35. hét

Baba

A 35. héten a magzatot már csak pár hét választja el attól, hogy ne számítson koraszülöttnek, ha megszületik. Hivatalosan a 36. hét végéig tartana csak az az időszak, amikor még koraszülött egy baba, de egészen a 38. hét végéig nagyobb a légzési, táplálkozási és egyéb komplikációk esélye. A tüdő és az agy rohamszerű fejlődésén kívül az utolsó hetekben a magzat az őt később majd melegen tartó zsírréteg építésén is dolgozik. Szabályos alvásritmusa is van, aminek egyelőre nem sok köze van a kinti világ nappal-éjszaka ciklusához.

Ezen a héten a magzat súlya 2383 gramm, hossza kb. 46 cm.

Anya

Az orvosodat egyre gyakrabban kell már látogatnod. A szülés előtti hetekben számíthatsz arra, hogy megvizsgálják a méhszájadat, gyakrabban ellenőrzik a baba szívverését, és a Streptococcus B baktérium esetleges jelenlétét is nézik a hüvelyváladékodban.

Most, hogy már csak heteid maradtak a szervezésre, elkezdhetsz felkészülni a gyermekágyas időszakra azáltal, hogy megtöltitek a fagyasztót készételekkel, hogy ne kelljen az étkezések miatt aggódnotok, amikor kijössz a kórházból. Ha lehetséges, szervezzétek meg most, hogy ki fogja ellátni a háztartásbeli teendőket akkor, amikor erre nem lesz erre lehetőségetek. És ami a legfontosabb, aludj és pihenj, amennyit csak tudsz, hogy kipihenten fogadd a gyermekedet. Erre nagy szükséged lesz majd!

Valószínűleg már a legbővebb kismamaruhák is szűkek rajtad, és ugyancsak szűkös a hely a gyomrodnak és a tüdődnek is odabenn. Azalatt a pár hét alatt, ami még hátra van, egyél kis adagokat, de gyakran. Ha a Braxton-Hicks összehúzódásokat érzed, ami valószínűleg akkor van, amikor sokat állsz, vagy mozogsz, próbálj meg leülni, felpolcolt lábakkal, és pihenj.

Apa

A kisbaba érkezése mindig felkavarja a családot, akár az első gyerek, akár a sokadik.  A már meglévő gyerekek felkészítése is fontos, és ebben nagy szereped lesz majd neked is.

Amikor a jövendőbeli testvérről beszélsz a gyerekeiddel, nem kell arra kitérni, hogy ez mit jelent majd nekik. Inkább tedd azt lehetővé, hogy a gyerekek maguk beszélhessenek és feltehessék kérdéseiket. Amikor kisgyerekek megtudják, hogy egy új gyerek kerül majd a házhoz, előfordul, hogy amiatt aggódnak, hogy a szülők már nem fogják őket szeretni, esetleg nem is lesznek már igazi szüleik többé. Ha egy jövendőbeli testvér még maga is nagyon kicsi, esetleg vegyetek neki egy babát vagy plüssállatot, ami az ő kicsikéje lehet, és ő vigyázhat rá.  Beszélgessetek vele arról, hogy mit kell csinálni az ő babájával. És beszéljétek meg vele, hogy milyen fontos szerepe lesz majd neki, mint testvérnek abban, hogy az újszülött baba beilleszkedhessen a családba. Sok gyerek nagyon örül a kisebb-nagyobb feladatoknak az újszülött körül: ha ők hozhatják a pelenkát, törlőkendőt, vagy a ruhákat a pelenkázáskor, vagy megölelhetik a síró kistestvért.

Amikor a kisbaba megszületik, gyakran biztosítsátok a nagyobb testvéreket a szeretetekről, és arról, hogy ti is tudjátok, hogy a dolgok bizony megváltoztak. Fontos, hogy tőletek hallják, hogy az irántuk érzett szülői szeretet nem változott, és nem is fog! Erre minden lehetőséget használjatok ki.

Az is fontos, hogy most, még a szülés előtt, de legfőbbképpen utána, töltsetek időt kettesben az idősebb gyerekekkel is. Ez nem csak nekik lesz nagyon jó, de nektek, szülőknek is. Emlékeztetni fog arra, hogy volt már újszülött az életetekben, és milyen kiválóan sikerült ellátni minden teendőt vele.

Tippek

Ha a magzatvíz akkor folyik el, amikor a magzat feje még nem illeszkedett be a kismedencébe, általában sok víz szokott hirtelen elfolyni. Ha pedig akkor, amikor már igen, akkor csak enyhén szivárog.  Érdemes egy matracvédő nejlont tenni a lepedő alá arra az esetre, ha a magzatvíz éjszaka folyna el, és ugyanezen oknál fogva egy törölköző is jól jöhet az autóba.

Ha meg nem beszélted meg az orvosoddal, hogy milyen elképzeléseid és kívánságaid vannak a szüléssel kapcsolatban, ezt tedd meg minél előbb. Természetesen semmi garancia arra, hogy minden az elképzeléseid szerint megy majd, de abban az esetben, ha komplikációktól mentes, sima szülésed lesz, egy szülésterv sokat számít, és az is, ha előre informálódsz a kórház adta lehetőségekről.

Még mindig van idő a babanevek listáját újra és újra átnézni. Simán lehetséges, hogy egy olyan név, ami mellett már döntöttetek hónapokkal ezelőtt, most elképzelhetetlennek tűnik. Ha nem tudsz egyetérteni pároddal, ne erőltessétek a dolgot, majd megoldódik. Sokszor előfordul, hogy a végső névválasztás a szülőszobában, vagy a szülés utáni órákban történik csak meg, amikor a szülők meglátják gyermekük arcát.

M.

Terhesség hétről hétre

01. hét>>>  02. hét>>>  03. hét>>>  04. hét>>>  05. hét>>>  06. hét>>>  07. hét>>>  08. hét>>>  09. hét>>>  10. hét>>>  12. hét>>>  13. hét>>>  14. hét>>>  15. hét>>>      16. hét>>>  17. hét>>>  18. hét>>>  19. hét>>>  20. hét>>>  21. hét>>>  22. hét>>>      23. hét>>>  24. hét>>>  25. hét>>>  26. hét>>>  27. hét>>>  28. hét>>>  29. hét>>>      30. hét>>>  31. hét>>>  32. hét>>>  33. hét>>>  34. hét>>>