A kisbabák gyakran sírnak: például ha éhesek, ha fáradtak, ha pelenkát kell cserélni, ha anya közelségére vágynak, és még ezernyi ok miatt. Mit tehet ilyenkor a szülő? Megpróbálja megnyugtatni a bömbölő csemetét – több-kevesebb sikerrel. Egy kaliforniai gyermekorvos, Dr. Hamilton egy egyszerű és azonnali módszert talált ki a zaklatott, síró babák megnyugtatására.

Ebben a videóban Dr. Hamilton megmutatja, hogyan tartja a gyermeket: a baba keze a mellkasa körül keresztezve, ő egy kézzel átöleli a baba mellkasát, másik kezével a fenekét támasztja alá, óvatosan előredönti a baba testét, másik kezével megfogja a hátát, majd gyengéden ringatja előre-hátra. Ezzel a módszerrel meglepő gyorsan le tudja csitítani az üvöltő kisbabát. A videót már több mint 33 millióan látták világszerte,

A több mint harminc éve praktizáló gyermekorvos ezt a technikát használja az orvosi vizitek alkalmával is, a szülők pedig megtanulják tőle, és a visszajelzések alapján sikeresen alkalmazzák otthon is a bömböléscsillapító módszert.

Ebben a pózban baba testtartása olyan, mintha be lenne pólyázva. Dr. Robert Block (gyermekorvos és korábbi AAP elnök) szerint sok csecsemő szeret „bepólyázva” lenni, és sokan baba szereti, ha ringatják. A himbáló mozgás és a keresztbe tett karok a kicsiket az anyaméhre emlékeztetik, biztonságban érzik magukat és megnyugszanak.  Dr. Block hangúlyozza, hogy amikor kipróbáljuk ezt a módszert, nagyon fontos a csecsemőt jól megtámasztani, amikor mozgatjuk, hogy elkerüljük a fej megbicsaklását.

A technika természetesen nem mindegyik gyereknél működik, ahogy az orvos is elmondja, csak egy bizonyos korosztálynál hatásos. Ha a te gyermekednél hatástalan a módszer, Dr. Blocknak van egy másik ötlete:

„Tedd le a gyereket a hátára egy biztonságos helyre, például gyerekágyba, és sétálj el.”

Te kipróbáltad/nád ezt a technikát? Hogyan nyugtatod meg a babát, ha sír?

Tünde

Babasírással kapcsolatos cikkeinket itt találod:

Szaranya, aki sírni hagyja a gyerekét?

Altatás: anya kint bőg, a gyerek meg bent

A kiságyban zokog a baba: hagyjuk?

Lelketlen dög, aki sírni hagyja a kisbabát

Altatás: te hagyod sírni a babádat?

Reggel 6 és 8 között visít, mint akit nyúznak

Ha sír a baba, rossz anya vagyok

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>