36. hét

Baba

A magzat, ami nem is olyan régen még buzgón ficánkolt, most már több időt tölt el egy általa kiválasztott pozícióban nyugodva. Erre a hétre a legtöbbüknél ez egy fejjel lefelé, popsival az anya bordái felé mutató testhelyzet, ami ideális a megszületésre is.  Mivel egyre kevesebb helye van mozogni, a mozdulatai lassabbak és ritkábbak. Folytatja a hízást is, napról napra növekszik rajta a zsírréteg, amire később szüksége lesz. A magzat súlya ezen a héten kb. 2622 gramm, hossza kb. 49 cm.

Anya

Furcsa álmaid vannak? Ez nagyon gyakori ilyentájt. A „fészekrakó viselkedés” is, bár az leginkább a szülést közvetlenül megelőző napokra a legjellemzőbb. De érdemes odafigyelni, mert ha nagy hirtelenjében ellenállhatatlan kényszert érzel, hogy az évek során a gáztűzhely mögé lecsöpögött zsírt felsikáld, lehetséges, hogy hamarosan el kell majd indulnod a kórházba.

Elérkeztél a terhességed utolsó hónapjába. Valószínűleg már nagyon szeretnéd a karjaidban tartani a kisbabádat, és magad mögött tudni a terhesség okozta kellemetlenségeket. A gyomorégés régóta kísért már, mert ahogyan a gyomrodat egyre feljebb tolja a hasüregedben a méhed, a gyomorsavad visszaszivárog a nyelőcsövedbe.  Az emésztésed hormonok okozta lelassulása tovább súlyosbítja ezt a problémát, mert az étel több időt tölt el a gyomrodban.

Ha azt gondolod, könnyű megállapítani, hogy a szülés mikor kezdődik, lehet, hogy tévedsz. Ez nem mindenki számára egyformán történik. Ha a szülés a magzatvíz hirtelen elfolyásával kezdődik, az tényleg egyértelmű jel. De sokaknál a helyzet sokkal árnyaltabb és komplikáltabb.

Maguk az orvosok sem tudják, hogy pontosan mi okozza a szülés megindulását. Azt tudni, hogy az agy szabályozza az oxitocin hormon termelését, és az oxitocin okozza a méh összehúzódásait, de azt nem tudni, hogy mi indítja meg ezt a folyamatot. Az egyik elképzelés szerint ahogy a szülés közeleg, a méh és a méhszáj idővel egyre érzékenyebbek lesznek az oxitocinra, amit az agy a terhesség alatt is folyamatosan termel.

Apa

Magyarországon nemrégen kezdett el elterjedni a tengerentúlról importált babaváró buli (eredeti angol nevén baby shower).

A tradíció alapja, hogy a babaváró bulit nem a kismama, vagy a gyermeket váró pár szervezi magának, hanem barátok és ismerősök szervezik számukra. A buli folyamán megajándékozzák a párt mindazokkal a kisebb-nagyobb dolgokkal, amikre a csecsemőnek szüksége lesz. A buli alatt a kismamát mindenféle finom falattal is kényeztetik, és szórakoztatják is.

Bár tradicionálisan a babaváró bulit nők szervezték nőknek, semmi akadálya nincsen annak, hogy az apuka is részt vegyen mindebben. Az Egyesült Államokban is egyre aktívabb szerepet vállalnak a buli szervezésében a férfiak, és manapság már nem csak a barátnők és nőrokonok mennek el az ilyenekbe, hanem a férjeik, párjaik is.

Ha a te párod nem akar bevonni téged a lányos babaváró buliba, nyugodtan szervezz vagy szerveztess magadnak egyet te magad is. Amennyiben csupa apukát hívsz meg, akik megosztják tanácsaikat gyerektémában, és te leszel a megajándékozott fél, még trendinek is számítasz majd, mert ez a tradíció is kezd manapság terjedni! Kiváló móka lenne két külön bulit tartani ugyanaznap: egyet az anyukáknak, egyet az apukáknak, és a nap végén összevonni a két társaságot egy kis össznépi örvendezésre.

Tippek

Valószínűleg a nyugodalmasan végigaludt éjszaka már csak álmaidban létezik. A hasadon már nem fekhetsz. És a hátadon feküdni ellenjavallt, így csak az oldalaid maradnak. Vedd magad körbe mindenféle párnákkal, amikre támaszkodhatsz, és amiket a térdeid közé rakhatsz. Sokaknak segít egy lepedő alá rakható szivacsos ágybetét is.

A méhed most már olyan nagy, hogy szinte alig hagy helyet a hólyagodnak, ami már pár csepp vizelettől is megtelik. Ha éjszaka kell a mosdóba szaladnod, lassan kelj ki az ágyból, nehogy elszédülj. Hagyj égve egy lámpát valahol otthon, hogy nehogy megbotolj és eless a sötétben. A 36. héten az ügyetlenség és botladozás gyakran eleséssel is jár, ezt próbáld meg elkerülni.

Ha van egy szabad perced akkor, amikor a magzat aktívan mozog, ülj le, húzd fel a topod és figyeld a hasadat. Ha a magzat elhelyezkedése, és egyéb dolgok (mint pl. a placenta fekvése) ezt lehetővé teszik, ha szerencsés vagy, láthatod, hogy hullámzik a hasad, és néha kidudorodik egy kis lábfej, kézfej, vagy könyök. HA óvatosan megnyomod a hasad, a kisbaba visszarúghat, nyomhat, de az is lehet, hogy elhúzódik messzebb. Vond be párodat is a mókába. Beszéljetek is hozzá, valószínűleg megmozdul válaszként.

Az utolsó hetekben az ízületeid és kötőszöveteid tovább lazulnak, és mindenféle kis fájdalmakat és kellemetlenségeket érezhetsz a testedben. Talán észre sem veszed, hogy kezeidet a csípődre teszed, nyújtózol, homorítasz, talán mindezt grimaszolva teszed. Ha észreveszed, hogy más terhes nők is ezt teszik, megértő pillantásokkal követed őket. A meleg zuhanyok és fürdők, a masszázsok, és a sok pihenés mind segíthetnek ezekben a kényelmetlen utolsó hetekben.

Ha a magzat végre lejjebb ereszkedik a hasadban és beilleszkedik fejjel a medencédbe, szó szerint fellélegezhetsz. Észre fogod venni, hogy a lélegzés könnyebb lesz, mert több levegő jut a tüdődbe. A gyomorégés is enyhülhet ugyanakkor.

M.

Terhesség hétről hétre

01. hét>>>  02. hét>>>  03. hét>>>  04. hét>>>  05. hét>>>  06. hét>>>  07. hét>>>  08. hét>>>  09. hét>>>  10. hét>>>  12. hét>>>  13. hét>>>  14. hét>>>  15. hét>>>      16. hét>>>  17. hét>>>  18. hét>>>  19. hét>>>  20. hét>>>  21. hét>>>  22. hét>>>      23. hét>>>  24. hét>>>  25. hét>>>  26. hét>>>  27. hét>>>  28. hét>>>  29. hét>>>      30. hét>>>  31. hét>>>  32. hét>>>  33. hét>>>  34. hét>>>  35. hét>>>