Tünde Balaton Sound

Nem titok, hogy én az a fajta anyuka vagyok, aki szeret fesztiválozni, akár gyerekekkel, akár gyerekek nélkül. Jó, persze ahogy telnek az évek, egyre kevésbé vágyom arra, hogy hajnalban érjek haza vert seregként egy-egy buliból. Míg a kisebbekkel a Volt Fesztiválon voltunk több ízben, addig tavaly a nagyot vittük ki a Szigetre, ahol szabadjára engedtük. Egy fesztivál van, amelyikkel szemben fenntartásaim voltak: a Balaton Sound.

Sokfélét hall az ember, nem volt túl jó híre ennek a rendezvénynek, és még az én fejemben is az a kép volt, hogy oda csak kigyúrt, agyatlan fiatalok és szétplasztikázott cicababák járnak. Féltem oda elengedni a lányomat. Csakhogy a kis bestia pont az ilyen zenét szereti, nem a rockzenéért rajong (akkor meg biztos a rockfesztiválok részeg rockereitől félteném), úgyhogy magammal vittem őt is az első napon a sajtóbejárásra, hogy együtt fedezzük fel a partihelyszínt.

Tünde Balaton Sound

Lakatos Márk vezetett körbe

Eljött az a pillanat, amikor vénséges vén öregasszonynak éreztem magam egy fesztiválon – az átlagéletkor az én éveim számának a felét sem közelítette meg szemlátomást, ráadásul pokoli hőség volt, nem győztem a folyadékot pótolni. Lakatos Márk (mint művészeti vezető) személyesen mutatta meg az összes VIP helyszínt, melyek között volt exkluzív privát strand, azaz beach club hófehér faborítással és puha, baldachinos, dupla napágyakkal, koktélbárral, vintage cirkuszi hangulatot idéző VIP-rész a nagyszínpadnál, valamint a bejáratnál található egzotikus dzsungel. Az itteni VIP-teraszról egy igazán különleges, fedett színpadra lehetett rálátni, fölül mindenféle színes, szürreális díszlet – éjszaka még durvább a látvány.

Tünde Balaton Sound

mennyezet

Nappal sok-sok félmeztelen srác grasszált a területen, forrónadrágos fiatal lányok méregették őket, később együtt mozogtak a tömeggé duzzadt fesztiválozók. A nagyszínpadon egy – számomra ismeretlen, ám igen jóképű – DJ keverte a zenét, állati szép színpadképpel, színekkel, fényekkel, és én azt vettem észre, hogy ütemre dobolok a lábammal. Nem szétszívott, üveges tekintetű tinédzsereket láttam (nesze neked, előítélet), hanem a szabadságot ízlelgető fiatalokat, akik a modern kor nyújtotta lehetőségekhez alkalmazkodva érzik jól magukat.

Tünde Balaton Sound

meleg volt...

És ha mégis bajba kerülne valaki? A sajtótájékoztatón bemutatták a fesztivál biztonsági programját, és a Balaton Sound applikáción belül elérhető SoundWatch fület, melynek segítségével meghatározható a fesztiválozók tartózkodási helye, és az alkalmazáson belül közvetlenül segítséget is kérhetnek a bajba jutottak. Ez úgy működik, hogy belépve a fesztiválozó a térképen láthatja, hogy hol van a hozzá legközelebbi Safety First pont. Amennyiben nincs olyan állapotban a fiatal, hogy elmenjen odáig, telefonon vagy üzenetben is hívhat segítséget – ha be van kapcsolva a telefonon a helymeghatározás, a segítők be tudják azonosítani a helyszínt, ahol a bajba jutottat megtalálják.

Tünde Balaton Sound

anya-lánya

A fesztivál területén közel száz Safety First önkéntes mászkált, akik segítették a biztonságos fesztiválozást. Nagyon tetszett, hogy a visszaválthatós, vastag falú műanyag poharakon is edukációs szövegek voltak olvashatók – és a rendezvény területén nagy molinókon is hasznos tanácsokat lehetett látni – angol nyelven.

A Safety First programnak egyébként több híres védnöke is van, például a közismert Dr. Zacher Gábor. Vele videós anyag is készült, melyben elmondja a fesztiválozás veszélyeit, és arról is beszél, hogy hogyan lehet kivédeni ezeket. 

Itt pedig az interjúalanyból kérdező lesz, és arról faggatja Lofti Begi DJ-t, hogy egy fiatalnak mit "kell" átélnie egy fesztiválon. Bulikalauz újoncoknak>>> 

Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológussal ebben a videóban beszélget Lina és Panni vloggerek, Kriszta pedig itt kérdezi a fiatal lányokat arról, milyen öltözködési tippeket tudnak mondani a fesztiválozóknak.

Az árak a már megszokott fesztiválos tartományban mozognak – gyros 1800, korsó sör 750, fél literes ásványvíz 450, koktél 2300 forint.

Tünde Balaton Sound

egyre többen vannak

Ahogy ment le a nap, úgy kezdett a lányom egyre jobban bezsongani, főleg mert találkoztunk a barátaival, akik már többedszerre Soundoltak (és én is ismerem őket). A vége az lett, hogy hosszas könyörgés után megengedtem, hogy ott maradjon. Egyedül ültem be a kocsiba és jöttem haza, őt rábíztam a barátokra – és az applikációra. Teljesen nyugodt voltam, ismeri a szabályokat, biztos voltam benne, hogy nem keveredik bajba, hogy mindent tud a veszélyekről, és azt is tudja, mit kell tennie, ha gondja akadna. Megbízom benne.

Egy darabig küldött éjszakai fotókat a bulikról, többször lelkendezett sms-ben, hogy mennnnyirenagyonjó, és hogy nagyon hálás, amiért megengedtem, hogy ott maradjon. Minden rendben volt, másnap felült a vonatra és hazajött, tele élménnyel, épen, egészségesen – jövőre már mehet egyedül, ha még mindig szeretne – és ha megkeresi a belépőjegyre valót…

Tünde

Fesztivál-témában itt írtunk még:

Elsőfesztiválozó 17 éves: semmi veszély nem leselkedik ránk a Szigeten!

VOLT Fesztivál: A gyönyörért szenvedni kell

7+1 szabály fesztiválozáshoz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>