30. hét

Baba

A magzat arca már ugyanúgy néz ki, mint ahogy megszületésekor fog kinézni. Még kerekedni fog az arca, ahogy a jellegzetes babaháj megjelenik rajta, de már az is alakul. A fejét mozgatni tudja, a szemeit nyitja és csukja, az orrán át lélegzik, bár egyelőre csak magzatvizet.

Ha ezen a héten megszületne, kilátásai már lényegesen jobbak, mint korábban, hiszen hossza már 40 cm, és súlya 1320 gramm.  Olyan hosszú, mint egy uborka.

Anya

Bár egyre nehezebb vagy, és a mozgás is egyre nehezebb számodra, tested igénye arra, hogy aktív maradj, nem fog elmúlni. Az úszás és a sétálás tökéletes módjai a testmozgásnak várandós nők számára. Sok sportközpont, jógastúdió, akár kórház is szervez tornákat kismamák számára. Ezek a tornák feltölthetnek energiával, kellemes kikapcsolódást nyújtanak, és még új barátokra is tehetsz szert.

Már csak pár heted van hátra, és magzat súlya most már komolyan befolyásolja az életviteledet. A hajolgatás nehéz, talán lehetetlen is. Olyan egyszerű dolgok, mint a cipőd felvevése és befűzése is rákészülést igényel. A magzat zsúfolttá teszi a hasüregedet, ezért gyomorpanaszaid, gyomorégésed és puffadásod is lehet.  Gyakrabban kell levegőt venned, akár köhögés is kínozhat, ahogy a baba a tüdődet nyomja. Mindezek a problémák, ha komolyan befolyásolnak, lehet, hogy már olyan szinten kínoznak, hogy az egész várandósságból eleged van. Emlékeztesd magad, hogy csak hetek kérdése az egész, mindezek a kellemetlenségek csak ideiglenesek, és amíg azok az idők eljönnek, sok mindennel könnyíthetsz kicsit magadon.

Apa

Az emberek ritkán beszélnek arról, hogy egy újszülött egy egész nagycsaládnak ajándék, nem csak a szüleinek és a testvéreinek. Ez különösen látványos, amikor a kisbaba ez első gyermek az új generáción belül. A szüleidnek hirtelen új szerepük van: NAGYSZÜLŐK lettek!

Nagyon kevés kivétellel ez egy hatalmas öröm forrása mindenkinek. A nagyszülők kiváló helyzetben vannak, mert nem ők felelősek a baba ellátásának mindennapi teendőiért, ezért kevésbé stresszesek, és relaxáltabbak, boldogabbak lehetnek, pláne, mert már túlestek a gyerekellátás és nevelés feladatain, ezért nem kell mindent nulláról megtanulniuk.

Egy kiváló helyzet mindenki számára, mert a nagyszülők tudnak, és jó esetben akarnak is segíteni akkor, amikor az újdonsült szülőknek segítségre van éppen szükségük. Amikor az unoka megszületik, a család fókusza a szülőkről a gyerekre vált, az időbeosztás is a babától függ, remélhetőleg mindenki azt keresi, hogyan segíthet. Ez jó alkalom arra, hogy szüleiddel és anyósodékkal mélyítsd kapcsolatodat, és arra is, hogy megtanuljad, hogyan kell segítséget kérni, vagy azt kihasználni.

Sok jövendőbeli nagyszülő és nagyszülő voltaképpen szívesen segítene, de nem akar beleszólni dolgokba, vagy nem tudja, hogyan közelítse meg a helyzetet.  Nyugodtan add tudtukra, hogy neked mi lenne a legnagyobb segítség. Ha például majd számítanál rájuk, hogy egy-egy estére elvállalják a babát pár órára, amíg te elmész pároddal valahova, hogy egy kicsit kettesben is lehessetek, nyugodtan mondd meg ezt nekik. Ne felejtsd el, hogy te és párod most egy új család központjai lesztek, és ha a segítségek által egy erős csapatot tudtok alkotni, azzal mindenki csak jól jár.

TIPPEK

Amikor az orvossal vagy a védőnővel találkozol, jó előre írd fel kérdéseid. Valószínűleg izgatott leszel, és egy kialvatlan éjszaka után mész majd oda, és esetleg egy-két fontos kérdést elfelejtesz majd feltenni, ha nincs ezekről listád, csak ingerült leszel és dühös. A kérdéseidet és aggodalmaidat írd fel az orvoslátogatások között, amint eszedbe jutnak. Soha ne szégyelld a kérdéseidet, eséllyel ők kismilliószor hallották már ugyanazt, és neked nagyon fontos lehet a válaszuk.

Használd ki a blogok és fórumok adta lehetőséget, hogy más kismamákkal, sorstársakkal és tapasztaltabb anyukákkal érintkezz.  Az elkövetkezendő pár hét szuper alkalom arra, hogy információkat gyűjts és kialakítsd az elképzeléseidet arról, hogyan fogod majd ellátni és nevelni a kisbabát, és mindemellett szorongásaidat, problémáidat is megoszthatod.

A gyerek jövendőbeli helyén is kezdhetsz dolgozni, rendszerezd a ruháit, állítsd fel a kiságyat, csinálj nagymosást. Ha valaki a rokonságban tud kötni vagy horgolni, szólj nekik, hogy már csak pár hetük van a kiscipőket és pici sapkákat befejezni.

M.

Terhesség hétről hétre

1. hét>>>          2. hét>>>          3. hét>>>          4. hét>>>          5. hét>>>          6. hét>>>          7. hét>>>          8. hét>>>          9. hét>>>          11. hét>>>          12. hét>>>          13. hét>>>          14. hét>>>          15. hét>>>          16. hét>>>          17. hét>>>          18. hét>>>          19. hét>>>          20. hét>>>          21. hét>>>          22. hét>>>          23. hét>>>          24. hét>>>          25. hét>>>          26. hét>>>          27. hét>>>          28. hét>>>          29. hét>>>

Terhességgel kapcsolatos összes cikkünket