Mióta nem dolgozom a keresztcsonti fájdalom miatt, felváltva érzem magam nyugdíjasnak és kisgyereknek. Gyereknek, mert csomószor leejtek valamit, de nagyon ritkán tudom csak felvenni, úgyhogy ha nem törékeny, akkor elrugdalom a férjemig, és ő felveszi nekem. Néha ugyanazt leejtem többször egymás után. Tisztára mint amikor a babakocsiból kidobálja a játékát valaki újra és újra. Vagy néha annyira bemerevedik a deréktájékom, hogy nem tudom felvenni a cipőmet egyedül. Szerencsére ezek egyáltalán nem zavarják a férjemet.

A nyugdíjas érzetet pedig az okozza, hogy folyton orvoshoz (a betegpapíros igazolásért a nőgyógyászhoz, azzal a háziorvoshoz, azzal az irodába) meg piacra járok, és mindezt rendkívül lassan teszem. De nagyon örülök, hogy végre odaérek a piacra zárás előtt, mert baromira szeretném csökkenteni a háztartási hulladékunk mennyiségét, és ott mindent lehet venni kimérve, saját hálóba/flakonba/dobozba, nem csak magokat és a zöldség-gyümölcsöt. És tök jó, hogy az árusok ennek örülnek, vagy természetesnek veszik.

Most már eléggé érezzük, hogy közeledik a szülés (34. hét), úgyhogy a gyerekszoba végre halad, már le van glettelve a fala, nem lyukas. Elképesztően jó érzés volt kimosni, kiteregetni, kivasalni, aztán bepakolni a szekrénybe a babaruhákat. Még sose élveztem ennyire semmilyen házimunkát. Be akartam nézni egy bababoltba csak úgy kíváncsiságból, és hogy vegyek pár dolgot, amire majd a kórházban szükségem lesz. Egy olyan helyet választottam, a mi bkv-val elég szarul megközelíthető, baromira nem belvárosi, de ettől valahogy nem lettek kevésbé elrugaszkodottak az árak. Alig hittem a szememnek. Azért egy pólyára beneveztem, és nagyon várom már, hogy tele legyen a kisfiunkkal!

Utána feltűnt, hogy egy nagy szupermarketben is lehet kapni mindent, amit venni akartam, még pólyát is, és nyilván olcsóbb, de ez valahogy eszembe se jutott, hogy ott nézelődjek először. Aztán végre rácsos ágyat és pelenkázót is vettünk, úgyhogy már csak a babakocsi van hátra, azt hiszem. Amíg dolgoztam, kinéztem a neten rengeteg használt cuccot, de mostanra nem érzem már az erőt, hogy mindenért külön mászkáljak el a város másik végébe, vagy másik településre. A legjobban annak örülök, hogy az egyik barátnőmtől kaptam kölcsön fürdetővödröt és hordozókendőt, amit meg is tanított felkötni. A hordozást várom a legjobban, és ezt a technikát mindenképp még baba nélkül akartam begyakorolni, hogy ne vele szerencsétlenkedjek majd.

Azért elég fura érzés, hogy fél óra sétától már elfáradok, vagyis inkább leterhel, mert bemerevedik tőle minden izmom a keresztcsont körül, és ezért csak oda megyek már el egyedül, ahova tényleg muszáj. A mostani és a következő hétvégén is hivatalosak vagyunk egy-egy esküvőre. Elképzelésem sincs, hogy hogy fogom bírni. Ezeken mondjuk nem lesz szerepem, nem segítek díszíteni, és nem leszek koszorúslány sem, úgyhogy bármikor elsunyulhatok majd lerogyni valami sarokba pihenni.

Szerencsére a babát nem zavarja, hogy csomót fekszem, nagyon jókat mozgolódik a hasamban. Egyik alkalommal beszélgettünk a férjemmel, és egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy egy könyök emelkedik ki a köldökömből vagy négy centi magasra, úgyhogy fel is sikkantottam a meglepetéstől. Ilyen hegyes dolgait eddig nem dugdosta ki még, csak a kerekségeit.

Itoshii

A TERHESNAPLÓ ELŐZMÉNYEIT ITT TALÁLOD:



1. Négy év után lett csíkos a terhességi teszt

2. Ennyi mindent tettem már, hogy összejöjjön a baba
3. Zokogva léptem ki az ultrahangrendelő ajtaján
4. Tuti, hogy nem szülök a kerületi kórházban!
5. Nem volt jó ötlet terhesen koncertre menni...
6. Mi a fenét csináljon a kismama, ha köhög?
7. Végre nem kell titkolnom, hogy babát várok
8. Rosszul lettem a boltban, mentőt akartak hívni
9. Kommunikáltam a magzatommal
10. Mit rejt a babaváró csomag?
11. Egy buborékban töltöttem a hétvégét
12. Villantott a babám az ultrahangon
13. Végre több vagyok, mint 50 kiló
14. Gólyatréningen készülünk a szülésre
15. Kabrió-randira vitt a férjem
16. Megkérdeztem a magzatomat, hogy milyen nevet adjunk neki
17. Kocsival mentünk Montenegróba terhesen
18. Másfél órát késett a védőnőm, nem is telefonált
19. Üvöltős metálra őrjöng a baba a pocakomban
20. Csak nehogy agyonnyomjam a gyereket!
21. Mi hogy lesz a baba születése után? Mindent eldöntöttem!
22. Gyakoroltuk a vajúdópózokat a férjemmel
23. A fejőgép csattogott a lánybúcsún
24. Na, kire hasonlít a gyerek?
25. Amikor a kismama "nem olyan" rókával találkozik
26. Amíg mi kirándultunk, a nővérem megszült