33. hét

Baba

A harmincharmadik héten a baba érzékszervei folytatják a fejlődést. Ha beszélsz hozzá, azt jól hallja. Kis világa tele van hangokkal. A beszédhangodon kívül hallja a tested hangjait és zörejeit: a gyomrod korgását, a tüdődbe áramló levegő hangját, a szíved dobbanásait.  A bőre már nem vörös, hanem rózsaszínes. A májában megkezdte a vas tárolását, ezzel készül fel a méhen kívüli életre.

Anya

Ha amiatt aggódsz, hogy a szülés megkezdődik, és párod nincs a közelben, győződj meg arról, hogy a mobilod mindig fel van-e töltve, és készenlétben áll. Az orvosod és a kórház telefonszáma is legyen elmentve benne.

Ahogy a szülés közeleg, úgy sűrűsödnek a Braxton-Hicks fájások is. Időnként észreveszed, hogy a hasad megkeményedik, majd percekkel később ellazul. Ezek az úgynevezett Braxton-Hicks jóslófájások segítik a testedet, hogy felkészüljön a szülésre. Ha le tudsz ülni vagy feküdni felpolcolt lábbakkal, és ellazulsz, a jóslófájások is elmúlnak. Az alvás viszont egyre nehezebbé válik, mert a hasad miatt nehéz kényelmes testhelyzetet találni.

Apa

A szülés napjára való felkészülést nem lehet elég korán kezdeni. A szülés a legritkább esetben kezdődik ott és akkor, amikor mindenki számít rá, ezért sokat számít, hogy felkészültek legyetek mind a ketten.

A kórházba való eljutást már biztosan végiggondoltátok, és van valamiféle sejtésetek is arról, hogy mire számíthattok, amikor oda megérkeztek. Nagyban segít a stresszen, ha minden eshetőségre felkészültök, és nem ér semmi váratlanul.  A kórház meglátogatása akkor, amikor még nem éles a helyzet, nagyon hasznos lehet. Az orvos és a kórház telefonszámai legyenek mindig kéznél. Párod kórházi táskája legyen összekészítve, a babaülés legyen az autóban. Természetesen az autóban legyen mindig elég benzin. Ha lehetséges, a mélyhűtőt töltsétek meg fagyasztott készételekkel, ezek nagyon jól jönnek majd, amikor a kisbabával hazaérkeztek a kórházból. Nagyon sok dolgotok lesz majd akkor, és sem idő, sem kedv nem lesz a főzésre.

A saját kórházi táskádat se felejtsd el! Legyen benne legalább egy váltás ruha, enni- és innivaló (bármi tartós élelmiszer, amit gyorsan bekaphatsz a szülés alatt, hiszen semmiképpen nem akarsz majd elmenni enni valamit a szülés kellős közepén!), gyógyszer, amit rendszeresen szedsz, fogkefe és fogkrém (és egyéb higiéniai kellékek pl. borotva), ismerősök és rokonok telefonszámai.

Ugyancsak jó ötlet megbeszélni rokonokkal és ismerősökkel, hogy ki kit értesít majd a babával kapcsolatos hírekről. Így nem kell minden egyes rokont és ismerőst személyesen felhívnod majd.

Amikor a szülés megkezdődik, nagyon nagy lesz az izgalom, és az alapos felkészülés lehetővé teszi majd, hogy pároddal és a babával foglalkozz, és ne pazarold idődet olyan dolgokra, amiket hetekkel előre elintézhettél volna.

Tippek

Ha lehetséges, tegyél minden héten félre egy kis pénzt a szülés utáni hónapokra és hetekre. Sok nő számára nagyon nehéz az anyagi függetlenség elveszítése, különösen, ha mindig egyenlő keresők voltak a családban. Könnyű mindig a babára gondolni, és neki vásárolni, de gyakran az anyuka magáról teljesen elfeledkezik. Fontos, hogy a kismama néha magát is el tudja kényeztetni egy kicsit, és magára is tudjon gondolni. Egy kis félrerakott pénz sokat segít ezen, és jól jön majd később.

Mindig figyelj oda a baba mozgásaira, rúgásaira, és arra, hogy mikor szokott pihenni. Ha bármi változás lép fel, egyedül te tudod azt észrevenni. A hely egyre szűkösebb odabenn, és valószínűleg egyre kevésbé érzed a fickándozást, ami pár hete még nagyon gyakori volt. De a rúgások, bokszolás, forgolódás még mindig megmaradtak. Élvezd ezeket, hamarosan már csak emlék lesz az egész, és bizony sok kismamának nagyon hiányoznak ezek az érzések, amikor gyermekük megszületik.

M.

Terhesség hétről hétre

01. hét>>>  02. hét>>>  03. hét>>>  04. hét>>>  05. hét>>>  06. hét>>>  07. hét>>>  08. hét>>>  09. hét>>>  10. hét>>>  12. hét>>>  13. hét>>>  14. hét>>>  15. hét>>>      16. hét>>>  17. hét>>>  18. hét>>>  19. hét>>>  20. hét>>>  21. hét>>>  22. hét>>>      23. hét>>>  24. hét>>>  25. hét>>>  26. hét>>>  27. hét>>>  28. hét>>>  29. hét>>>      30. hét>>>  31. hét>>>  32. hét>>>