19. hét

Baba

A terhesség 19. hetében a magzat növekedése és fejlődése rohamosan folytatódik. Testét magzatpihe, úgynevezett lunagó borítja, és egy ragacsos védőréteg, a magzatmáz, ami a bőrét védi a kiszáradástól a magzatvízben. A koraszülöttek testét szinte mindig magzatmáz fedi, amikor megszületnek, az időre, vagy későn született kisbabáékét szinte soha.

A baba gyakran és sokat mozog, és mostanra nagy valószínűséggel te is érzed ezeket a mozgásokat.  A szívverését az orvosod meg tudja hallgatni ultrahanggal, Doplerral vagy sztetoszkóppal.

A magzat hossza a 19. héten 15,5 cm, súlya 240 gramm, és körülbelül akkora, mint egy mangó.

Anya

A hasad napról napra növekszik, és valószínűleg többet kell pihenned ahhoz, hogy minden tennivalódat el tudd végezni. A hátad és akár a hasad is sajoghat az extra súlytól. Egyes kellemetlen terhestünektek, mint például a hányinger elmúltak, de helyüket mások vették át, mint a gyomorégés vagy a szorulás. Továbbra is számíthatsz rá, hogy gyakran kell pisilni járnod.

Apa

Sok nő figyelgeti a várandós celebeket a saját terhessége alatt. Ez egy egyedi alkalom a lelki közelségre valakivel, aki egyébként teljesen más világban él. A jövendő apukák számára ez nehezebb ügy, mert a férfi hírességek és élsportolók nem mindig beszélgetnek ilyen nyíltan az apaságról, nem szokták megvitatni annak hatását az életükre, vagy a nehézségeket, amiket ők is nyilvánvalóan átélnek ezek alatt a hónapok alatt.  Szerencsére társadalmunk változik, és most már a férfiaknak is megadatik, hogy megnyíljanak érzéseikről az apaság témájában, és a változásokról, amik az életüket befolyásolják, amikor családot alapítanak.

Egy olyan világban, ahol az anyaság szinte „szent” szereppel dicsekedhet, az apaságra sokan úgy néznek, mint mellékszereplői rang. Ezért számít sokat, hogy világszerte ismert férfiak nyilatkoznak arról, mennyire élvezik az apaságot és gyermekeik társaságát. Brad Pitt, David Beckham, Tiger Woods, Johnny Depp, Barack Obama és még sokan mások segítettek abban, hogy az apaság, és az azzal járó izgalmas, vagy még fontosabban mindennapi, unalmasnak hitt teendők, mint a pelenkázás, a családi vacsorák, és a játék, hogyan tette egésszé és széppé az életüket.

„Amikor gyereked születik, és ez teljesen nyilvánvaló mindenki számára, akinek valaha gyereke volt, állandóan róla akarsz beszélni”

- nyilatkozta Philip Seymour Hoffman, amerikai színész.

Vegyél példát ezekről az ismert férfiaktól, és ne szégyellj érzéseidről beszélni pároddal, vagy ismerőseiddel. Gyermeked anyja értékelni fogja őszinteségedet, és az egyedi szemszögedet.

Tippek

A 18-19. heti genetikai ultrahang, amellett, hogy nagyon fontos a baba egészsége szempontjából, hiszen a gerincét, a szívét, és minden látható belső szervét megfigyelik, arról is ismert, hogy a legtöbb kismama akkor tudja meg a baba nemét.   Ha szeretnéd előre tudni, hogy kisfiad, vagy kislányod lesz, ez a legjobb alkalom erre. Ha pedig inkább meglepetést szeretnél a szülés alatt, mindenképpen jelezd az ultrahang előtt, hogy ne rontsák el a meglepetéseteket véletlenül.

Most, hogy már jól hall a baba, bátran beszélj hozzá, és párodat is biztasd, hogy tegye ugyanezt.  Ha szerencsétek van, akkor mindketten élvezhetitek a magzat reakcióit, kis rúgások, és mocorgások formájában.

Használj súlyzókat a tornához, és maradj aktív, ez segít abban, hogy jó kondiban maradj, és a terhességi cukorbetegség esélyét is lecsökkentheted. Egyes kismamák csoportos tornákon vesznek részt, és ez amellett, hogy egészséges, segíthet életen át tartó barátságok megalapozásában is.

Terhesség hétről hétre

1. hét>>>          2. hét>>>          3. hét>>>          4. hét>>>          5. hét>>>          6. hét>>>          7. hét>>>          8. hét>>>          9. hét>>>          11. hét>>>          12. hét>>>          13. hét>>>          14. hét>>>          15. hét>>>          16. hét>>>          17. hét>>>          18. hét>>>

Terhességgel kapcsolatos összes cikkünket ide kattintva olvashatod.