terhesség terhesség hétről hétre 32. hét

32. hét

Baba

A magzat nappali rutinja már kialakult. Ugyanúgy vannak aktívabb, és pihenésre szánt órái, mint egy felnőttnek, de ezek valószínűleg különböznek a tiédtől. A nap ugyanazon szakaszában érzed majd, hogy mozgolódik, rugdos, és forgolódik, minden nap. Máskor meg kiszámíthatóan nem érzel semmit, olyankor alszik, pihen. Amikor majd megszületik, nagy valószínűséggel követni fogja az anyaméhben már megalapozott rutinját. Kedvenc testhelyzete is van, amelyben idejét eltölti. Ilyentájt sok magzat számára nagy kedvenc a fejjel lefele, popsival felfele testhelyzet, ami ideális a szülésre is.

Ezen a héten a magzat súlya kb. 1702 gramm, hossza 42,4 cm, azaz akkora, mint egy tök.

Anya

Most, hogy már csak pár heted van hátra, valószínűleg számolod vissza a napokat. Ami nem is csoda, mert mostanra a terhesség sokaknak valóban terhessé válik, mindenféle fájdalmakkal és bosszantó tünetekkel. De vannak kisebb, érdekesebb tünetek is, amik azt mutatják, hogy közeleg a szülés ideje. Lehet, hogy már fehérkés, de átlátszó folyadék szivárog a melleidből: ez a kolosztrum, ami az anyatej megindulásáig a baba tápláléka lesz élete első napjaiban. Az is lehetséges, hogy egy bővebb, fehéres hüvelyváladékra figyelsz fel. Ez is normális, és mennyisége növekedni fog, ahogy a hetek múlnak.

Apa

A gyermekszoba létrehozása és dekorálása élvezetes feladat a jövendő szülők számára. Beszéld meg pároddal, hogy ő hogyan képzeli el a szobát, ahova majd hazahozzátok a babát a kórházból, és ahol mindennapjait tölti majd. Engedd el magad, és hagyd, hogy a tervezés és az építés kreatív láza téged is elragadjon.

A 32. hét fontos a terhességben, mert mostantól fogva akkor is, ha a baba korán megérkezik, nagy eséllyel teljesen rendben megszületik majd, és ha nincsen más egészségi probléma vele és a súlya is megfelelő, nagyon hamar, egészségesen elhagyhatja a kórházat. Amikor a párod ebbe a hétbe lép, érdemes rákapcsolni a felkészülés befejezésére, és mindent elő kell már készíteni. Ha kicsit tovább vársz, kifuthattok az időből.

Kérdezd meg ismerőseidet és családtagjaidat, akiknek már kisgyerekeik vannak, hogy milyen elektromos kütyük és apróbb kellékek segítettek nekik a babák ellátásában, és mik voltak teljesen feleslegesek. Könnyű elfeledkezni az apróbb dolgokról, és még könnyebb mindent megvásárolni, ami később majd csak helyet foglalja, de teljesen felesleges.

Tippek

Ha úgy érzed ilyentájt, hogy a lélegzés egyre nehezebbé válik, ahogy a növekvő magzat kiszorítja a tüdődet a helyéről, és a rekeszizmodra is nyomást gyakorol, próbálj meg napközben kiegyenesedni akár állva, akár ülve. Éjjelente feltámaszthatod a hátad egy kicsit, egyeseknek az is sokat segít.

Figyeld, hogy mennyire dagadnak be a kezeid és a lábfejeid. Valamennyi lábdagadás teljesen normálisnak számít a harmadik trimeszterben, de ha az arcod is bedagad, fejfájások gyötörnek, hasfájás, vagy hányinger is párosul mindehhez, azonnal jelezd az orvosodnak, mert lehet, hogy preeclampsiád van, ami egy nagyon súlyos betegség.

Ha nehéz kiszállnod az ágyból, tanulj meg erre új, és a hátadat kímélő módszereket. Először gurulj az oldaladra, majd a kezeid segítségével segítsd magadat ülő helyzetbe. Helyezkedj az ágy szélére, úgy, hogy ne kelljen erőlködnöd ahhoz, hogy felülj. Vedd fel azt a szokást, hogy pár percig ülsz, mielőtt felállsz, és ne is próbálj hirtelen felpattanni. A vérnyomásod alacsonyabb fekve és ülve, mint állva, adj lehetőséget a keringésednek a váltásra.

Ha a bugyidat állandóan húzogatni kell, keress magadnak kismamabugyit. Lehetséges, hogy nem a legújabb fehérneműdivat szerint készülnek, de növekvő hasadra, és alkatodra vannak kitalálva, és hamarosan ruhatárad kedvenc alapkövei lesznek, és nem kell többet ráncigálnod az alsóneműdet. Manapság már lehet kapni kismamáknak való, kifejezetten szexi fehérneműket is.

Kerüld el nagy, tartalmas étkezéseket és nehéz ételeket. Helyettük olyan ételeket válassz, amelyek könnyen emészthetőek, és nem ülnek nehéz kövekként a gyomrodban. A zöldségek, gyümölcsök, saláták, joghurtok, melegszendvicsek, sajtok, stb. mind-mind olyan ételek, amiktől nem leszel rosszul. Sok folyadékot fogyassz, hogy az agyad, a keringésed és a veséid is jól működhessenek.

Szülésznőd és orvosod segítségével nézz utána annak, hogyan kerülheted el a gátmetszést a szülés alatt. Bár gyakran nem lehetséges gátmetszés elkerülése, mert a gát nem tud eléggé megnyúlni ahhoz, hogy a baba fejének utat adjon, de a gát nyújtása és masszírozása már jó előre segíthet ebben. Beszéld meg a témát most, időben, hogy tudd, mire számíthass.

M.

Terhesség hétről hétre

1. hét>>>          2. hét>>>          3. hét>>>          4. hét>>>          5. hét>>>          6. hét>>>          7. hét>>>          8. hét>>>          9. hét>>>          11. hét>>>          12. hét>>>          13. hét>>>          14. hét>>>          15. hét>>>          16. hét>>>          17. hét>>>          18. hét>>>          19. hét>>>          20. hét>>>          21. hét>>>          22. hét>>>          23. hét>>>          24. hét>>>          25. hét>>>          26. hét>>>          27. hét>>>          28. hét>>>          29. hét>>>          30. hét>>>          31. hét>>>