Kutyánkkal való kapcsolatunk egyik sarkalatos kérdése és feladata a kutya testápolása. Egy vad farkasnál ez nem nagy dolog, amit muszáj, azt elvégzi maga a farkas is, de a kutyáknál más a helyzet. Egyrészt lakásban tartjuk őket, vagy ha mégis kertben, akkor is napi szinten simogatjuk, szeretgetjük őket, és ki akarna büdös, koszos kutyát simogatni? Másrészt az évezredek kutyatenyésztése alatt „sikerült“ egy csomó olyan fajtát létrehozni, amik mind megbetegednének, ha az ember nem ápolná őket.

Például sok kutyának sajnos nonstop folyik a könnye, az ő szemüket törölgetni kell, meg kamillás/bórvizes vízzel mosogatni. Vagy ott vannak a sűrű aljszőrű kutyák – nekem eddig mindig ilyen kutyáim voltak -, akiknél muszáj alaposan kikefélni a kihullott aljszőrt, mert különben belefilcesedik, és akár ekcéma is kialakulhat alatta. Vannak olyan kutyafajták is, akiknek úgy nő a szőre, mint az emberi haj, és ugyanolyan rendszeresen, 4-6 hetente nyírni kell a frizurát, ha mégoly egyszerű formára is, ilyenek például az uszkárok. De a rövid szőrű kutya bundája is ápolásra szorul, a rövid szőr is hullik, azt is kefélni kell.

Ezért mielőtt kutya kerül a házhoz, alaposan el kell gondolkozni azon is, hogyan fogjuk ápolni a kutya szőrét: ki fogja csinálni, hol és mivel. Ha van helyünk, kedvünk és fizikai erőnk, magunk is vállalhatjuk ezt a feladatot, de készüljünk el rá, hogy a kutyánk méretétől, súlyától és szőrzettípusától függően nagyon különböző mértékben kell felszerelkeznünk és számolnunk rumlival és macerával. Ami jószerivel elengedhetetlen, az egy asztal, amit leragasztottunk csúszásgátló gumival, erre rakjuk a kutyát a szőrápoláshoz. Nyilván lehetne a földön is csinálni, de egy alapos szőrápoló kör, ha mindent magunk akarunk csinálni, egy bármilyen kutyánál alkalmanként egy-két óra, egy-két órákat görnyedni pedig gerincgyilkos dolog. Szóval kell legalább egy kimustrált ebédlőasztal csúszásgátlóval (lehet spéci asztalt is venni), plusz az eszközök.

Az adott kutya szőrzettípusához való kefék-fésűk, plusz ha nyírni kell, a nyíróeszközök, amikből a jó minőségűek NAGYON drágák tudnak lenni (plusz meg kell tudni tanulni velük dolgozni). És ha készek vagyunk a fésülés-kefélés-nyírással, akkor takaríthatjuk össze a lehullott szőrt (elképesztő távolságra képes elrepülni, ruhánk-hajunk is tele van vele), plusz esetleg még fürdetni is akarunk, ami után meg lehet nézni a fürdőszobát…. (Szerencsére nem minden kutyát kell fürdetni, van olyan szőrtípus is, ami úgynevezett öntisztuló, ami azt jelenti, hogy a szőrzeten lévő vékony zsírrétegről lepereg a kosz, nem marad a bundában – az ilyen kutyák körül kell többet porszívózni.)

Mindezt azért írom le, hogy értsétek, miért gondolom azt, annyi év kutyatartása és számos szőrápolási próbálkozás után, hogy a legjobb megoldás, ha legalább a bonyolultabb-fárasztóbb ápolási hadműveleteket profival végeztetjük. A kutya szőrének pár naponta történő, gyors átkefélése tíz perc, ez simán megy otthon, kutyafuttában is (kutyafuttában….), de amikor egy huszonkét kilós, ötvenöt centi marmagas hosszú szőrű belga juhásznak a kihullott téli aljszőrét kell kikefélni, akkor bizony aranyat ér egy jó kutyakozmetikus.

Ha elvisszük a kutyánkat hozzá, és megfigyeljük, pontosan mit is csinál a szakember, és hányféle eszközt vesz igénybe, elámulunk, mint ahogy azon is, amilyen kényes-fényesen néz majd ki a kutyánk a „kezelés“ után. Sajnos ezt a folyamatot, a kihullott aljszőr kikefélését semmilyen más eljárással nem lehet kiváltani. Sokan gondolják – és sajnos csinálják -, hogy ha a kutya komplett szőrét – fedő- és aljszőrt – lenyírják pár centisre, akkor már nem kell kikefélni az aljszőrt, de ez sajnos nagy tévedés, ami sok szenvedést okozhat a kutyának. A lenyírt fedőszőr – ami a kutya testét mechanikus behatásoktól és a napsugárzástól védi – ugyanis már csak nehezen vagy egyáltalán nem nő vissza, ezzel szemben az aljszőr „megbolondul“ és valósággal burjánzani kezd, majd összefilcesedik, ami árt a kutya bőrének, büdös lesz, és gyűjti a koszt. Aljszőrzetet csak kikefélni lehet, lenyírni káros!

