31. hét

Baba

A magzat tüdeje folytatja a fejlődést, és ez azt jelenti, hogy minden eltelt nappal nagyobb esélye van, hogy a külvilágban életben tudjon majd maradni, ha esetleg korábban megszületne. A bőre, ami sokáig bő és ráncos volt, kezd kisimulni a zsírréteg miatt, ami alatta lassanként lerakódik.

Már ismeri a hangodat. Énekelj neki, beszélj hozzá, mesélj neki a világról, aminek hamarosan része lesz. Mindez kiváló lehetőség számodra (és párod számára is!), hogy kapcsolatot létesíts vele.

A kis körmei már olyan nagyra nőttek, hogy az is lehet, hogy amint megszületik, azonnal manikűrre lesz szüksége!

Súlya ezen a héten kb. 1500 gramm, hossza 41 cm.

Anya

A terhesség 31. hetére egyre szűkösebb a hely odabenn, és a gyomorpanaszok, a gyomorégéssel az élükön, nagyon gyakoriak. Felejtsd el a nagy adag ételeket, és helyettük kis adagokat egyél gyakrabban, és ne feledkezz el arról, hogy sok vizet igyál. Valószínűleg a közismert, várandós nőknél oly tipikus „totyogást” is elsajátítottad, mert kötőszöveteid a szülésre készülve már ellazultak, és ez kihat a járásodra is. Ne aggódj, mert ez a változás, mint sok más hasonló, csak ideiglenes.

Ideje minden szükségeset megtudnod a választott kórházadról, és ha nyomtatványokat, papírokat kell kitöltened, ezt jobb, ha minél hamarabb megteszed. Ha a szülés alatt érkezel meg, és görcsök között kell majd ugyanezt megtenned, a folyamat sokkal kellemetlenebb.

Minden grammal, amit a baba felszed magára, megnehezedik a te terhed is.  Most, hogy már a másfél kiló súlyt is elhagyja a héten a baba, a tested alaposan megérzi, hogy mindenhová viszed őt is magaddal. A csípőd és a hátad különösen elfáradhatnak és sajoghatnak a nap végére. A belső szerved számára is kevesebb hely marad. Több lélegzetet kell venned, hogy az összenyomott tüdődet megtöltsd levegővel. Több, de kisebb étkezést kell megoldanod minden nap. De a dolog napos oldala, hogy a magzat mozgásai egyre érdekesebbek és nagy valószínűséggel már meg tudod különböztetni a végtagokat és a fejet is. A nagyobb, drámaiabb mozgások és forgolódások hatására lehetséges, hogy elzsibbadnak saját testrészeid is, avagy azonnal a mosdóba kell szaladnod, hogy megviselt hólyagodat kiürítsd.

A fájdalomcsillapítás a szülés alatt nagyon sokat változott az elmúlt évtizedekben, és érdemes mostanság azon elgondolkodnod, hogy mire szeretnél felkészülni.  Azelőtt csak kétféle választása volt a szülő kismamáknak, vagy teljesen elkábították őket, vagy semmit nem alkalmaztak. Manapság sokkal nagyobb a választék, és a fájdalomcsillapítás két kategóriába sorolható: az általános hatású fájdalomcsillapítók használata, amelyek az idegrendszer megfelelő központi vagy perifériás részeire hatva a fájdalom érzésének enyhülését vagy megszűnését okozzák az egész testet befolyásolva, és a helyi érzéstelenítő hatású szerek, amik a testnek csak egy bizonyos részét zsibbasztják el. Az, hogy a te szülésed alatt milyen lehetőségek adottak a fájdalmad enyhítésére, nagyon sok mindentől függ majd: a kórház adta lehetőségektől, szülésed adott szakaszától és az orvosodtól is.

Minél többet tudsz előre arról, hogy milyen választási lehetőségeid lesznek a szülésed alatt, annál jobban felkészülhetsz a nagy napra. Mindenképpen beszéld meg ezt a fontos témát az orvosoddal, jóval mielőtt éles helyzetben kellene döntened. Tudj meg minél többet a hozzáállásáról, és az adott kórház fájdalomcsillapítási lehetőségeiről, és statisztikáiról is. Amikor már a szülés kellős közepén leszel, eséllyel már túl késő lesz arra, hogy irányt válts.

