39. hét

Baba

A 39. héten a magzat leggyakrabban fejjel lefele helyezkedik el az anyaméhben, popsival az anya bordái felé. A szülés előtt pár nappal, esetleg héttel, észrevehetően lejjebb ereszkedik, mert fejét beilleszti a medencébe. Egyes magzatok fejjel felfelé maradnak, az úgynevezett faros pozícióban. Ha a magzat a szülésig nem fordul meg, ez nagyban megnehezítheti a szülést, ami az anya számára is veszélyessé válhat. A faros elhelyezkedés nem teszi teljesen lehetetlenné a hüvelyi szülést, de biztonsági okokból az ilyen helyzetekben az orvos gyakran császármetszést végez.

A magzat súlya ezen a héten kb. 3300 gramm, hossza kb. 50 cm.

Anya

A nyákdugó egyes kismamáknál a szülés előtti 1-2 hétben távozik, de előfordul, hogy csak a szülés előtt közvetlenül. Olyan is lehetséges, hogy a kismama nem is veszi észre, hogy ez mikor következik be. Ha a nyákdugó rózsaszínes, vagy véres, az a szülés közvetlen közelségére utalhat.

Már csak egy hét van hátra a terminusig, de te már mindenórás kismama vagy.   A méhed szinte pattanásig feszül már, hogy a több mint 3 kilós magzatnak otthont adjon, és kevés hely van számára, hogy mozogjon. Számodra is egyértelmű, hogy kevesebbet tud mozogni odabenn. A belső szerveidnek is nagyon kevés hely jut már. A tüdőd és a gyomrod kapacitása csak töredéke a terhességed előttinek, ezért aprókat kell lélegezned, és csak kis adagokat tudsz enni.

Már hónapok óta arról a pillanatról álmodsz, amikor személyesen megismerheted a kisbabádat. Ha eddig úgy képzelted el, mint a média által gyakran bemutatott újszülötteket, kerek kis pofival, kisimult vonásokkal, és makulátlan bőrrel, akkor nagy meglepetés előtt állsz. A szülés nemcsak a kismamát viseli meg, hanem az újszülöttet is, és a kinézetén is meglátszik majd, hogy hosszú hónapokat magzatvízben, és közel egy napot a szülőcsatornában töltött.

Apa

Manapság a kórházak sokkal apabarátabbak, mint pár évtizeddel ezelőtt. Egyre több kórház (és orvos) teszi lehetővé, hogy az apa jelen legyen a vajúdás, a szülés és a felépülés alatt, sőt, aktívan részt vehessen, mint segítő. Egyes helyeken az apa benn is alhat a kórházban, párjával és a kisbabával egy szobában.

Bár a legtöbb orvos és egyéb kórházi alkalmazott most már számít az apák jelenlétére, de így is lehetnek a szülésnek és az azt követő napoknak olyan pillanatai, amikor nem lehetséges részt venned az eseményekben. Ha kiküldenek, vagy ignorálnak, azt ne vedd sértésnek. Nyugodtan megmondhatod, hogy te szeretnél ott lenni, és részt venni mindenben, és ha ez mégsem lehetséges, akkor az nyilvánvalóan jó okkal van. A szülésnek és az újszülött ellátásának akkor is nagyon fontos része maradsz.

Tippek

Ha az orvosnak nincsen kifogása ez ellen, és ha az időjárás is megengedi, menj el úszni. Nagyon fogod élvezni, hogy súlytalanul lebeghetsz egy kicsit. Ne aggódj amiatt, hogy hogyan nézel ki a nagy hasaddal! Az úszás nagyon jól fog esni, különösen, ha nyár van és meleged van.

Olvass könyveket, nézz meg egy pár filmet, menj el valahova pároddal, vagy barátaiddal. Ha vannak idősebb gyerekeid, szervezz velük családi programot, vagy készüljetek együtt az újszülött fogadására, adj nekik koruknak megfelelő kis feladatokat. Ha gondolod, keress kis ajándékokat számukra, amit a kistestvér megszületése után kaphatnak meg. Meséld el nekik, hogy mi fog történni velük és veled, mialatt távol lesztek egymástól a kisbaba megszületésének idejében. Minél többet tudnak minderről, annál kevésbé fogja őket felkavarni a változás.

M.

Terhesség hétről hétre

01. hét>>>  02. hét>>>  03. hét>>>  04. hét>>>  05. hét>>>  06. hét>>>  07. hét>>>  08. hét>>>  09. hét>>>  10. hét>>>  12. hét>>>  13. hét>>>  14. hét>>>  15. hét>>>      16. hét>>>  17. hét>>>  18. hét>>>  19. hét>>>  20. hét>>>  21. hét>>>  22. hét>>>      23. hét>>>  24. hét>>>  25. hét>>>  26. hét>>>  27. hét>>>  28. hét>>>  29. hét>>>      30. hét>>>  31. hét>>>  32. hét>>>  33. hét>>>  34. hét>>>  35. hét>>>  36. hét>>>  37. hét>>>  38. hét>>>