17. hét

Baba

A 17. héten a magzat fülei már elállnak fejétől, és a hallása is napról napra jobb lesz.  Rengeteg érdekes hangot megtapasztalhat az anyaméhben. Megszokja szívverésed hangját, az ereidben áramló vér zörejét és a gyomrod korgását. Mostanra a testeden kívüli hangokat is hallja: a hangodat és zenét. A legújabb kutatásokkal még nem sikerült bizonyítani, hogy meg tudja-e különböztetni a testeden belüli és a testeden kívüli hangokat egymástól.

Sok kismama már mostanság elkezdi érezni a baba mozgásait, és örömmel várja az apró rúgásokat és mozgolódásokat.

E héten a baba súlya 142 gramm, ülőmagassága 13 cm, és körülbelül akkora, mint egy vöröshagyma.

Anya

Az előrehaladottabb terhességre jellemző tünetek is kezdenek megjelenni nálad. Ahogyan tested növekszik, a bőröd is tágulni kezd. Emiatt lehetséges, hogy hasadat és melledet viszketés kínozza. Ahogy testtartásod megváltozik a hasad miatt, esetleg a hátad is megfájdulhat. A gyomrodnak egyre kevesebb hely jut hasüregedben, ezért a gyomorégésből, gyomorfájásból és puffadásból is kijuthat számodra. Még az is lehet, hogy a terheshormonok hatására a hangulatváltozások érzelmi hullámvasútként befolyásolnak.

A terhesség egyes külső jelei, mint a növekvő pocak és mellek, továbbá a ragyogó bőr kellemesek és népszerűek a kismamák között, míg mások zavaróak és kellemetlenek. Ne felejtsd el, hogy legtöbbjük ideiglenes, és csak a szülésig, vagy kevéssel a szülés utánig tart.

Vérző fogíny: Ahogy a vérmennyiséged megnőtt, hogy a magzatot táplálhassa, és a terheshormonok hatására nyálkahártyáid megduzzadnak, ez gyakran a fogínyvérzéshez vezet.

Terhességi csíkok: Az, hogy becsíkosodik-e a hasad és a melleid, nagy részben genetika kérdése. Krémek és vitaminok segíthetnek a megelőzésben. A legtöbb nőnél idővel ezek a csíkok elhalványulnak.

Hízás: A terhesség alatt számíthatsz arra, hogy 10-15 kilót szedsz majd fel. Ez sok nő számára kétségbeejtő változás, a gyarapodó kilók viszont tényleg szükségesek a magzat fejlődéséhez. Az extra súly nagy része folyadék (vér és víz), egy másik része szövetek (mint a melleid és a méhed), és ne feledkezzünk meg magáról a magzatról sem. Ha rendesen táplálkozol és sokat mozogsz, a felszedett kilók röviddel a szülés után nyomtalanul el fognak tűnni. Vannak olyan nők, akik már hetekkel a szülés után régi megszokott alakjukat üdvözölhetik vissza, másoknak esetleg egy évre is szükségük erre, de a lényegen ez nem változtat.

A hasat átszelő sötét vonal, a linea nigra: Ahogy a has izmai kitágulnak, hogy a növekvő méretet lehetővé tegyék, sok nőnél egy sötétbarna vonal jelenik meg a köldöktől a szeméremdombig. A szülés után ez a vonal teljesen el fog tűnni.

A kéz és lábdagadás, az ödéma: A kismama teste visszatartja a vizet, hogy a magzat számára biztosítsa a folyadékot. Megelőzheted azt, hogy a probléma súlyosbodjon, azáltal, hogy sokat iszol, lábaidat gyakran felrakod, és nem ácsorogsz sokat. Vehetsz olyan zoknit vagy harisnyát is, ami javítja a lábaid vérkeringését.

A bőr sötét foltjai: A terhesség alatt bőröd egyes testrészeidnél besötétedhet. A mellbimbóid és a szeplőid különösen hajlamosak erre, de az arcodon is megjelenhet az úgynevezett „terhességi maszk”. Ezek a sötétedések is csak a terhesség ideje alatt jellemzőek, és a szülés után azonnal halványodni kezdenek.