Apa

Lehetséges, hogy gyakran úgy tűnik, a terhesség egy egyszereplős darab, de hidd el, hogy az egész nemcsak a születendő gyermek anyjáról szól, hanem nagyon fontos szereped van az egészben neked is! Ő a te párod, és a születendő gyermek mindkettőtöké lesz.

Ne félj attól, hogy megoszd az érzéseidet és esetleges aggodalmaidat a szüléssel és a gyerekkel való élettel kapcsolatban. Győződj meg arról, hogy a párod, a családod és az orvosok is tisztában vannak azzal, hogy szeretnél része lenni a szülésnek, és az oda vezető útnak is. Ha a párod érdekeit szeretnéd képviselni a szülés alatt (és erre valószínűleg nagy szüksége lesz majd) idejében el kell kezdened a részvételt neked is.

Már mostanában gondolnod kell arra, hogy munkahelyedet és főnöködet értesítsd arról, hogy esetlegesen szabadságot vegyél ki a szülés után. Az, hogy a kritikus első napokban és hetekben otthon lehess, megfelelő szervezést igényel. Ezek az első idők, amikor az újszülött megérkezik, és kapcsolatot létesít a szüleivel, bepótolhatatlanok, és megalapozó hatásuk van a gyermek szülőkkel való kapcsolatára. Azt is lehetetlen előre megmondani, hogy a kismamának egy császármetszés utáni hosszú felépülésben lesz-e szüksége segítségre (háromból egy kismamának császármetszése van!), vagy a szülés utáni depresszióban lesz-e égető szüksége arra, hogy ott legyél mellette. Szinte minden szülési, vagy szülés utáni komplikáció a jelenléted igényét hozza magával.

Akkor se legyen bűntudatod, ha nem lehetséges sokáig távol maradnod a munkától. Akár napokra, akár hetekre tudsz majd elszabadulni, az az idő lehetővé teszi majd, hogy az újdonsült kis családodba te is beilleszkedj. A szülői napi feladatokat, mint az újszülött pelenkázása, ringatása, fektetése, büfiztetése, esetleg etetése, neked is el kell majd sajátítanod. Ez minél előbb következik be, annál természetesebb lesz számodra.

Tippek

Mostantól az orvost és a védőnőt egyre gyakrabban kell majd, hogy látogasd.  Lehet, hogy ezeket a látogatásokat élvezed, de az is lehetséges, hogy unalmasnak tűnnek, mert mindig ugyanaz történik. Hidd el, hogy fontosak, mert nemcsak a gyerek fejlődését követik figyelemmel, hanem a te egészségedet is. Fontos, hogy ne hagyj ki egy megjelenést vagy vizsgálatot sem.

A zsírsavak, főleg az omega zsírsavak nagyon fontosak a magzat fejlődéséhez. Az olajos halak és tengeri állatok, mint a szardínia, a lazac, és a rák jó forrásai az omega zsírsavaknak. Nyugodtan egyél egy marék mogyorót is minden nap, és a vaj, margarin, vagy egy kis tejszín is jót tesz.

Ha ülőmunkát végzel, fontos, hogy minden órában legalább egyszer felállj, mozogj és nyújtózz egyet, hogy a vérkeringésedet felfrissítsd, és az altestedet megmozgasd. A mindennapi séta is fontos abban, hogy aktív maradj. Próbálj meg beütemezni egy-egy dombot, vagy emelkedőt, hogy a szívednek is adj egy kis munkát.

Tartsd szemmel a baba mozgásait, de hacsak nem kér meg erre az orvos, egyelőre nem szükséged lejegyezned vagy számolnod őket. Ettől függetlenül mindig figyelj oda a baba mozgásaira. Ha valami változás állna be, azonnal szólj az orvosodnak!

M.

Terhesség hétről hétre

1. hét>>>          2. hét>>>          3. hét>>>          4. hét>>>          5. hét>>>          6. hét>>>          7. hét>>>          8. hét>>>          9. hét>>>          11. hét>>>          12. hét>>>          13. hét>>>          14. hét>>>          15. hét>>>          16. hét>>>          17. hét>>>          18. hét>>>          19. hét>>>          20. hét>>>          21. hét>>>          22. hét>>>          23. hét>>>          24. hét>>>          25. hét>>>          26. hét>>>          27. hét>>>          28. hét>>>          29. hét>>>          30. hét>>>