terhesség terhesnapló Itoshii

Amikor az esküvőnket szerveztük és lefixáltuk a dátumot, szerződtünk a helyszínnel, kiosztottuk a meghívókat, akkor még nem tudtuk, hogy július elsején nem fog semmilyen anyakönyvvezető kijönni terepre, mert az a köztisztviselők napja. (Vagy csak brutálisan sok pénzért.) Szerencsére amikor ez kiderült, akkor anyukám megmentette a helyzetet, és ajánlott nekünk egy mobil papot, akit már látott szertartást vezetni, és nagyon szimpi volt neki. Le is csaptunk rá, és végül ő adott össze minket a násznép előtt, nem hivatalosan. Imádtuk, mert egyszerre volt szép és vicces a szövege, és nagyon megnyerő a személyisége. (Előző nap összeházasodtunk a legszűkebb család részvételével.)

Most vasárnap elmentünk egy esküvőre, ahol a férjem tudta, csak nem sejtette, hogy szintén a mobil papot hívta el a pár. Én baromira meglepődtem, és iszonyúan örültem, hogy újra találkozunk vele. Senki mást nem ismertem, de vele tök jól elbeszélgettünk. Teljesen elképedtem, hogy két év után tudja a nevünket, pedig több, mint negyven esküvőt tart évente. Ő amúgy mentőzik is, úgyhogy rengeteg szülést levezetett már, szóval csomót mesélt a témában, pl. hogy a különböző szülési és vajúdási pózoknak mi az előnyük és a hátrányuk, és mondta, hogy nyugodtan ugraszthatjuk őt, ha helyzet van. Hát érdekes lenne, ha ugyanaz az ember adna össze minket és kísérné végig a kisfiunk születését...

Nagyon szép volt ez az esküvői helyszín is. Kint volt a szertartás a szabadban, már tök jó őszi színei voltak a fáknak, Szerencsére az esküvő előtti napokban fokozatosan enyhülni kezdett a keresztcsonti fájdalmam, mert a baba kicsit áthelyezte a súlypontját az egészen eddig preferált jobb oldalamról középre. Ez jelentősen csökkentette a gerincferdülésemet. Úgyhogy végre képes voltam ülni egy darabig, de azért inkább főleg sétálgattunk a férjemmel, mert az egy helyben állás-ülés a legfájdalmasabb. Szerettem volna most is kicsit táncolni, vagy hát valami olyasmit csinálni, dülöngélni összebújva, de a DJ nagyon lelkesen rázendített a mulatósra a nyitótánc után rögtön, és ettől a stílustól nem is kívánt a továbbiakban eltérni, úgyhogy inkább elbúcsúztunk a pártól.

A rövidtávú ülési képességemen felbuzdulva elmentem megint magzati kommunikációra, most a szülésre való felkészítés volt a téma. Végigvettük, hogy mit érdemes mesélni a babának a 37. hét előtt, attól kezdve, és a születés után, hogy könnyebben feldolgozza az élményt. Amikor az unokaöcsém megszületett, akkor már elkezdtem a babánknak pedzegetni a témát, de majd akkor két hét múlva gyúrok rá igazán.

A foglalkozás alatt a prenatális szaktanácsadó párhuzamosan mesélte, hogy mit kell tudniuk az anyukáknak, és mit érdemes megmondani a babának, és hogy ezt hogy a legjobb tálalni nekik. Például hogy hogy tartsa a fejét, hova tegye a köldökzsinórt és a karjait, vagy hogy mire számíthat, amikor előbújik, és miért érdemes ezt megtennie. Nem hangzott el semmi baromi új, vagy meglepő, de nekem megnyugtató volt újra meghallgatni a szülés természetes folyamatát, írni egy személyre szabott felkészítő szöveget a kisfiunknak, és valószínűleg az nem jutott volna eszembe, hogy a baba születése után beszéljek neki a születéséről. Csak jóval később, amikor már nem csecsemő.

Itoshii

A TERHESNAPLÓ ELŐZMÉNYEIT ITT TALÁLOD:

terhesség terhesnapló Itoshii

1. Négy év után lett csíkos a terhességi teszt

2. Ennyi mindent tettem már, hogy összejöjjön a baba
3. Zokogva léptem ki az ultrahangrendelő ajtaján
4. Tuti, hogy nem szülök a kerületi kórházban!
5. Nem volt jó ötlet terhesen koncertre menni...
6. Mi a fenét csináljon a kismama, ha köhög?
7. Végre nem kell titkolnom, hogy babát várok
8. Rosszul lettem a boltban, mentőt akartak hívni
9. Kommunikáltam a magzatommal
10. Mit rejt a babaváró csomag?
11. Egy buborékban töltöttem a hétvégét
12. Villantott a babám az ultrahangon
13. Végre több vagyok, mint 50 kiló
14. Gólyatréningen készülünk a szülésre
15. Kabrió-randira vitt a férjem
16. Megkérdeztem a magzatomat, hogy milyen nevet adjunk neki
17. Kocsival mentünk Montenegróba terhesen
18. Másfél órát késett a védőnőm, nem is telefonált
19. Üvöltős metálra őrjöng a baba a pocakomban
20. Csak nehogy agyonnyomjam a gyereket!
21. Mi hogy lesz a baba születése után? Mindent eldöntöttem!
22. Gyakoroltuk a vajúdópózokat a férjemmel
23. A fejőgép csattogott a lánybúcsún
24. Na, kire hasonlít a gyerek?
25. Amikor a kismama "nem olyan" rókával találkozik
26. Amíg mi kirándultunk, a nővérem megszült
27. Nem tudom egyedül felvenni a cipőmet