altatás

Rengeteg hozzászólás érkezett a Bezzeganya Facebook oldalán a témában. A kommentelők többsége szerint nem szabad, sőt, káros a babát sírni hagyni. Kevesebben vannak azok, akik szerint jó módszer a sírni hagyás – de finomítanak is a részleteken. A véleményekből szemezgettünk.

„Nekem azt tanácsolta húsz éve a védőnő, mikor pár hónaposan még nem aludta végig az éjszakát a lányom, hogy 15-20 perc az az idő, amit hagyjam sírni. Ha csak unatkozik és nincs kedve aludni, ennyi idő alatt elunja és elalszik, ha nem hagyja abba, akkor vegyem fel. Ökölbe szorított kézzel vártam, de 15 perc után szépen abbahagyta és elaludt. Kb. három éjszaka volt ilyen, aztán már, hacsak nem volt tényleg valami oka, nem sírt éjjelente. De egy szobában voltam vele és hallotta, hogy ott vagyok/vagyunk a férjemmel, sosem hagytam magára, teljesen egyedül sírni.” (Marcella)

Zsófia az összebújás híve, ő nem tudná sírni hagyni lányát:

„Az én kislányom két és féléves korára aludta át az éjszakát. Most lesz hároméves, de most is összebújva alszunk el, aztán megy a kiságyba a saját szobájában és alszik reggelig. Fárasztó volt az altatás és az éjjeli felkelések, de én most sem bírnám sírva hagyni. És így is eljutottunk oda, hogy átalussza az éjszakát.”

Gabriella a türelemre esküszik:

„Vannak jó alvó és rossz alvó gyerekek. A rossz alvókkal nem tudsz mit csinálni, mert ha sírni hagyod, csak rosszabbodik a helyzet, mert még a bizalmát is elveszíti, hiszen ha jelez, nem jön vigasztalás. Szerintem ezt nem szabad. Ha rossz alvó, akkor a türelem az egyetlen fegyvered, ki fogja nőni. Ahogy erősödik az idegrendszere, egyre jobban fog aludni. De a bizalmát ne veszítse el benned, neki kell egy biztos támasz ebben nagy, idegen, és éjjel sötét világban. Ha elveszíti, sokkal rosszabb jön, mert a dackorszakban sem fog bízni benned.”

Réka szerint ha mindig felkapják a babát, ha sír, akkor megszokja, és később nehezebb lesz különszoktatni:

„Ha minden nyekkre fel van kapva, megszokja, aztán ha a szülő erről le akarja szoktatni, akkor persze, hogy üvölteni fog. Ezt megelőzendő, ha el volt látva, tele hassal volt, tiszta pelussal, akkor vártam, és általában elaludtak. Aki konzekvensen felkapja meg maga mellé teszi, az általában nehezen tudja később külön szoktatni, persze ez esetfüggő.”

Karolina viszont soha nem hagyta sírni a gyermekét.

„A sírás segítségkérés. Ha sírni hagyod, megtanulja, hogy ha baja van, ne kérjen segítséget, mert úgysem kap. Mindig segíteni kell, ha kéri.”

Ugyanez a véleménye Orsolyának:

„Soha, de soha nem hagytam, és nem is fogom sírva altatni. Alszik velünk, ha erre van szüksége, nagyokat, és nem érdekel senki véleménye. A gyerekek nem megtanulnak aludni egyedül, hanem rájönnek: hiába sírnak, nincs vigasz.”

Adrienn a sírni hagyás időtartamára hívja fel a figyelmet:

„Nem félórát kell hagyni, hanem egy percet, majd visszamenni, vigasztalni. Ha újrakezdi, akkor három percet, utána ötöt. Én mindkét fiamnál bevetettem, 2-3 nap alatt megszokják. Teljesen kiegyensúlyozottak, az oviban/bölcsiben is jól érzik magukat. Én is kiegyensúlyozottabb vagyok, a kapcsolatunk nem romlott meg azért. Ugyanúgy bújnak, ölelnek, szeretnek.”

Natália szerint a szeretet és a türelem a megoldás:

„Nincs sablon, nincs két egyforma gyerek és szülő sem. Épp úgy, ahogy minden családban, más rezgések, szeretet kinyilvánítások vannak. A belsődben érezned kell, mi a jó a gyermeknek és neked. De kipróbálhatsz többféle módszert, de igazából a szeretet, ráérzés és a türelem a megoldás...”

Kinél van az igazság? Te hogy gondolod?

altatásBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

Családtervezés, terhesség, szülés, gyereknevelés, egészség-betegség, szórakozás – ezekben a kategóriákban témánként tudsz böngészni a tartalmaink között. Kövesd a Bezzeganyát a Google+ -on is!

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?