20. hét

Baba

A 20. hét környékén a magzat már készül fejlődésének következő fontos fázisára, amikor testének és főleg súlyának gyors növekedése lesz jellemző. A szervei már a megfelelő helyen vannak, és sok közülük megkezdte a megfelelő működést is. Veséi is a helyükre kerültek és felvették jól ismert bab alakjukat. A kisfiúknál is és a kislányoknál is a belső nemi szervek kifejlődtek. Az agy rohamosan fejlődik és növekszik még, egészen az utolsó napokig. A fogcsírái is megjelentek már ínyében, és nyelni is tud. Ha eddig nem érezted mozgásait, ez bármelyik pillanatban bekövetkezhet, ha már érzed őket, akkor egyre több kis rúgást fogsz érezni az elkövetkezendő hetekben.

A baba ülőmagassága ezen a héten 16,5 cm, súlya 300 gramm, akkora, mint egy kis articsóka.

Anya

Nem vagy biztos abban, hogy szexelhetsz-e? Hacsak az orvosod nem tiltott le róla, eddigi vérzés vagy a vetélés veszélye miatt, a szex az esetek nagy részében teljesen rendben van. De ha úgy érzed, nem vagy képes rá, az is rendben van. Ne feledkezz meg arról, hogy az ölelkezés és gyengédség is jót tesznek mindkettőtöknek.

Végre hozzászoktál a kismamaruhákhoz, amikben jól látszik a növekvő hasad is, amit így büszkén mutogathatsz. Hiszed vagy nem, már majdnem félúton vagy a szüléshez!  Szinten biztosan érzed a baba mozgását, kis rúgásait, esetleg csuklását is. Ahogy tested formája változik, derekad, hasad és hátad is sajoghatnak. A gyomrodnak egyre kevesebb hely jut, ezért a gyomorégés és a puffadás gyakori terhestünetek kismamáknál. A kéz és lábfejek bedagadása, amit ödémának hívnak, ugyancsak kellemetlen lehet.

Ilyentájt számíthatsz egy nagyon fontos ultrahangra, ami az orvosok számára sok mindent elárul a kisbabádról. Az ultrahangos, aki vizsgál, zselével keni majd be a hasad, hogy a magas frekvenciájú hullámok könnyebben terjedjenek. Az ultrahangos a műszer fejét, ami hanghullámokat bocsájt ki magából, a hasadon mozgatja. A hullámokat a gép értékeli és képet formál belőlük. A képen pedig az ultrahangos specialista mindenféle mérést készít a magzatról, hogy meggyőződjenek arról, hogy a fejlődés mértéke megfelelő.

Ne lepődj meg, ha azt kérik, teli hólyaggal menj az ultrahangos vizsgálatra. A teli hólyag azt jelenti, hogy kevesebb helye van babának mozogni, és a méréseket így könnyebb elvégezni. De mivel az anyaméh egy zsúfolt hely, a vizsgálat alatt esetleg a magzatot más testhelyzetbe kell mozdítani, hogy le tudják mérni. A teli hólyagod és a hasad böködése miatt a vizsgálat esetlegesen nem kellemes élmény, de ne aggódj, nem tart sokáig, és a képek, amiket kapsz, mindent elfeledtetnek majd.

Ez az egyik leghosszabb ultrahang, amit a terhesség alatt lesz, átlag 30 percig szokott tartani. Az orvostól függően esetleg kapsz majd egy videót is a vizsgálatról, esetleg pár fényképet. Érdemes előre megkérdezni, hogy az adott helyen mire számíthatsz.

A legtöbb esetben az orvos meg tudja állapítani a baba nemét is a vizsgálat alatt.  Megint csak, ez a legtöbb esetre igaz, nem minden esetre. A pontosságról ugyanezt lehet elmondani. Általában 80-90 százalékban tudják a nemet pontosan meghatározni. Ne felejtsük el, hogy a vizsgálat alatt ehhez a baba teljes együttműködése szükséges, és ez nem mindig valósul meg. A kislányok esetén három kicsi vonal határozza meg a nemüket, ezek a szeméremajkakat reprezentálják a képernyőn. A kisfiúknál pedig a kifejlődött pénisz és a herék.

