38. hét

Baba

A 38. hétre a magzat már nem számít koraszülöttnek, ha a világra jön. Belső szervei nagy részben teljesen kifejlődtek, és készen áll már arra, hogy megszülessen. Mostantól bármelyik pillanatban számíthatsz arra, hogy megindul a szülés.

A méhed, ami egykor tágas volt, és a magzat szabadon mozoghatott és forgolódhatott benne, már szűkös hely lett, és a kisbaba alig tud kinyújtózni, vagy a kezeit és lábait mozgatni.

A magzat súlya ezen a héten kb. 3000 gramm, hossza kb. 50 cm.

Anya

A kórházi táskád legyen összepakolva és tartsd az ajtó közelében. Sok helyen találhatsz listákat, amik felsorolják, hogy az adott kórházba mit érdemes magaddal vinni a szüléshez és az azt követő napokra, ez ország- és kórházfüggő. Legyen benne minden szükséges, és minden, ami a te kényelmedhez elkerülhetetlen.

A terhesség utolsó hetei a várakozásról szólnak, sok kismama türelmetlenül néz elébe a kisbaba megérkezésének. Lehetséges, hogy már hatalmasnak érzed magad, és nem túl vonzónak, de hacsak az orvos nem tiltott el a szextől, semmi okod arra, hogy önmegtartóztatást gyakorolj. A szex egyébként esetenként arra is jó, hogy a szülést beindítsa.

Ahogy az utolsó hetekbe érkezel, a terhesség okozta kellemetlenségek, a hátfájás, a fáradtság, a lábgörcsök, eltörpülnek amellett az izgatottság és boldogság mellett, amit a közelgő szülés okoz. A tested is a célszalaghoz közelít a felkészülésben, és gyakran gyakorolja a méhösszehúzódásokat. Esetleg a méhszájad is megkezdi a lassú tágulást, amit a megnövekedett hüvelyváladék mennyisége jelezhet. Ennek színe az áttetszőtől a fehéresen át bármilyen lehet, enyhén véres is.

Apa

Az elsőgyermekes apukák leggyakoribb kérdése, hogy honnan lehet tudni, mire van szüksége a kisbabának és miért sír.  Úgy tűnik, hogy az anyukák ösztönösen tudják, hogy miért sír egy újszülött, de vajon ez igaz az apukákra is?

Természetesen! Egy apa, aki aktívan részt vesz a kisbaba ellátásában és mindennapjaiban, hamar megtanulja, hogy melyik sírás mit jelent: éhséget, fájdalmat, unalmat, vagy azt, hogy a pici ölelgetésre vágyik. Erre ugyanúgy alkalmas, mint egy anyuka.

Természetesen amint meg tudod állapítani, hogy mire van szüksége az újszülöttnek, egyszerűbb lesz az igényeit kielégíteni. És amint erre képes leszel és sikerélményeket gyűjtesz, sokkal magabiztosabb leszel új szerepedben.

Nyilvánvaló, hogy az első hetekben, mint újdonsült, elsőgyerekes apuka, még bizonytalan leszel, és fogsz hibákat elkövetni, de ne aggódj! Idővel akár álmodban is el tudod majd látni a gyereket.  Erre a képességre jó eséllyel, szükséged is lesz.

Tippek

Beszélj a környékbeli kisgyerekes ismerőseiddel és barátaiddal, és kérdezősködj a gyerekorvosaikról. Ha valaki meg van nagyon elégedve a sajátjával, írd fel a nevét és az elérhetőségét. Ez még jól jöhet később.

Kérj segítséget a szülés utánra. Nem kell még semmi konkrétat megbeszélnetek, de jó, ha előre tudod, kire számíthatsz. Akár fizikai segítségről van szó (bevásárlás, főzés, gyerekfelügyelet), akár lelkiről, már annak a tudata is, hogy lesz segítség, óriási különbséget jelenthet.

Tegyetek egy próbakört a kórházba a kocsival. Legyetek tisztában az útvonallal, a parkolási lehetőségekkel, az esetleges aktuális útlezárásokkal. A kórház telefonos elérhetősége mindig legyen kéznél.

A kisbaba autósülését szerezzétek be és tegyétek be a kocsiba. Ha használt ülésről van szó, legyetek tisztában az ülés korával, és azzal, hogy mi történt vele eddig. A gyerekülésen nem szabad spórolni.

M.

Terhesség hétről hétre

01. hét>>>  02. hét>>>  03. hét>>>  04. hét>>>  05. hét>>>  06. hét>>>  07. hét>>>  08. hét>>>  09. hét>>>  10. hét>>>  12. hét>>>  13. hét>>>  14. hét>>>  15. hét>>>      16. hét>>>  17. hét>>>  18. hét>>>  19. hét>>>  20. hét>>>  21. hét>>>  22. hét>>>      23. hét>>>  24. hét>>>  25. hét>>>  26. hét>>>  27. hét>>>  28. hét>>>  29. hét>>>      30. hét>>>  31. hét>>>  32. hét>>>  33. hét>>>  34. hét>>>  35. hét>>>  36. hét>>>  37. hét>>>