27. hét

Baba

A magzat tüdeje és agya napról napra jobban kifejlődik. Ha ezen a héten megszületne, életkilátásai már jobbak lennének, mint korábban,, de nagyon is szüksége van még az elkövetkezendő hetekre, hogy megerősödjön és tovább fejlődjön. A bőre alatti zsírréteg, amit most szed fel éppen, segít majd neki abban, hogy a hőmérsékletét szabályozhassa, és magát melegen tarthassa, amikor megszületik.

Mostantól számold a baba mozdulatait. Minden magzatnak van egy kialakult napi ritmusa, és olyan időszakok, amikor sokat mozgolódik. Gyakran ez a késő esti vagy kora reggeli órákban a legjobban megfigyelhető. Ezek alatt az aktív időszakok alatt óránként legalább tízszer kellene érezned, hogy mocorog vagy rúg. Válassz ki egy bizonyos órát, és jegyezd le, mikor érzed. Ha nem érzel semmit, igyál meg egy kis gyümölcslevet, kezdd elölről a számolást. Ha egy kétórás időszak alatt egyszer sem érzel mozgást, jelezd azonnal orvosodnak.

A magzat hossza ezen a héten 36,6 cm, súlya 1005 gramm, akkora, mint egy karórépa.

Anya

A félelmeiddel, a szüléssel, az anyasággal, és a változó személyes kapcsolataiddal és az anyagi helyzetetekkel kapcsolatban abszolút nem vagy egyedül. Sokat segít, ha megosztod ezeket másokkal, vagy kiadod őket magadból azáltal, hogy lejegyzed őket. A legtöbbet a párod segíthet, hiszen ő érti meg leginkább, hogy min mentek keresztül, és nagyon sok mindenben egyet fog érteni veled.

Ahogy a hasad növekszik, lehetséges, hogy viszket rajta a nyúló bőr. A gyomrodba is kevesebb étel fér, mert alig jut neki hely. Szokj hozzá ahhoz, hogy gyakrabban eszel, kisebb adagokat. Ahogy a gyomrodat felfelé nyomja táguló méhed a rekeszizmod felé, a gyomorégés is megjelenhet, avagy súlyosbodhat. Az alsó fertály sem a régi, mert ott a magzat súlya, ami a hólyagra nehezedik, okozhat gyakori vizelési ingert.

A szüléstől való félelem valamilyen formában szinte minden várandós nőnél megjelenik. Lehet, hogy attól félsz, nem fogod észrevenni, amikor a szülés megkezdődik. Az is előfordulhat, hogy a szülési fájdalom elviselhetetlensége aggaszt, vagy az, hogy esetleg császármetszésre lesz szükséged. Ezek a félelmek általánosak, és legjobban úgy segíthetsz rajtuk, hogy folyamatosan tájékoztatod és oktatod magad, így nem érzed majd magad tehetetlennek egy adott helyzetben.

Lehetséges, hogy attól félsz, hogy nem fogod észrevenni, amikor a szülés megindul. A szülést megelőző hetekben az úgynevezett Braxton-Hicks méhösszehúzódások sok mindenkit összezavarnak. Ezek által a méhösszehúzódások által készül fel a méh az igazi fájásokra. Ahogy leülsz, lepihensz, és felpolcolod a lábad, általában azonnal megszűnnek.

Van egy egyszerű módja azt megállapítani, hogy a méhed görcsei és keményedései Braxton-Hicks méhösszehúzódások-e, vagy már az igazi szülés. Érintsd az ujjadat az orrodhoz és nyomd meg azt. Érzed a porc ellenállását? Most érintsd ugyanazt az ujjat a homlokodhoz, és szorítsd rá.  Keményebbnek tűnik, és nagyobb az ellenállás, ugye? A homlokod hasonlít jobban egy igazi szülés okozta méhösszehúzódáshoz. Az orrod hegye, bár kemény, de valamelyest benyomható, és jobban hasonlít a Braxton-Hicks keményedések okozta méhkeményedésekhez. Lehet, hogy aggasztanak ezek, de teljesen szokványosak. Oszd meg orvosoddal, milyen gyakran érzed őket, és mennyire intenzíven. Ahogy a terhességed vége közeleg, az orvos meg tudja majd állapítani, hogy van-e esélyed igazi, a koraszülés okozta méhösszehúzódásokra. Az orvoslátogatásaid gyakorisága úgyis hamarosan meg fog nőni: egy hónapról kéthetenkéntire, majd hetenkéntire.  Nagyon sok nő érkezik meg a kórházba abban a tudatban, hogy szülni fog, de a „fájásai” abbamaradnak, amint odaér. Ha nem vagy biztos abban, mi is történik éppen, először szólj az orvosodnak.

