29. hét

Baba

A magzat ezen a héten tovább kerekedik. Egyre inkább gyűjti magára a zsírréteget, hogy felkészüljön a napra, amikor elhagyja kényelmes kis otthonát. Amikor a mozgolódását érzed, meg az is lehet, hogy már meg tudod különböztetni egymástól a lábait, a kezeit, a fejét, és egyéb részeit. Szorgalmasan gyakorolja a lélegzést, de természetesen igazi levegőt nem tud még belélegezni, amíg meg nem születik.

A hatalmas ütemű növekedés, ami az elmúlt pár hétben volt rá jellemző, most már kicsit lelassul, de az elkövetkezendő kicsit kevesebb, mint három hónapban így is meg fogja duplázni a súlyát, és két kilót fog magára szedni. Ha most megszületne, már képes lenne valamilyen szintű lélegzésre, de valószínűleg segítségre lenne szüksége, mert hamar kifáradna. A kis szemei is éretlenek még és nagyon érzékenyek a fényre.

Hossza ezen a héten 38,6 cm, súlya 1153 gramm, azaz kb. akkora, mint egy sütőtök.

Anya

Most, hogy már a harmadik trimeszterben jársz, befordultál a célegyenesbe.  Ennek megfelelően eljött az idő a szülés előkészítésének komolyítására, a felkészülésre az életre a babával.

Ha a párod, egy barát vagy egy családtag jelen lesz a szüléskor, vond be őt is a felkészülésbe. Ennek részeként beszéld meg szülésznőddel, orvosoddal vagy dúláddal a gátvédelmet és a gátmasszázst is. A gátvédelemmel, ha ez lehetséges, talán el tudod majd kerülni a gátmetszést és a gát szakadását is. Ha esetleg nehéz számodra a gát elérése, kérd meg párodat, hogy segítsen.

Ahogy a magzat egyre nagyobb és nehezebb, ez azzal jár, hogy valószínűleg a várandósságod okozta fájdalmak, sajogások, kéz- és lábdagadások hétről hétre jobban érintenek, és a mosdóba is egyre gyakrabban kell járnod.

Apa

A szoptatás az egyik legegészségesebb dolog, amit a szülők a kisbaba számára tehetnek, de sokak számára korántsem olyan természetes, mint te azt esetleg gondolod. Nemcsak a baba, hanem a párod egészsége érdekében is ajánlott. A WHO (World Health Organization) azt ajánlja, hogy minden kisbaba anyatejet kapjon első évében, de lehetőleg első két évében, a hozzátáplálás megkezdésével 6 hónapos kortól.

Mégis, a szoptatás sok családban nehézségekbe ütközhet. Nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a kezdeti nehézségek igencsak elterjedtek és sok  kismamát és kisbabát érintenek. Így amikor a kezdeti nehézségek megjelennek, a kismama esetleg magát vádolja, bűntudata van, és akár depresszióssá is válhat!. Az igazság az, hogy minden baba-mama párosnak meg kell tanulni a szoptatást, együtt, és ez az a pont, amikor az apa segítsége felbecsülhetetlen értékűvé válik.

Segíts párodnak a szoptatásban azáltal, hogy mindig elegendő étel és ital áll a rendelkezésére, különösen a szoptatások alatt, és közvetlenül utánuk. Ha problémák lépnének fel, segíts neki profi szakértőt találni. A gyermekorvos, a védőnő, a kórház, és magánszervezetek mind jó forrásai jótanácsoknak. De a legfontosabb, hogy semmiképpen ne párodat hibáztasd, bármi is a probléma. A szoptatási nehézségek nagyon sokakat érintenek. Ha nálatok is nehézségek merülnének fel, mindenképpen biztosítsd párodat szeretetedről, és segítőkészségedről.

Amikor a szoptatás és a táplálás már simán megy, ha lehetséges, beszéld meg pároddal azt, hogy valamennyi tejet előre fejjen le, hogy te is részt vehess a kisbaba etetésében. Az egyik legjobb alkalom az apák számára arra, hogy közelről megismerkedjenek a kisbabával, ha annak testi igényeit segítenek kielégíteni.  Azáltal, hogy részt vállalsz az etetés folyamatában, megbizonyosodhatsz arról, hogy nemcsak kisegítő szerepkörben kell maradnod, hanem egyenrangú szülőtárs vagy. Ez később sokat segít majd abban, hogy gyermekeddel való kapcsolatod erős és stabil legyen.

Tippek

Mindenképpen beszélj orvosoddal arról hogy nem vagy-e vérszegény. Ehhez egy vérvételre és tesztre lesz majd szükséged, amiből könnyen és gyorsan megállapítható, hogy érint-e téged is ez a gyakori probléma. Ha igen, viszonylag könnyen orvosolható vaskészítményekkel. A vértesztekkel ugyancsak ellenőrzik majd a vércsoportodat, és az Rh-faktorodat, ezek mind fontossá válnak, ahogy a szülés közeleg.

Ha elakadtatok a névválasztásban, készítsetek listákat azokról a nevekről, amik tetszenek. Semmi okotok arra, hogy túl korán egyetlen névre szűkítsétek a választást: sokan az utolsó pillanatig bizonytalanok, sőt, olyan is előfordul, hogy valaki a kisbaba  megérkezéséig vár. Gyakran az adja a végső inspirációt, amikor az újdonsült szülők a gyermek szemébe néznek. De egy lista, ami a mindkettőtök által elképzelhetőnek tartott neveket tartalmazza, mindenképpen jó kezdet.

Ha súlyzókkal szoktál tornázni és aranyered is van, mindenképpen hagyd abba. A súlyzók megnövelik a nyomást a végbeledben. Válassz inkább olyan testmozgást, ahol ez nem probléma. Ilyenek pl. a jóga és az úszás.  

M.

Terhesség hétről hétre

1. hét>>>          2. hét>>>          3. hét>>>          4. hét>>>          5. hét>>>          6. hét>>>          7. hét>>>          8. hét>>>          9. hét>>>          11. hét>>>          12. hét>>>          13. hét>>>          14. hét>>>          15. hét>>>          16. hét>>>          17. hét>>>          18. hét>>>          19. hét>>>          20. hét>>>          21. hét>>>          22. hét>>>          23. hét>>>          24. hét>>>          25. hét>>>          26. hét>>>          27. hét>>>          28. hét>>>

Terhességgel kapcsolatos összes cikkünket