28. hét

Baba

A magzat esélye arra, hogy túlélje a megszületését, hétről hétre rohamosan nő. Ha a múlt héten nem nyitotta volna ki a szemeit, ezt bizonyosan megteszi ezen a héten. A csontozata és az izmai is szépen fejlődnek, erre a hétre már tudja forgatni a fejét is.

Bolyhos babaszőrzete, ami eddig az egész testét betakarta, a lunago, eltűnőben van a testéről, viszont a feje tetején rendes haj nő már.

A baba hossza ezen a héten 37,6 cm, súlya 1005 gramm, azaz akkora, mint egy padlizsán.

Anya

A magzat, a méhed, a magzatvíz, és a többi felszedett kiló súly bizony nem könnyű teher testednek. Valószínűleg minden porcikádat megviseli egy kicsit a terhesség. Lehetséges, hogy kezeid és lábaid is bedagadtak. Nem lenne meglepő, ha a vádlid is görcsölne, különösen éjszakánként, és egyre nehezebb kényelmes alvópozíciót találnod. A Braxton-Hicks méhösszehúzódások intenzitása is hétről hétre erősödik, ami kényelmetlen és riasztó is lehet egyszerre. Ha mindezt már kezded nagyon unni, ne aggódj. Beléptél a harmadik trimeszterbe, ami már a célegyenes!

Apa

Beszélgettek már a pároddal utónevekről? Eséllyel ő már kislánykora óta fontolgat pár nevet a meg nem született gyermekeinek. Most rajtad a sor, hogy felzárkózz hozzá, és gondolkodj el ezen alaposan. Sok szülőpár heteken, hónapokon át rágódik, hogy a tökéletes nevet megtalálja, de amint megvan a kiválasztott utónév, és naponta több tucatszor kiejtik a szájukon, napokon belül megszokják, és természetesnek tűnik.

Sokféle módja van az utónév kiválasztásának, és egy jó név a család minden oldalának tradícióit kombinálja, akkor is, ha a kulturális, vallási, vagy nemzeti hátterek különböznek. Ugyancsak a nagy család szemszögéből a baba elnevezése egy különleges alkalom arra, hogy a szülők tiszteletüket fejezzék ki egy meghatározó, vagy népszerű felmenő iránt, akár közeli, akár távoli rokon az illető, és akár él még, akár nem. Ha a nevet inspiráló rokon jó érzéseket kelt mindkét szülőben, a gyerek is azonnal jó startot kap a családban, mindamellett hogy a családi tradíció részévé válik. A baba neve sokkal több, mint csupán egy szó a sok közül, hiszen idővel identitásának fontos részévé válik majd.

Tippek

Ha úgy érzed, most már szinte percenként kell a mosdóba szaladgálnod, próbáld meg, hogy vársz pár percet. Valószínűleg a magzat valahol a hólyagod közelében van, és azt nyomja, rugdossa, vagy egyéb módon irritálja. Ha lefekszel az oldaladra, lehet, hogy ezzel ráveszed, hogy arrébb menjen egy kicsit.

Ha a gyomorégés már nem hagy nyugodni, próbáld ki a gyomorégés elleni szopogatós cukorkákat. Szerencsére ez a probléma enyhülni fog, amikor a tested kicsit visszafogja a relaxin és progeszteron terheshormonok gyártását. Jelen pillanatban több mint tízszeres mennyiségben van relaxin a szervezetedben, mint a terhesség előtt, és nagy részben ez a felelős a kellemetlen gyomortüneteidért.

A hát- és csípőfájásodat enyhítheted, ha nyújtó és erősítő gyakorlatokat végzel.  Kérdezz meg egy terhességben jártas fizikoterápiás szakembert arról, hogy milyen gyakorlatokat javasol azokra a fájdalmakra, amik téged érintenek.

Amíg lehet, menj el valahova kikapcsolódni, és ezek az utolsó hetek, hogy ezt még megteheted. Ha a munka befejezése és a szülés között el tudtok menni valahova, ahol csak a pihenésre és egymásra figyeltek oda, az nemcsak felkészít a közelgő szülésre, de emlékeztet arra, hogy mi is igazán fontos az életben. Ha idősebb gyermeketek is van, ez egy remek alkalom arra is, hogy időt töltsetek vele, mielőtt kikerül a reflektorfényből, és szülei figyelmét mással kell, hogy megossza.

M.

Terhesség hétről hétre

1. hét>>>          2. hét>>>          3. hét>>>          4. hét>>>          5. hét>>>          6. hét>>>          7. hét>>>          8. hét>>>          9. hét>>>          11. hét>>>          12. hét>>>          13. hét>>>          14. hét>>>          15. hét>>>          16. hét>>>          17. hét>>>          18. hét>>>          19. hét>>>          20. hét>>>          21. hét>>>          22. hét>>>          23. hét>>>          24. hét>>>          25. hét>>>          26. hét>>>          27. hét>>>

Terhességgel kapcsolatos összes cikkünket