Félsz attól, hogy a szülés fájdalmas lesz? Ez természetes, és szinte minden kismamát érint. A szülés alatt többféle lehetőség van a fájdalomcsillapításra. Ezeket beszéld meg orvosoddal minél előbb. Akár egy egész szüléstervet is készíthetsz, amibe ezt belerakod. A szülésterv nem más, mint a lejegyzett elképzeléseid a szülésről. A szüléstervet jó előre beszéld meg orvosoddal, hogy tájékoztathasson arról, mibe van beleszólásod. Lehetséges, hogy az adott orvos vagy kórház protokollja nem tesz lehetővé olyan dolgokat, amikről könyvekben olvastál, vagy ismerősöktől hallottál.

Amikor megbeszéled a szüléstervedet orvosoddal, remélhetőleg megnyugtat, és többféle fájdalomcsillapítási alternatívát is megemlít. Viszont lehetséges, hogy amikor minden élesben megy majd, megváltoztatod kívánságaidat. Könnyen előfordulhat, hogy úgy érzed majd, mégis meg tudod oldani az egészet fájdalomcsillapítás nélkül, de az is, hogy erősebb, keményebb szereket igényelsz majd.

A szülésfelkészítő tanfolyam, ha jársz, ugyancsak megnyugtató lehet számodra. Amikor elmagyarázzák, mire számíthatsz a nagy napon, nem kell annyira aggódnod komolyabb meglepetések miatt.

Az is lehetséges, hogy attól rettegsz, hogy valami baj lesz a babával, vagy a szülés alatt mindenféle súlyos komplikációk következnek be. Bár semmilyen garancia nincsen arra, hogy ez nem fog bekövetkezni, minden esélyed megvan arra, hogy simán mennek majd a dolgok, mert ez az általános.

Apa

A kórház meglátogatása és a szülésfelkészítő tanfolyam (egyes helyeken ez a kettő együtt van) két módja annak, hogy a szülésre magára felkészülhess. A tudás hatalom, és minél többet tudsz a helyről és a folyamattól, annál jobb és könnyebb lesz minden a nagy napon.

A szülésfelkészítő tanfolyam és a kórházlátogatás lehetőséget adnak arra, hogy megértsd a vajúdás és a szülés folyamatát, és megismerd a helyet, ahol minden történni fog. Ugyancsak elmondják majd, hogy az újszülött hogyan fog kinézni és viselkedni az első pár órájában. Ez valószínűleg egészen más, mint amit most elképzelsz.

A szülés gondolata is idegessé tesz? Sok apajelölt van így ezzel. A szülésfelkészítő tanfolyam arra is előkészít majd, hogy párodat +szenvedni” fogod látni, elmagyarázzák, hogyan segíthetsz majd neki, és az orvosi beavatkozások látványa okozta stresszre is könnyítéseket javasolnak. Meg kell majd birkóznod a saját aggodalmaiddal és stresszeddel, mielőtt párod és gyermeked segítségére siethetsz.

Mindenki abban bízik, hogy a szülés alatt semmiféle komplikáció nem lép majd fel, de ha mégis valami nem a terv szerint történik, a te feladatod lesz, hogy a kismama és a baba érdekeit képviseljed. Ez nem egy könnyű feladat. Az is lehetséges, hogy életedben először a párod és a saját gyermeked érdekei között kell majd választanod! Minél többet tudsz a szülésről, párod kívánságairól, annál könnyebb dolgod lesz aznap. Ezért mindenképpen beszélgess sokat pároddal arról, hogy mit érez ez ügyben, és te is oszd meg saját gondolataidat vele. Most tegyétek mindezt, amikor még nyugodtak vagytok, és mindent tisztán láttok.

Tippek

Készülj fel a baba etetésére, és gondolkodj el azon, hogy hogyan érzel ezzel kapcsolatban. A sikeres szoptatás egyik kulcsa, hogy az anya előre felkészül rá. A többi fontos tényező a támogató partner, a sok jó példa a kismama körül (rokonok, ismerősök), és a környezet támogató, jó hatása.

A kórházban nézz utána, ki kell-e töltened papírokat előre, és mik a kívánalmak a megérkezés előtt úgy általában.

Válaszd ki, milyen autósülést szeretnétek majd venni a babának, és melyik típusok férnek bele kényelmesen az autótokba!  A választék igencsak nagy, többszázfélét lehet kapni, és ez egy első számú követelmény kisbabásoknál.

M.

Terhesség hétről hétre

1. hét>>>          2. hét>>>          3. hét>>>          4. hét>>>          5. hét>>>          6. hét>>>          7. hét>>>          8. hét>>>          9. hét>>>          11. hét>>>          12. hét>>>          13. hét>>>          14. hét>>>          15. hét>>>          16. hét>>>          17. hét>>>          18. hét>>>          19. hét>>>          20. hét>>>          21. hét>>>          22. hét>>>          23. hét>>>          24. hét>>>          25. hét>>>          26. hét>>>

Terhességgel kapcsolatos összes cikkünket