Körübelül négy hónapos volt a kisbabám, amikor visszamentem részmunkaidőben dolgozni. Hogy miért? Nem, nem azért, mert „kenyérre kellett”. Azért, mert jólesett!

Jólesett, hogy kizökkenek a nulla-huszonnégy gyereknevelés kombóból, a háziasszonyszerepből, és a bájos csevegéseket is jólesett mellőzni a játszótérről. Ez is miért is ilyen darázsfészektéma? Miért baj az, ha az anya nemcsak anya - feleség – háziasszony? Miért ne lehetne kiteljesedett dolgozó nő is?

Sokszor jött a kérdés kollégáktól/barátoktól: Na, de ki vigyáz a gyerekre? És én széles mosollyal azt válaszoltam:

„Hát van annak a gyereknek apja is! Igenis vegye ki a részét!”

Így legalább látja, milyen a gyerekkel+kutyával otthon lenni háztartást/gyereket nevelni. Illetve nyilván nagy szerepet játszanak a nagyszülők is, amiért eszméletlen hálás vagyok a sorsnak, hogy egy idegen országban nekünk ez megadatott, valamint azért is, hogy még itt vannak nekünk egészségben.

Én szerettem volna dolgozni. Nem éreztem úgy, hogy az anyasággal mindent fel kellene adnom, és hogy le kellene mondanom minden vágyamról. Azt gondolom, ahhoz, hogy jó anyja-felesége lehessek a gyerekemnek-férjemnek, ahhoz igenis foglalkoznom kell a saját vágyaimmal, és így tudok újult erővel frissen, teljes kisugárzással újra a családé lenni.

És persze azt is teljesen megértem, ha valaki nem akar dolgozni. Ahogy azt is, ha valaki se a gyerek előtt, se a gyerek után, se gyerek nélkül nem akar. Ez a dolgozó/nem dolgozó anyák téma valószínűleg megint csak egy újabb eltitkolt megnyilvánulása a rengeteg társadalmi nyomásnak... Mert ha nem kéne éreznünk, hogy bármi miatt szar anyák vagyunk, valószínűleg az is hidegen hagyna minket, hogy a többi nő mit csinál.

Bernadett

Anyaság és munka - olvass még a témában!

Állás: kinek kell egy kisgyerekes anya?

Vissza a munkába szülés után - de mikor és hogyan?

Csapdában vagyok a munkahelyemen

Ez munkahely, nem jótékonysági pont!

A hétvége az enyém. A családomé. És az esték is. Nem adom nektek!

Nem kellek senkinek hat órában

Motivációs levél egy álláskereső anyuka tollából

Csak ígérgették a rugalmas munkaidőt - munka gyes után