26. hét

Baba

A terhesség 26. hetében a magzat először nyitja ki a szemeit. Találomra nyitogatja és csukogatja majd őket, amíg nem szokik hozzá új képességéhez. Termetre még mindig aprócska. Lehet, hogy kívülről már rendes kisbabaformája van, de rengeteg fejlődésre van még szüksége testének.  A szervei közül a tüdeje és a méhe a legutolsó pillanatig, remélhetőleg még három hónapig fejlődni fog az anyaméhben.

A baba mérete ezen a héten 35,6 cm, súlya 760 gramm, azaz akkora, mint egy közepes fej saláta.

Anya

Ha könnyíteni szeretnél a csípő- és hátfájásodon, és ugyanakkor relaxálódásra vágysz, végezz csípőtornát. Ezt sokaknak segít a hátfájásban, megerősíti a medence izmait, és stresszoldó hatású is. Próbáld ki a következőt: állj a falnak háttal, a térdeidet hajlítsd be egy kicsit, és ahogy lassan kilélegzel, a csípődet szorítsd a falhoz.  Fújd ki a levegőt és lazíts. Ismételd meg mindezt tízszer.

Most, hogy már elmúltál félidős, és a szülés rohamosan közeleg, kényeztesd magad egy kicsit. Ez nem kell, hogy sok pénzbe vagy időbe kerüljön. Ha most megtanulod, hogyan lazítsd el magad, ennek ismerete kapóra jön majd, amikor az álmatlan éjszakák és végtelen etetések minden energiádat kiszívják.

Keress egy masszőrt, akinek van tapasztalata várandós nőkkel. Bizonyos masszázsok és testhelyzetek nemcsak, hogy nem használnak, de árthatnak a babának vagy neked. Egy olyan szakember, aki terhesség alatti masszázsokra specializálódott, pontosan tudja, hogyan segítsen a hát- és derékfájásodon anélkül, hogy kárt okozna.

Ha nem vágysz egy masszázsra, egy manikűr vagy pedikűr is jó választás lehet. Egyszerűbbek és olcsóbbak is, mint egy masszázs. Egyébként is, valószínűleg egyre nehezebben éred el a lábujjaidat.

Az úgynevezett „babymoon” nagy divatba jött mostanában. A babymoon, akár a nászút, különleges lehetőség egy párnak arra, hogy együtt időt töltsenek és kikapcsolódjanak, de a babymoon arra van kitalálva, hogy feltöltődjenek és kipihenjék magukat a kisbaba megérkezése előtt. Keress egy olyan wellness szállodát, vagy üdülőhelyet, amely fel van készülve várandós vendégekre. Ha nem tudtok elszabadulni, megszervezhetitek a saját kis babymoonotokat otthon. Kérd meg párod, hogy hozzon neked reggelit az ágyba, és hogy kényeztessen, amennyit csak lehetséges.

Lehetséges, hogy a terhestorna nem tűnik túlságosan kényeztetőnek, de hosszútávon sokat segíthet. A terhesjóga megtanít lazítani, ami nemcsak a terhesség alatt, hanem a szülésben, és azután is segítségedre lehet. A többi kismama között a terhestorna, vagy terhesjóga órán még újdonsült jóbarátokra is lelhetsz.

Ha valami izgalmasabb, vagy szokatlanabb testmozgásra vágysz, a hastánc egyre népszerűbb a várandós nők körében. A has és a csípő rázása kiváló szórakozás és kikapcsolódás! Nézz körül lakóhelyed környékén, hogy hol találhatóak terhes nőkre specializálódott torna-, jóga-, vagy hastáncfoglalkozások.

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy kényeztesd magad, az elfoglaltságaid megritkítása. Tedd feladataidat fontossági sorrendbe, és csak azokat végezd el, amiket muszáj! Bátran kérj segítséget rokonaidtól és ismerőseidtől, meg fogják érteni! Oszd ki nekik azokat a feladatokat, amikre már nem jutna energiád. Ha idősebb gyermekeid vannak, bátran fogadd el a meghívásokat ismerősökhöz, játszani, hogy egy kicsit kipihenhesd magad. Minél több időt szánj magadra, szükséged lesz az energiádra később!

Apa

Lesz elég pénzetek még egy kis emberre otthon? Fel kell újítani a lakást a szülés előtt? Muszáj lesz költözni?  Minél nagyobbra nő párod hasa, annál idegesebb vagy. Miért? Mert a pénz a legtöbb családos férfi számára nagyon nagy stresszforrás. Az apák gyakran úgy érzik, nekik kell lenniük a családfenntartóknak, és a család anyagi helyzete főleg rajtuk múlik.

De a pénz csak egy része az aggodalmaknak. Az is lehet, hogy aggódsz párod vagy a kisbaba egészsége miatt. Ha az első gyermeketeket várjátok, az ismeretlentől való félelem is lebéníthat. És abban a pillanatban, hogy a kisbaba megérkezik, ez csak rosszabb lesz.

Gondold végig, mit tehetnél azért, hogy az aggodalmaidat enyhítsd és a stresszt könnyebben elviselhesd. Szükséged lesz a nyugalmadra, a hidegvéredre és arra, hogy kipihenten nézz szembe a világgal. Lehet, hogy az ebédidőd egy részét arra kell szánnod, hogy kitisztítsd a fejed, sportolj, zenét hallgass, sétálj, vagy csak relaxálj.  Olyan elfoglaltságokat keress, amiktől jobban érzed magad. Ne feledkezz el a sportról, ami az egyik legjobb eszköz erre.

Mire a kisbaba megszületik, az életetek egy részében káosz fog uralkodni. Ha most megtanulod, hogyan nézz szembe ezzel, minden egyszerűbb lesz majd akkor. A stressz kezelése egy tanult készség, és jobb, ha már most elsajátítod a trükkjeit! Ettől jobb társ és apa is leszel majd.

Tippek

Ha használt bababútort, kellékeket, vagy ruhákat kaptál ajándékba, láss neki most annak, hogy ezeket szortírozd, rendbe hozd vagy felújítsd. A bútorok és babakellékek előkészítése több időt és energiát igényel, mint elképzeled. Ne hagyd ezeket a feladatokat az utolsó hetekre, amikor esetleg minderre már nem lesz erőd, és inkább pihenésre lenne szükséged, felpolcolt lábakkal.

M.

Terhesség hétről hétre

1. hét>>>          2. hét>>>          3. hét>>>          4. hét>>>          5. hét>>>          6. hét>>>          7. hét>>>          8. hét>>>          9. hét>>>          11. hét>>>          12. hét>>>          13. hét>>>          14. hét>>>          15. hét>>>          16. hét>>>          17. hét>>>          18. hét>>>          19. hét>>>          20. hét>>>          21. hét>>>          22. hét>>>          23. hét>>>          24. hét>>>          25. hét>>>

Terhességgel kapcsolatos összes cikkünket