Tünde okostelefon gyereknevelés biztonságos internet

A mai gyermekek már beleszülettek a digitális világba, számukra ez a közeg már természetes, ők magabiztosan használják a különböző kütyüket és könnyűszerrel alkalmazkodnak az újdonságokhoz. Mi, felnőttek gyakran csak kapkodjuk a fejünket és álmélkodunk, amikor a hároméves, olvasni nem tudó gyerek simán böngészi a Youtube-on a rajzfilmeket, vagy a tízéves gyerek játékprogramot ír. Ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk gyerekeinket online, egyrészt nekünk is lépést kell tartani a digitális fejlődéssel, másrészt szabályoznunk kell az eszközhasználatukat.

Jó, ha már akkor felállítjuk a szabályokat, amikor a gyereknek először adunk a kezébe digitális kütyüt, de fontos, hogy később is tudjunk az online tevékenységeikről. Ehhez természetesen szükség van a támogató családi légkörre, amikor a gyerek tud és mer is hozzánk fordulni az örömével, a problémáival, és azt is jelzi, ha esetleg bajba került. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány megfontolandó szabályt, melyek olvasni tudó gyerekek mobilhasználatának szabályozásában segítenek. (A kütyüzés előnyeire és hátrányaira most nem térünk ki.)

Szabályok gyerekeknek/kiskamaszoknak okostelefonozáshoz
 

  • Mielőtt letöltesz egy appot, mindig kérj engedélyt a szüleidtől. (Nem mindegyik biztonságos, sőt, egy ingyenes applikációban is lehetnek alkalmazáson belüli vásárlási lehetőségek, amelyekért fizetni kell.)
  • Soha ne add meg a telefonszámod és egyéb személyes adatod idegeneknek, és semmilyen online felületre ne írd ki ezeket!
  • Ha olyan üzenetet vagy képet kapsz, amitől kellemetlenül érzed magad, szólj a szüleidnek! (és mielőtt képet küldenél magadról, gondolj arra, bárhol, de tényleg BÁRHOL kiköthet a kezedből kikerült kép.. .ez egyébként a nyilvános felületekre, közösségi médiára feltöltött képekre is igaz)
  • Ne válaszolj ismeretlen telefonszámokról érkező hívásra vagy üzenetre.
  • Csak olyan üzenetet küldj, amit (és ahogyan...) szemtől szembe is elmondanál az illetőnek. (kommenteléskor is érdemes ezt betartani a felület kommentelési szabályain túl)
  • Az iskolában tartsd be a telefonhasználatra vonatkozó szabályokat!

Szülőként ezeket fontold meg
 

  • Érdemes a gyerek telefonjára szülői felügyelet alkalmazást telepíteni, mellyel nemcsak a gyerek online eltöltött idejét állíthatjuk be, hanem szűrhetjük a letölteni kívánt tartalmakat és kontrollálhatjuk a tevékenységeit az okostelefonon.
  • Fontos, hogy előre megbeszéljük a gyerekkel, hogy egy nap mennyit (és mire) használhatja a telefonját.
  • Mutassunk példát! Ha a gyerek azt látja, hogy anya vagy apa az étkezőasztalnál vagy vezetés közben nyomkodja a telefonját, ő maga is ezt fogja tenni – a szabályok ellenére is, hiszen mi magunk mutatjuk neki ezt a mintát.
  • Este, lefekvés előtt egy órával már ne kütyüzzön a gyerek – a pihentető alvásra ugyanis negatív hatással van a telefonozás. Van, aki nem is engedi be a gyerekszobába a telefont, és csak a szülők jelenlétében használhatja a gyerek. (Egészen kicsi gyerekeknél elengedhetetlen az állandó szülői felügyelet – a bevezetőben említett példa esetében simán találkozhat egy kisgyerek nem neki való tartalommal.)

Akár tetszik, akár nem, az okostelefonok ugyanúgy az életünk részei, mint a hűtőszekrény vagy a mosógép. Tehát nem a tiltás a megoldás, hanem az, hogy megtanítsuk a gyerekeinket a biztonságos használatra. Ezzel a témával későbbi cikkeinkben még foglalkozunk.

Tünde

Tünde okostelefon gyereknevelés biztonságos internetA digitális világgal kapcsolatban ezekben a cikkekben írtunk:

A digitális világban jártunk

Hogyan véded meg a gyereked az internet veszélyeitől?

Tiltják a számítógépektől gyermekeiket az IT-guruk

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?