24. hét

Baba

A terhesség 24. hetében a magzat kikerekedése folytatódik. A kismama súlygyarapodásának jó része egyenesen a babára megy. Még mindig csont és bőrnek tűnik, a bőre ráncos a kis testén, de most már úgy néz ki, mint egy miniatűr verziója annak az újszülöttnek, aki pár hónap múlva napvilágot fog látni. Arcának vonásai kialakultak, a fülei a végső helyükön vannak, a szemei is kifejlődtek (bár még mindig szorosan csukva tartja szemhéjait), vannak szempillái, szemöldöke, körmei, és még haj is nő a feje búbján. A REM-nek (Rapid Eye Movement) rövidített gyors szemmozgásos alvásciklus is megfigyelhető már nála.

Hossza ezen a héten 30 cm, súlya 600 gramm, és akkora, mint egy cső kukorica.

Anya

Ugye vigyázol magadra? Tornázol? Rendesen eszel? Sok folyadékot iszol? Ne feledkezz el az utóbbiról, mert ha elegendő mennyiséget iszol, lehetőleg víz formájában, egy csomó kellemetlenséget elkerülhetsz, közöttük a fáradtságot, a levertséget, a kéz- és lábdagadást. A sok folyadék abban is segít, hogy maximalizáld bőröd ragyogását, ami a terheshormonoknak köszönhetően erre a hétre már sokaknál bekövetkezik.

Ha már a bőrödnél tartunk: ha erre hajlamod van, lehet, hogy már megjelentek a hasadon vagy a melleiden az első terhességi csíkok, vagy a linea negra, egy sötét vonal a köldököd és a szeméremdombod között. Egyik sem tartós változás, a linea negra teljesen el fog majd tűnni, a csíkok pedig halványodni fognak idővel.

A hajolgatással lehet, hogy hadilábon állsz már, ami megnehezíti a cipőfűződ megkötését, és a padlóra esett tárgyak felemelését, és amíg a hasad növekszik, ez így is lesz, kreatívnak kell majd lenned egy időre. A hasad növekedése továbbá azt is jelentheti, hogy mindened, főleg a hasad viszket, ahogy a bőr feszül rajta. A kötőszöveteid is meglazulnak, hogy a növekedésednek utat engedjenek, és felkészítsenek a szülésre.

Apa

Amennyire furán hangzik, sok jövendő apa is azt tapasztalja, hogy teste megváltozik párja terhessége alatt. Nem is egy kispapa terhestüneteket is produkál, ahhoz hasonlókat, amiket párja él át. Ennek a jelenségnek neve is van: Couvade-szindróma. Egyik leggyakoribb jele az, amikor a jövendőbeli apuka is meghízik, esetenként majdnem annyit szed fel, mint a kismama. Ez a szülés után is igaz lehet, amikor a kialvatlan újdonsült szülők egészségtelenül táplálkoznak és nem végeznek annyi testmozgást, mint azelőtt.

Ne felejtsd el, hogy a terhesség kilenc hónapig tart, és rengeteg időd van felkészülni a gyerekre. Mielőtt az életed és az életviteled gyökeresen megváltoznak, van időd jó kondiba hozni magadat. Ha most egészséges életvitelre váltasz, sokkal nagyobb eséllyel tudod majd azt fenntartani, mintha a szülés után akarnád csak gatyába rázni magad. Ha más nem megy, kísérd el párodat hosszú sétákra, és vacsora után ne a heverőn punnyadjatok együtt, hanem járkáljatok egyet odakinn. Nemcsak testmozgásnak jó ez, de lehetőséget ad arra, hogy egy jót beszélgessetek mindarról, ami történik. Az elkövetkezendő hónapokban szükségetek lesz arra, hogy a kapcsolatotokban is minden rendben legyen. 

Ha eddig nem voltál valami nagy szakács, kezdj el most szorgoskodni a konyhában, és győződj meg arról, hogy pároddal mindketten egészséges, házi ételeket egyetek, sok zöldséget, fehérjét és gyümölcsöt. A konyhamesterségedre nagy szükség lesz majd, amikor kisgyerek lesz a háznál!

Természetesen a kismama egészsége és jó erőnléte kulcsfontosságú most a baba miatt, de semmiképpen ne feledkezz el a sajátodéról sem. Szükséged van most az erődre, ugyanúgy, ahogyan neki is szüksége van a sajátjára. Gondolj ezekre a hetekre úgy, mint egy edzőtáborra: most kell sokat gyakorolnod, hogy amikor minden élesben megy majd, a legjobb erődben legyél.

Tippek

Az elkövetkezendő hónapban (valamikor a 24. és 28. hetek között) kerül majd sor a vércukortesztre, ami folyamán meggyőződnek arról, hogy nincsen terhességi cukorbetegséged. Mindenképpen nézz utána, hogy mikor lesz ez a fontos teszt a te esetedben. 

A vörösáfonya leve nem csak C-vitaminban gazdag, de a vese és a hólyag egészségének fenntartásában is fontos, az egyik legegészségesebb juice, amit találsz. Magas savtartalma miatt a hólyaghurutot is segít elkerülni a terhesség alatt. És nem mellesleg nagyon finom is.

Szerezz be egy sámlit vagy lábtartót, és tedd a munkahelyi széked, vagy a kedvenc otthoni foteled elé. A lábaidat polcold fel, és ne tartsd a padlón, amikor ez csak lehetséges. Ez segít elkerülni a lábfejeid és a bokáid bedagadását.

Terhesség hétről hétre

1. hét>>>          2. hét>>>          3. hét>>>          4. hét>>>          5. hét>>>          6. hét>>>          7. hét>>>          8. hét>>>          9. hét>>>          11. hét>>>          12. hét>>>          13. hét>>>          14. hét>>>          15. hét>>>          16. hét>>>          17. hét>>>          18. hét>>>          19. hét>>>          20. hét>>>          21. hét>>>          22. hét>>>          23. hét>>>

Terhességgel kapcsolatos összes cikkünket ide kattintva olvashatod.