Ha netán fürdetni kell, a legtöbb kutyakozmetikusnak kényelmes kutyakádja van – nem az otthonit karcolják össze a karmok, és nem az otthoni lesz csatatér -, és minőségi kutyasamponja, valamint szőrszárítógépe. A kutyakozmetikus persze nyír is – ahogy egyre divatosabbak a nyírandó, vagyis az aljszőrzet nélküli fajták, egyre sűrűbben -, és ezen a ponton elég sok a konfliktus, ahogy hallom. A kutyaszőr fazonjának megítélése ugyanolyan szubjektív, mint egy emberi frizuráé, és a környékbeli kutyakozmetikusoknak pont úgy megvannak a törzsvendégei, a „rajongóklubja“ mint az emberfodrászoknak. Akinek nyírandó kutyája van, és ügyes keze – sokan ugye a családtagjaiknak is nyírnak hajat -, annak valószínűleg érdemes beruházni egy nyírókészletre, ami ugyan drága (és nagyon meg kell nézni, milyen a minősége), de az évek során megtérülhet, főleg ha hozzászámítjuk a kozmetikába való mászkálás nyűgjét is.

Egy kezdő kutyás mindenesetre jól teszi, ha a tenyésztőnél vagy egy megbízható kutyakozmetikusnál pontosan megérdeklődi, hogy azt az adott kutyulit hogyan kell ápolni ahhoz, hogy „gusztusos“ kutya legyen, akihez öröm hozzányúlni, és nem kell reflexből rohanni kezet mosni utána.

Külön említést érdemelnek azok a „tündibündi“ kutyulik, akik szenvedélyesen „parfümözik“ magukat – és nem Chanel No. 5-tel… Én például örökre emlékezni fogok arra, amikor a kutyám belehempergett valamibe, ami a szaga után ítélve nagy kupac emberi ürülék lehetett többnapos oszladozó haltetemen, és az undortól sűrűn öklendezve fürdettem a blökit (mondjuk még az hiányzott volna, hogy én is lehányjam csórikámat….) Ha a kutyánk ilyen parfümözködős típus, akkor gondoskodnunk kell róla, hogy amennyire lehet, tutibiztosan behívható legyen, és erdőn-mezőn csatangolva jó, ha nem veszítjük szem elöl, hogy azonnal magunkhoz hívhassuk, ha látjuk, hogy épp hempergőzni akar, vagy már bele is kezdett. Sajnos sokszor már kis mennyiség is nagyon tud bűzleni a kutya bundáján, de egy nyakat-tarkót lemosni azért lényegesen egyszerűbb, mint egy komplett kutyát megfürdetni.

Ápolandók esetleg még a kutya körmei, mert azok úgy nőnek, mint az emberé. Hálaistennek nem minden kutya növeszt hosszú körmöket, de megeshet – nekünk Miss Blöki most pont ilyen. Függetlenül attól, hogy mennyit sétál/nem sétál, milyen terepen sétál a kutya, a karmai nőnek vagy sem, ez lutri. Az ilyen hosszú karmokból le kell vágni, mert nem kényelmes velük járni, csak az a kérdés, hogy hogyan. A kutya karmaiba belenyúlnak a vérerek, így ha túl rövidre vágjuk, akár vérezhet, fájhat is a kutyának, ezt a műveletet legjobb kutyakozmetikusra vagy állatorvosra bízni, főleg, ha a kutyánknak feketék a karmai, mert abban nem látszanak a vérerek. Ha világosak a karmai, abban jobban látszik, meddig lehet vágni, akkor könnyebb a művelet, kapható hozzá spéci nyíróeszköz.

A kutyi tappancsaira érdemes cipőt húzni télen, ha sokat járunk olyan utcákon, amiket sóznak. A só kikezdheti a kutya talppárnáit, sebes, ekcémás lehet, sok problémától kíméljük meg magunkat, ha ezt megelőzzük. Ha a cipőcske valami miatt nem megoldás, akkor érzékenyebb kutya tappancsait bel lehet kenni jó zsíros krémmel, valamint legkésőbb hazatéréskor célszerű lemosni a kutyus tappancsait bő meleg vízzel, hogy lejöjjön róluk a só (na, meg a kosz).

