23. hét

Baba

Mialatt  a kismama teste egyre kevésbé óraműszerűen működik (éjszakai felébredések, szorulás, és étvágyingadozások is zavarhatják), a magzat egyre inkább kialakítja a saját kis rutinját. Például megbízhatóan aktív lesz esténként, és délutánonként alszik. Minden belső szerve elfoglalta végső helyét a testében, akkor is, ha még időre van szükség ahhoz, hogy egyesek közülük megfelelően működjenek. Az egyensúlycentrum, amely a mozgást érzékeli, az egyik első része az agynak, ami rendeltetésszerűen működik, ezért a magzat nagyon jól érzi a kismama minden mozdulatát. Ugyanakkor a hallása is élesedik és javul. Kutatások bizonyították, hogy azok a babák, akik gyakran hangos zajoknak vannak kitéve magzatkorukban, mint például kutyaugatás, vagy háztartási gépek csipogása, sokkal kevésbe ijednek meg ugyanezektől a hangoktól később, mint más babák.

Anya

Lehet, hogy nem is kisbaba van odabenn, hanem egy tornász, vagy amatőr bokszoló? Rúgásai, ütései és mocorgásai már annyira erősek, hogy rokonok és ismerősök is érezhetik, esetleg még láthatják is őket. Ha az ütések és rúgások befele irányulnak, akkor pedig a te belső szerveid fogják fel ezeket, ami egyáltalán nem kellemes érzés. Még mindig van helye mocorogni (és rúgni, ütni), amit alaposan ki is használ, amíg tud.

Lehetséges, hogy mostanság az orvos egy hüvelyi vizsgálatot végez el, hogy a méhszájat megvizsgálja egy esetlegesen fenyegető koraszülés jeleit keresve. Aggodalomra semmi okod, bár az aggodalom gyakran a terhesség velejárója, mint ahogyan a hullámvasútszerű érzelmi viharok is. Előfordul, hogy apró aggodalmakból pánikrohamok lesznek, kis örömökből extázis. Mindezek az érzelmi ingadozások rossz hatással vannak a kismama alvására is, és a kialvatlanság további érzelmi viharokhoz vezethet.

Apa

Az apaság első hónapjai a legnehezebbek. A kisbaba megérkezik, és hozza magával azokat az elvárásokat, amikkel az apaság jár. Az egyik ilyen elvárás, hogy a szülőt, amikor először a karjaiban tartja a kisbabát, azonnal elönti a szeretet, és a mindent elsöprő kapcsolat érzése. Bár ez előbb-utóbb be fog majd következni, az igazság az, hogy sokak számára hónapokra van ehhez szükség és nem azonnal történik.

Az is előfordulhat, hogy amikor a baba megszületik, semmit nem érzel majd, csak ürességet. Természetesen tudni fogod, hogy a baba a tiéd, de még nem érzed majd igazán sajátodnak. Ez nem szokatlan, és gyakran az újdonsült apukák nem éreznek mást, csak ijedtséget, félelmet, stresszt az anyagi nyomás miatt, és kialvatlanságot.  Mindez ahhoz vezethet, hogy az apuka úgy érzi, haszontalan és használhatatlan.  Ezt tovább súlyosbíthatja, hogy ha az apuka az otthonból száműzve egész nap dolgozik, mialatt az újdonsült anyuka egész nap otthon lehet a babával és foglalkozhat vele.

Az igazság az, hogy nagyon sok apa átéli mindezt, csak nem mer róla beszélni. A beszélgetés hiánya pedig csak súlyosbítja a problémát, és szégyenérzethez vezethet. Ezért semmiképpen ne add fel! Maradj aktív a család életében, és ezzel majd napról-napra jobban fogtok kötődni egymáshoz a babával. Az érzéseid nem zárják ki, hogy kiváló apa legyél, vagy hogy a gyerekkel szívből szeressétek majd egymást.

Idővel a kisbaba és te egy olyan kapcsolatot fogtok majd létesíteni egymással, ami semmihez nem hasonlítható. Idővel majd a szemeibe nézel, és a zakatolni kezd a szíved. A kapcsolatotok olyan szoros lesz, hogy nem fogsz tudni visszaemlékezni azokra az időkre, amikor ez nem volt így.

Tippek

Akkor is, ha fáradt vagy, mindenképpen nyújts, mielőtt az ágyba bújsz esténként. Győződj meg arról, hogy akadálymentes a hálószobád, és nincs semmi az utadban, amiben megbotolhatsz éjjel, ha hirtelen fel kell kelned.

Mindig menj el a havi orvosi vizitre. Írd be a naptáradba, és semmiképpen ne mulaszd el. Sok orvosnál hónapokkal előre be lehet jelentkezni, és ez elég időt ad majd neked a szervezésre.

Nézz utána szakácskönyvekben és főzőcskélő blogokban, hogy milyen ételeket ajánlatos lefagyasztani. Még nincs itt az ideje, hogy telepakold a mélyhűtőt a szülés utáni hetekre, de már megkezdheted a felkészülést és gondolkodást ezügyben. A pörkölt és a tésztaszósz nagyon hamar unalmassá tudnák ám válni!

M.

Terhesség hétről hétre

1. hét>>>          2. hét>>>          3. hét>>>          4. hét>>>          5. hét>>>          6. hét>>>          7. hét>>>          8. hét>>>          9. hét>>>          11. hét>>>          12. hét>>>          13. hét>>>          14. hét>>>          15. hét>>>          16. hét>>>          17. hét>>>          18. hét>>>          19. hét>>>          20. hét>>>          21. hét>>>          22. hét>>>

Terhességgel kapcsolatos összes cikkünket ide kattintva olvashatod.