek a szerencsés gyerekek magabiztosabbak, jobban felkészültek az élet nehézségeivel való megküzdésre. Boldogabb felnőttek lesznek belőlük, és saját házasságaik is sikeresebbek. Még ennél is érdekesebb, hogy a kislányok, akiknek közelebbi és jobb kapcsolata van apjukkal, több önbizalommal nőnek fel, és szexuális kapcsolatokba is később vágnak bele!

Az egyik legnagyobb oka annak, hogy ilyen nagy különbség van a gyermekei életében részt nem vevő, és a gyermekei életében aktív apukák családja között, hogy az utóbbi családokban nem egy, hanem két szerető szülő tanítja, stimulálja, szórakoztatja, ápolja és gondozza a gyermeket, ami felbecsülhetetlen értékű. Ezért soha ne becsüld alá a fontosságodat a gyermekeid életében, és ez életkoruktól teljesen független!

Tippek

Ha lehetséges, fényképezd le, vagy fényképeztesd le magad az elkövetkezendő hetek alatt gyakran. Ezekből a képekből kiváló szuvenír lesz majd egy nem is olyan messzi jövőben, és örülni fogsz majd nekik. Ne felejtsd el párod is bevonni a fényképezkedésbe, hiszen neki is nagy része van a terhességedben. Az úgynevezett „videónapló” is egy egyszerű, kedves, de igencsak szórakoztató módja ennek az érdekes időszaknak a megörökítésének.

Ha nagyobb gyermekeid vannak, most már jó ötlet a jövendő kistestvér hírének megosztása. Hamarosan egyértelmű lesz alakodról, hogy terhes vagy, és a rúgásokat is érezhetik majd kívülről.  A vetélés esélye most már minimális, és fontos, hogy a nagyobb testvérek felkészüljenek a kistestvér érkezésére, és kapcsolatot építsenek vele.

Ne feledkezz meg a napvédelemről. A terhes nőkre nagyobb hatással van a nap, a leégésre és a szeplősödésre is hajlamosabbak. A legtöbb napvédő termék ártalmatlan a terhes nőkre nézve, és biztonságos a magzatra. Olyan terméket keress, ami az UVA sugarak ellen is (ezek okozzák a bőr öregedését és ráncosodását) és az UVB sugarak ellen is (ezektől ég le a bőr) véd, és gyakran kenegesd magad a nap folyamán.

Terhesség hétről hétre

1. hét>>>          2. hét>>>          3. hét>>>          4. hét>>>          5. hét>>>          6. hét>>>          7. hét>>>          8. hét>>>          9. hét>>>          11. hét>>>          12. hét>>>          13. hét>>>          14. hét>>>          15. hét>>>

Terhességgel kapcsolatos összes cikkünket ide kattintva olvashatod.