A legtöbb kismama számára megnyugtató és jó érzés a babát képen látni, és azt hallani, hogy minden rendben van „odabenn”.  Egyes országokban, mint pl. az Egyesült Királyságban, a kismamák mindössze 1-2 ultrahangos vizsgálatban szoktak részt venni, más helyeken, pl. Japánban, minden orvoslátogatás alatt ultrahangos vizsgálatot végez az orvos. Viszont majdnem mindenütt, veszélyeztetett terhesség vagy ikerterhesség esetén a kismama gyakori ultrahangokra számíthat.

Apa

Szeretnéd tudni, hogy fiad lesz vagy lányod? Ez nem egy egyszerű kérdés, és nagyban befolyásolhatja sok minden, például, hogy párodnak mi a véleménye.

Sok szülő nem akarja megtudni a baba nemét előre, mert meglepetést szeretnének a szüléskor. A terhesség hosszú hónapjai alatt a fokozott izgalommal teli várakozásnak sok előnye van, és sokak szerint életük egyik legizgalmasabb pillanata, amikor a baba kibújik, és végre megtudják az igazságot.

Mások számára pedig az, hogy előre tudják a megszületendő baba nemét, segít a vele való kapcsolat korai megalapozásában. Mivel az apáknak a terhesség alatt nincsen módjuk testi kapcsolatot létesíteni a babával, ha előre tudják, hogy fiuk lesz, vagy lányuk, legalább gondolataikban képet tudnak róla alkotni.

Amikor azt próbáljátok eldönteni, hogy megkérdezzétek-e a baba nemét előre, érdemes azt is végiggondolni, hogy ez mit jelent majd számotokra, és szeretnétek-e előre elképzelni az életet vele, és lelki kapcsolatot létesíteni hónapokkal a megszületése előtt.

Tippek

Ha a visszerek vagy seprűvénák miatt aggódsz, keress magadnak gyógyharisnyát. Az segíthet, ha sokat kell állnod napközben. Ha lehetséges, kerüld az ácsorgást, ülj le amikor csak tudsz, és polcold fel a lábaidat, amennyit csak tudod.

Az aranyér okozta kellemetlenségeket is elkerülheted, ha rostokban gazdagon táplálkozol, és sok folyadékot iszol. A korpa alapú gabonaszármazékok sokat segítenek ilyenkor, és a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák és babfélék is. Semmiképpen ne erőlködj székelés közben, és ne ülj sokáig a vécén. Ha úgy érzed, könnyítened kell magadon, azonnal siess a mosdóba, ne várj vele.

Ha nem teljesíted tested igényeit azonnal, baj lehet belőle.

Ha tudsz, menj el szülésfelkészítő tanfolyamra, akkor is, ha már volt gyereked. Lehetséges, hogy azóta megváltoztak a dolgok, a kórház, avagy szükséged van egy kis frissítésre. Előnyödre válhat, ha sokat olvasol a témában, de mindenképpen csak megbízható forrásokra hallgass. Sokat segíthet abban, hogy szülésed az elképzeléseid szerint folyjon le, ha sokat tudsz a folyamatról és meg tudod védeni az érdekeidet a szülés alatt.

Vigyázz a hátadra nagyon! Ne emelj nehezet, és arra is vigyázz, hogy ne csavarodjon a derekad. A hátsérülések nagyon gyakoriak a terhesség alatt, és könnyebb elkerülni, mint helyrehozni őket. Ha úgy érzed, sajog a derekad vagy a hátad, próbálj ki pár természetes kúrát: a meleg fürdő, a zuhany, vagy a masszázs, és enyhe testmozgás mind sokat segíthetnek. Mindenképpen fordulj szakemberhez, ha a fájdalom nem enyhül. Vannak olyan gyakorlatok, amik segíthetnek a hát és derék izmainak megerősítésében, és az erős izmok lehetővé teszik majd, hogy az előtted álló hónapokat jó erőben átvészeld.

Terhesség hétről hétre

1. hét>>>          2. hét>>>          3. hét>>>          4. hét>>>          5. hét>>>          6. hét>>>          7. hét>>>          8. hét>>>          9. hét>>>          11. hét>>>          12. hét>>>          13. hét>>>          14. hét>>>          15. hét>>>          16. hét>>>          17. hét>>>          18. hét>>>          19. hét>>>

Terhességgel kapcsolatos összes cikkünket ide kattintva olvashatod.