37. hét

Baba

A 36. héten a magzat teste elég fejlett ahhoz, hogy a méhen kívül is életben maradjon.  A tüdeje, ami még magzatvízzel van tele, most már képes lenne önálló lélegzésre, bár a tüdő azon szervek egyike, amik az utolsó pillanatig fejlődnek. A szemhéjai kinyílnak és becsukódnak, ugyanúgy, mint egy újszülötté.

A magzat még sok esetben hetekig tovább fejlődik, és növekszik, de ha ennek a hétnek a végén megszületne, már nem számítana koraszülöttnek, és minden esélye meglenne arra, hogy teljesen egészséges kisbaba legyen.

Anya

Ha a szülésre már nagyvonalakban felkészültél, és a fontosabb irányvonalakat megbeszélted orvosoddal, ideje az ugyancsak fontos, de kisebb részleteket is végiggondolni és megbeszélni. A kórház és az orvos egyes szokott procedúrái, a beöntés, a borotválás, a fájdalomcsillapítás, a gátmetszés mind olyan területek, ahol esetleg lehet beleszólásod. Bátran tedd fel kérdéseidet az orvosnak és a szülésznőnek.  Minél többet informálódsz, annál inkább úgy érzed majd, hogy nem veszíted el kontrollodat a tested felett.

A háztartás ellátására, a vásárlásra, a takarításra szervezz segítséget a szülés utáni hetekre. Nem kell szuperanyának lenned, aki mindent maga elvégez. Ha nincs barát, ismerős, vagy családtag, akire számíthatsz, ha lehetséges, keress fizetett segítséget. A gyermekszülés mindenki számára kimerítő és megrázó élmény, és sok időre lesz szükséged, hogy talpra állhass, és visszanyerd régi erődet. Ez különösen igaz, ha császármetszésre kerül sor.

Ez az utolsó hét, amikor a baba még koraszülött lenne, ha megszületik. Az egykor kis hasad most már akkora, mint egy kosárlabda, vagy még nagyobb. A tested minden szervét befolyásolja, hogy a hatalmasra nőtt méhed összenyomja. A gyomorégés, a gyomorbántalmak, a szorulás, a puffadás mind velejárói ennek az időszaknak, mert a gyomrodban kevés hely jut az ételnek és az emésztésed is lelassult. Valószínűleg nehéz mozognod, járnod, és aludnod is, a méreteid miatt.

Apa

Minden leendő apukát foglalkoztat az a kérdés, hogy hogyan fogja tudni, amikor a szülés megindul. Beszéljétek meg együtt a szülés valós megindulásának jeleit, hogy mire a nagy nap eljön, mindketten tisztában legyetek a jelekkel.

Nagyon félelmetes lehet bárki számára, mikor párjának fájásai elkezdődnek. Nem csak, hogy nehéz végignézni, hogy szeretett párod szenved, de mindketten tudni fogjátok, hogy a terhesség legintenzívebb és legfélelmetesebb szakasza kezdődik el.  Hogyan tudod legjobban segíteni párodat?

Nyugodtan hívd fel az orvost, vagy a szülésznőt. Fontos feladatuk az aggódó páciensek segítése.  Ez a munkájuk része, minden nap kapnak ilyen telefonhívásokat, ne félj attól, hogy esetleg hiába hívod őket!

Segíts párodnak a lélegzésben, és mindig maradj mellette, fogd a kezét és ölelgesd.

Próbáld meg elterelni a figyelmét a fájások között, ha ezt kéri. Beszélj hozzá, mesélj vicceket, játssz zenét.

Mindenesetre mivel sosem lehet tudni, mikor kezdődik majd meg a szülés ezekben az utolsó hetekben, mindig legyél készen arra, hogy a kórházba menjetek. A te csomagod is legyen összepakolva. Legyen benne mindenképpen pár harapnivaló, és egy energiaital számodra, mert ha elhúzódik a szülés, szükséged lesz rájuk.

Tippek

Rendszeresen örökíttesd, vagy örökítsd meg magad a terhességed utolsó heteiben. Amikor visszanézel majd erre az időszakra, alig fogod tudni elhinni, milyen nagyra nőtt a hasad, és a nyúlt a bőröd. Mérd meg a derékbőségedet, jegyezd fel, és kövesd növekedését hétről hétre.

A kórházi táskád most már legyen készenlétben! Ne felejtsd el a piperéket és mindent, ami a tisztálkodáshoz kell. Legjobb, ha egy lista alapján pakolsz. Ne aggódj, nem kell az egész lakást magaddal vinned, ha a valamit elfelejtenél, a párod, vagy egy barát utánad tudja majd vinni.

M.

Terhesség hétről hétre

01. hét>>>  02. hét>>>  03. hét>>>  04. hét>>>  05. hét>>>  06. hét>>>  07. hét>>>  08. hét>>>  09. hét>>>  10. hét>>>  12. hét>>>  13. hét>>>  14. hét>>>  15. hét>>>      16. hét>>>  17. hét>>>  18. hét>>>  19. hét>>>  20. hét>>>  21. hét>>>  22. hét>>>      23. hét>>>  24. hét>>>  25. hét>>>  26. hét>>>  27. hét>>>  28. hét>>>  29. hét>>>      30. hét>>>  31. hét>>>  32. hét>>>  33. hét>>>  34. hét>>>  35. hét>>>  36. hét>>>