Beszélni kell a kutya anális mirigyeiről is („bűzmirigy”). Itt két, a kutya végbélnyílásánál 4 és 8 órára elhelyezkedő, körülbelül cseresznyemag nagyságú mirigyről van szó, ami a kutya székletének az egyéni „illatát” adja. Mikor az egészséges kutya székletet ürít, a széklet, kifelé való útján, kinyom ezekből a mirigybekől egy pici váladékot, ez lesz a kutyánk individuális székletszaga, ami a területjelölésben játszik szerepet. Különböző okokból ezek a mirigyek eltömődhetnek, begyulladhatnak, akár sipoly is kialakulhat, ami komoly állatorvosi beavatkozást tesz szükségessé.

A nagy bajt megelőzhetjük, ha idejében felfigyelünk arra, ha a kutyánk a fenekén „szánkázik”, vagy feltűnően sokat nyalogatja a végbélnyílását. Ezek a tünetek a közhiedelemmel ellentétben csak ritkán utalnak bélférgességre, sokkal gyakrabban áll a háttérben eldugult bűzmirigy. Ezt magunk is kinyomhatjuk, interneten rengeteg infó található a helyes technikáról, de bevallom, én még egyszer nem csinálnám, csak állatorvosra/kutyakozmetikusra bíznám, a „bűz”mirigyet ugyanis nem viccből hívják így. Erről ennyit.

Az emberhajú kutyák (pl. uszkár) fülszőre lehet még problémás, és rendszeresen ellenőrizni és nyírni, vagy kihúzkodni kell őket, különben begyullad a kutya füle. Ha nyírjuk ezeket a finom szőröcskéket, akkor nagyon vigyázzunk, hogy a lenyírt rész bele ne hulljon a hallójáratba.

Legközelebb a kutyával való utazásról fogok írni.

teljesenmindegy

Kutyás sorozatunkat itt olvashatod:



A KUTYA LAKÁSBAN IS LEHET BOLDOG
Miért tartunk kutyát? Milyen egy kutya? Mit gondol, mit érez, mire van szüksége, mire nincs?
Tovább>>>

ALKALMAS VAGY KUTYAGAZDINAK?
Íme, a szempontok, melyek alapján eldöntheted, alkalmas vagy-e arra, hogy kutyád legyen.
Tovább>>>

NE TARTS KERTI KUTYÁT!

A kertben tartott kutya szenved, kutyát így tartani állatkínzás.
Tovább>>>

MILYEN MÁRKÁJÚ ÉS TÍPUSÚ KUTYÁT VEGYÜNK?

Egy pár extrém példa, hogy érezd, nincs az az agymenés, amihez ne találták és tenyésztették volna ki a megfelelő kutyafajtát.
Tovább>>>

MENTETT KUTYA - FOGADJUK BE? MILYEN A JÓ TENYÉSZTŐ?

Ha rám hallgatsz, majd a második-harmadik kutyád lesz mentett, ha akarsz rajtuk segíteni, mikor a gyerekeid már kirepültek/felnőttek, és te beletanultál a kutyatartásba.
Tovább>>>

A KUTYÁD ÚGY SZERET, AHOGY A GYEREKED

Merd szeretni a kutyát, ugyanolyan módon, mint a gyerekedet, ha természetesen nem is fog menni ugyanakkora intenzitással.
Tovább>>>

HOZZÁM! HOGYAN HÍVJUK BE A KUTYÁT?

Így tanítsd meg a kutyád, hogy jöjjön, ha hívod.
Tovább>>>

ENNYIT MAJDNEM MINDEN KUTYÁNAK TUDNIA KELL

​A behíváson kívül sok más érdekes dolgot meg lehet tanítani az arra alkalmas és kíváncsi kutyáknak: lássuk, melyek ezek.
Tovább>>>

LÉTEZIK GYEREKBARÁT KUTYA?

Minden szülő, aki családi kutyát szeretne, vagyis olyat, aki a gyerekekkel is jól kijön, illetve őket elszórakoztatja, „gyerekszerető kutyát“ venne, de van-e egyáltalán ilyen?
Tovább>>>

JAJ, DE ARANYOS, MEGSIMOGATHATOM?

Új kiskutyánkkal, vagy már nem olyan új kisgyerekünkkel sétálva óhatatlanul elhangzik majd ez a kérdés gyerekszájakból, és sajnos nehéz jó választ adni...
Tovább>>>

NE SZOKTASD RÁ A KUTYÁDAT A KONZERVRE!

Hacsak nem az állatorvos javasolja valami miatt, hülyeség konzervre szoktatni a kutyát.
Tovább>>>