Tünde strand kutyás strand

Tavaly ősszel bővült a családunk egy kiskutyával, azóta olyan programokat és helyszíneket keresünk és fedezünk fel, ahova magunkkal vihetjük négylábú gyermekünket is. Sajnos az országban nincs túl sok kutyabarát strand – a Balatonnál is csak Fonyódon és Földváron van hivatalosan kijelölt kutyafürdető terület, illetve Tihanyban, a Belső-tóban úszhat a négylábú. Egy kutyás Facebook-csoportban ajánlották Délegyházán a Tavirózsa kempinget és strandot, nemrég elmentünk körbenézni egy kicsit.

Helyszín
 

Budapesttől mindössze harminc kilométerre, a délegyházi tórendszer egyik tavánál található a kemping/strand, nem messze a közismert Rukkel-tótól. Ahogy lekanyarodunk az aszfaltozott útról, igen rossz minőségű, poros, hepehupás úton kell menni körülbelül két kilométert – ajánlott gyökkettővel közlekedni. A bejárat környékén az út mellett lehet parkolni – szerencse függvénye, hogy mennyit kell gyalogolni az autótól a bejáratig. Jó tudni, hogy ha továbbmegy az ember, a naturista partszakaszhoz jut.

Tünde strand kutyás strand

Árak
 

A belépő 1000 Ft személyenként, a kutyákért 500 Ft-ot kell fizetni. Macskáknak a belépés ingyenes. (A kilépés nem garantált :) – a szerk.) Egy korsó csapolt sör ötszáz forint körül van, egy adag sült krumpli 500 forintba kerül, a megelszendvics (jó naagy!) négyszáz forint, a rántott sajt ezerkettő.

A kemping területén sátrazni, lakókocsizni lehet, a sátorhely napi 2500 Ft fejenként, a lakókocsira plusz ezer forintot kérnek ezen felül, de a területen 18 négy-, öt- és hatfős ház is található, melyekben fürdőszoba, konyha, hűtő, mikró is van, és egyes faházak köré kerítést is tettek, hogy ne csatangoljanak el az ebek. Ezek ára nagyságtól függ, fejenként 4-5 ezer forint egy éjszaka (nyáron a minimum tartózkodás két éjszaka), de ebben benne van a reggeli és a strandbelépő is. Az ott lakók a területen belül is parkolhatnak napi ezer forintért. A kutyák után éjszakánként ezer forintot kell fizetni.

Tünde strand kutyás strand

Strand
 

A strand tiszta, füves, pici dombocskák teszik színesebbé a domborzatot, a kutyások kijelölt területen fürödhetnek, úszhatnak kedvenceikkel. A kis termetű kutyák (Dió a maga négy és fél kilójával is ide sorolandó) a teljes területen élvezhetik a vízpartot, a nagyobbak (vannak egész nagyok, dán doggal is találkoztunk) pedig a strand távolabbi végén pancsolhatnak a vízben.

A tó nem mélyül gyorsan, kivéve egy részt, amely középmagas fakerítéssel van körbekerítve, és jól látható a figyelmeztetés: itt rögtön mélyül a tó. Ottjártunkkor egy horgász lógatta a botját a parton.

Tünde strand kutyás strand

A kemping területén van büfé, sportpályák, játszótér, közös helyiség, tűzrakóhely, ingyen wifi.

A víz egyébként nem hideg, mint amire számítottam, sőt, órákig tudtam volna áztatni magam – csak a zsírszegény kutyám reszketett vizes bundájában ücsörögve a parton. Érdekes egyébként hogy hogy úszik ösztönösen a kutya: pár lépéssel beljebb vittem, mint ahogy leér a lába, és simán kiúszott a partra. Nem okozott neki sokkot az esemény, utána vígan szaladgált a vízbe a botért – igaz, egyelőre csak addig merészkedik egyedül, amíg leér a lába.

Tünde strand kutyás strand

Már kétszer jártunk a kutyás strandon – mindkét alkalom napos, meleg hétvégére esett, mégsem voltak sokan (a Rukkel-tónál ugyanekkor szemmel láthatóan egy gombostűt nem lehetett leejteni, annyi ember volt a parton és a vízben). Tetszett a kutyás gazdik és gyerekek toleráns viselkedése, és jókat nevettünk, hogy hatodszorra is felfigyelt ugyanilyen becenevű lányom, amikor egy gazdi Pötyi nevű kutyáját hívta hangosan. A kisebbik lányom az összes kutyát meg akarta simogatni (minden gazdától engedélyt kérve, ahogy kell), dobálta nekik a labdát, simogatta őket – aggódni nem nagyon kell, az ilyen helyekre általában jól szocializált állatokat hoznak, és szól a gazdi, ha valamire érzékeny az eb.

Tünde strand kutyás strand

Te hova jársz strandra? Ha megírnád tapasztalataidat a strandról, ahol jártál, a bezzeganya@bezzeganya.hu címen várjuk!

Tünde

Stranddal kapcsolatos írásaink:

Tünde strand kutyás strand

Nem kell repülőre ülni a tengerparti élményhez

Jász-Nagykun-Szolnok megye termálfürdői az egész családnak

Vízicsúszdákon menekülj a hőség elől

Bankrabló voltam a nagymedencében

A fél fizetésed nélkül el se indulj a Palatinusra

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>