25. hét

Baba

A 25. héten a magzat tüdeje gyors fejlődésnek néz elébe, de ha most születne meg, még nem tudna önállóan lélegezni a külvilágban. Légutainak fejlődése egészen a 40. hét végéig folytatódni fog: az agy mellett ez a leglassabban fejlődő része testének. Első igazi lélegzetét természetesen csak születése után fogja venni, de addig is szorgalmasan gyakorol erre a fontos pillanatra. Reproduktív szervei már kifejlődtek, és ha kisfiú, a heréi már leereszkedtek a herezacskóba. A bőre még átlátszó, mert nincsen elég vastag zsírréteg alatta, de már kiválóan hallja anyja testének és a külvilág hangjait, és egyre finomabb mozgásokra is képes, például ujjait és lábujjait is egyenként tudja mozgatni és ki tudja nyújtani a nyelvét.

A baba hossza ezen a héten 34,6 cm, súlya 660 gramm.

Anya

Ugye rendszeresen végzed a hüvelytorna gyakorlataidat? Ne feledkezz el ezekről! Megerősítik a hüvely izmait, a gát környékét és a kismedence izmait is. Csak feszítsd meg a hüvelyed és a végbeled izmait tízszer egymás után, naponta többször. Ha elfelejtetted, hogyan kell nekiállni, csak állítsd meg a pisilést pár másodpercre, majd kezdd újra. Ugyanazokat az izmokat kell majd megfeszítened, naponta többször, sorozatban. Ha autóval mész haza, próbáld ki, hogy minden piros lámpát „végigtornázol”.

Ahogy telnek a hetek, lehetséges, hogy mindenféle furcsa helyen fáj valamid. Például a lábad elkezd váratlanul nyilallni. A lábgörcsöknek több oka is lehet, és még az orvosok is tanácstalanul állnak sokszor előttük. Változások a vérkeringésben, nyomás az idegeken, vagy a túl ritkán való helyváltoztatás mind közrejátszhatnak. Az ágyékod ugyancsak sajoghat a növekvő magzat súlya alatt. És természetesen azok a kisebb „kellemetlenségek”, amiket már megvitattunk az előző heteknél, mint a gyakori vizelési inger, a szorulás, a puffadás és a viszketés még mindig fennállhatnak.

Apa

Amikor a kisbaba megszületik, az életetek hirtelen megváltozik, és tele lesz új feladatokkal. Most, amíg még van magatokra és egymásra időtök, használjátok ezt ki arra, hogy kicsit kényeztetitek magatokat! A párod szeret manikűröshöz vagy pedikűröshöz járni? Élvezi a szép frizurákat? Segíts neki abban, hogy ezek által ellazulhasson, és csinosnak, különlegesnek érezhesse magát.

Hívd meg egy ajándékutalvánnyal a kedvenc fodrászához vagy szépségszalonjába, és ha rokonok vagy ismerősök megkérdezik tőled, hogy mit vegyenek ajándékba a baba megszületése előtt vagy után, hozd fel ezeket az ötleteket. Bízhatsz benne, hogy különösen, ha az ajándék kényeztetés 1-2 óra babafelügyelettel lesz párosítva, párod nagyon boldog lesz.

Magadról se feledkezz meg, mert a jövendő apukák is megérdemelnek egy masszázst, fodrászt, vagy profi borotválást! Mi az, amitől te érzed magad kényeztetve? Használd ki a nyugis napokat, amíg még simán el tudsz szabadulni, és magadra bűntudat nélkül időt szánni.

Minél jobban kipihenitek, és feltöltitek most magatokat, annál jobban navigáltok majd a baba megszületése utáni stresszes napok viharaiban.

Tippek

Az autóban mindig kapcsold be a biztonsági övet. Lehet, hogy kicsit szűknek tűnik, de sokkal biztonságosabb, ha mindig rajtad van. Egyes terhes nők kicsit émelyegnek a mozgásban lévő járműveken, főleg tömegközlekedésben, vagy az autók hátsó ülésén, ahol nincs elég friss levegő. Ha lehetséges, mindig az üléssor szélén ülj, vagy az ablaknál, és koncentrálj a horizontra. Hideg víz kortyolgatása is segíthet, és a gyömbér tartalmú rágcsák fogyasztása is.

Ha a környezetedben valaki dohányzik, húzódj messzebbre. A passzív dohányzás majdnem ugyanolyan káros, mintha te magad is dohányoznál. A placenta nem képes kiszűrni a szénmonoxidot, és mindenféle mérgeket, amik a füstben vannak, ezért a magzat is jócskán kap belőlük. Ha te is dohányzol még, tegyél meg mindent, ami lehetséges, hogy most rögtön abbahagyd. A hipnózis, az akupunktúra, vagy egy segítő csoport mind segíthetnek célod elérésében.

Próbálj meg mindig a bal oldaladon feküdni, ami bizonyítottan a legjobb a vérkeringésednek és a babának is. Használj párnákat és extra takarókat, hogy kitámaszthasd magad, kényelmed érdekében. De ne felejts el egy kis helyet párodnak is hagyni az ágyban.

Légy tisztában azzal, hogy milyen ételeket érdemes elkerülnöd terhesen. A lisztéria baktérium amellett, hogy nagyon kellemetlen tüneteket produkál, különösen veszélyes a terhesség alatt. A pasztörizálatlan, lágy sajtok, a pástétomok, a pasztörizálatlan tej, a nem teljesen átsütött vagy átfőtt halak és húsok most mind veszélyesek lehetnek. Vigyázz a konyhád higiéniájára, mindig alaposan moss kezet, ha nyers ételekkel dolgozol, és csak megbízható helyen vásárolj, vagy egyél kész ételeket.

Ha bármi szokatlan tünetet, mint pl. vérzést, görcsöt, vagy fájdalmat tapasztalsz, azonnal jelezd orvosodnak. Egyes nők jobban ki vannak téve a koraszülés veszélyének, mint mások, és a jelek nagyon különbözőek lehetnek. Ha nem vagy biztos abban, mit érzel, akkor is jelezd orvosodna, vagy védőnődnek.

M.

Terhesség hétről hétre

1. hét>>>          2. hét>>>          3. hét>>>          4. hét>>>          5. hét>>>          6. hét>>>          7. hét>>>          8. hét>>>          9. hét>>>          11. hét>>>          12. hét>>>          13. hét>>>          14. hét>>>          15. hét>>>          16. hét>>>          17. hét>>>          18. hét>>>          19. hét>>>          20. hét>>>          21. hét>>>          22. hét>>>          23. hét>>>          24. hét>>>

Terhességgel kapcsolatos összes cikkünket ide kattintva olvashatod.