22. hét

Baba

A magzat agyának fejlődése rohamléptekben halad előre. Hallja anyja szívverését, mi több, légzését is. A kezei finom mozgásokra is képesek, mozgatja az ujjait, megérinti arcát, a köldökzsinórját, mindent, amit maga körül talál. Elkezdte már az ujját is szopni. Hogy a tüdejét fejlessze, a légzést folyamatosan gyakorolja. Bár még hosszú hetekre van első önálló étkezésétől, már nyelni is megtanult. 

A baba hossza e héten a feje búbjától a sarkáig 27,8 cm, súlya 430 gramm, ami azt jelenti, hogy méretben akkora, mint egy nagyobb gyümölcs, mint pl. a papaya.

Anya

Nagy valószínűséggel érzed kisbabád mozgását, amikor mindketten ébren vagytok. Ahogy növekszik, helyet kell csinálnod neki, hogy elférjen. Egyre kevesebb hely jut a te saját belső szerveidnek, emiatt a gyomorpanaszaid, mint a puffadás és a gyomorégés rosszabbodnak, különösen az esti órákban. Az emésztésed lelassul, hogy több tápanyagot tudj felhasználni az ételekből, ez tovább rosszabbítja a helyzetet. Ha a lábfejeid bedagadnak, a cipőid szorítani kezdenek mindenütt. A hasad súlya miatt esetleg a hátfájás is beköszön, és gyakran kell pisilned is, ezek a problémák sajnos veled maradhatnak egészen a szülésig.

Apa

Az intimitás és meghittség nagyon fontos dolog. Nem csak a szexről szól, hanem a lelki és fizikai közelségről két egymást szerető ember között. Vannak férfiak, akik úgy érzik, nem tudnának szexuálisan közeledni párjukhoz, de amíg az orvos nem tilt el benneteket, hidd el, hogy a szex teljesen rendben van a terhesség alatt is! Az utolsó hónapok alatt van még lehetőségetek arra, hogy csak ketten legyetek, ezt jobb, ha kihasználod. Akármilyen nehéz ezt most elképzelni, lesz ez még ilyen se, és a babával minden kicsit bonyolultabb lesz.

Tippek

Ha a gyerek érkezése előtt el szeretnétek még utazni valahova, az utolsó hetekbe értél a szervezéshez. Most még nem vagy túl terebélyes és nehézkes, és a legtöbb légitársaság a 32-36. hétig repíti csak a kismamákat. Bár autóval bármikor útra kelhettek, az utolsó hetekben már nem lesz olyan kényelmes.

Ha vannak nagyobb gyerekeid, semmiképpen ne emelgesd őket gyakran, helyette hajolj le inkább hozzájuk. Tanítsd meg őket, hogy az öledbe másszanak, vagy melléd feküdjenek, amikor csak lehetséges. A derék- és hátfájás nagyon gyakori terhesség alatti panaszok: tégy meg mindent, hogy elkerüld őket! Ha a matracod elöregedett, süpped, vagy nem tart meg rendesen, szerezz be újat, ha lehetséges. Ne felejtsd el, hogy napjaid jó harmadát az ágyban töltöd, egy jó, kényelmes matrac fontosságát nem lehet túlhangsúlyozni.

Hacsak nem tilt el az orvos a hosszú fürdőktől, nagyon kellemes lehet most számodra a kellemes, meleg (nem forró!) vízben ellazulni. Még az is lehet, hogy a baba meglep egy hasmeghullámoztató előadással. Ha hirtelen kis mozgásokat, rúgásokat, vagy hólyagérzékenységet érzel, az mindig annak a jele, hogy a baba aktív.

M.

Terhesség hétről hétre

1. hét>>>          2. hét>>>          3. hét>>>          4. hét>>>          5. hét>>>          6. hét>>>          7. hét>>>          8. hét>>>          9. hét>>>          11. hét>>>          12. hét>>>          13. hét>>>          14. hét>>>          15. hét>>>          16. hét>>>          17. hét>>>          18. hét>>>          19. hét>>>          20. hét>>>          21. hét>>>

Terhességgel kapcsolatos összes cikkünket ide kattintva olvashatod.