Apa

Az terhesség egyik legnehezebb része a jövendő apák számára a növekvő tehetetlenség érzése. Nem tudnak segíteni a magzat hordozásában, nem tudnak helyettük a mosdóba járni 15 percenként, vagy átvenni az éjszakai forgolódást helyettük, hogy szegények alhassanak. Sajnos az apukáknak mindezt végig kell nézniük, de segíteni keveset tudnak.

Vannak olyan férfiak, akik erre a helyzetre úgy reagálnak, hogy „parapapák” lesznek, Minden apróság miatt aggódnak, és a legkisebb változásban is csak a rosszat és a potenciális veszélyt látják a meg nem született gyerekre. Ezek az apukák jót akarnak, de gyakran csak a párjukat idegesítik hónapokon át. 

Más férfiak nem vesznek részt a terhességben egyáltalán, attól eltávolítják magukat, és mindent a párjukra hagynak. Olyanok is akadnak, akik párjukon vezetik le a tehetetlenség érzését, és kigúnyolják őt a megnövekedett étvágya vagy súlynövekedése miatt. Mindennek ugyanaz a gyökere. Egyes férfiak számára rettenetesen nehéz az oldalvonalról figyelni az eseményeket, és csak szurkolószerephez jutni.

A legjobb, amit tehetsz ebben a szakaszban az, hogy figyeled párod igényeit, és segíteni próbálsz olyan helyzetekben, amikor erre szüksége van. Engedd, hogy gondjait és érzéseit megossza veled, fizikai és lelki terheit vedd át, ha tudod.

Gondolj úgy magadra, mint edzője és támogatója.

Csinálj neki ennivalót, és vegyél neki egy vizespalackot, hogy gyakran inni tudjon.

Ha eddig nem tetted, segíts többet a házimunkában.

Masszírozd meg a hátát és lábait.

Amikor párodat kényezteted vagy eteted, a közös kisbabátoknak is csupa jót teszel, miközben a párkapcsolatotoknak is használsz. Ha nem felejted el, hogy minden, amit párod érdekében teszel, a gyerek érdeke is, sokkal inkább úgy érzed majd, hogy a terhesség szerves része vagy.

Tippek

Ha sokáig ültél, vagy feküdtél, ne állj fel hirtelen. Amikor ülsz, vérnyomásod lecsökken, és a hirtelen testhelyzet-változtatástól akár el is ájulhatsz. Ezért mindig lassan állj fel, hogy tested hozzászokhasson a vérnyomás emelkedéséhez.

Ha szemüveges vagy, vizsgáltasd meg a szemeidet. Lehetséges, hogy új lencsékre lesz majd szükséged. Ha kontaktlencsét hordasz, lehet, hogy a régi nem lesz olyan kényelmes, mint volt. Ezek a változások nem szokatlanok a terhesség ideje alatt, de általában a szülés után elmúlnak.

Ha a bőröd érzékeny, ügyelj oda a testápolásra. A lábaid között, a melleid alatt és a hónaljadban, ahol bőr bőrrel érintkezik, esetleg kiütések alakulhatnak ki. Zuhanyozz gyakran, és mindig tiszta alsóneműt hordj. A pamut alsónemű és ruházat jobb most a bőrödnek, mert átengedi a levegőt és nedvszívóbb.

Esténként és éjjelente amikor csendben fekszel, figyelj oda a hasadban folyó eseményekre, mert nagy valószínűleg e héten, vagy hamarosan megérzed majd a kisbabát. Elsőgyermekes kismamák esetén a 18. hét az átlagos.

Terhesség hétről hétre

1. hét>>>          2. hét>>>          3. hét>>>          4. hét>>>          5. hét>>>          6. hét>>>          7. hét>>>          8. hét>>>          9. hét>>>          11. hét>>>          12. hét>>>          13. hét>>>          14. hét>>>          15. hét>>>          16. hét>>>

Terhességgel kapcsolatos összes cikkünket ide kattintva olvashatod.