Lehet vitatkozni, ágálni ellene, de a szabályozás szerint kötelező a viselete tömegközlekedési eszközökön, piacokon, boltokban – és az iskolákban is ajánlott az arcmaszk használata. Miért fontos ez, milyen maszkot adjunk a gyermekre és hogyan tanítsuk meg a helyes használatot? Dr. Kovács Tibor gyermekorvos-orvosigazgató segítségével foglaltuk össze a tudnivalókat.

Kényelmetlen, de hasznos
 

Felnőttként is okozhat kényelmetlenséget az arcmaszk viselése, de annak tudatában, hogy ezzel mások és magunk egészsége, a koronavírus-járvány terjedésének csökkentése érdekében teszünk, talán könnyebb betartani a szabályokat.

A gyermeknek is muszáj?
 

A javaslat szerint kétéves kor fölött már lehet – és szükséges is – maszkot adni a gyermekekre. Bár a jelenlegi tudásunk szerint a gyermekekre kevésbé veszélyes a koronavírus, és fertőzés esetén ők többnyire tünetek nélkül, vagy enyhe tünetekkel esnek túl a betegségen, a vírus terjedésében ők is szerepet játszanak – akár tünetmentesen is továbbadhatják a kórokozókat. A maszk csökkenti ennek az esélyét, és nagyobb védelmet nyújt a saját megfertőződés ellen is, mondja dr. Kovács Tibor.

Milyen maszkot adjunk a gyerekre?
 

Ahogy a felnőttek esetében, a gyermekeknél is vagy a sebészi maszkok jöhetnek szóba, vagy a textilből készült szájmaszkok. A legfontosabb, hogy arcukra megfelelően illeszkedjen, szájukat és orrukat fedje be. Léteznek kifejezetten gyermekek számára készült maszkok is. A felnőtt maszkok mérete körülbelül 15x30 centiméter, míg a gyermekeknek általában 12x25 centiméter méretű maszkok készülnek. Érdemes állítható maszkot beszerezni, vagy a gyermek méretei alapján egyedi méretű maszkot varratni. A krónikus betegségben szenvedő, magas kockázatnak kitett gyermekeket javasolt a nagyobb védelmet nyújtó FFP2 szájmaszkkal ellátni.

Szabályok, amiket meg kell tanítanunk
 

Fontos, hogy gyermekünknek elmagyarázzuk, hogy a szájmaszkok használatára miért van szükség. Mondjuk el nekik, hogy a maszk akkor nyújt megfelelő védelmet, ha orrukat és szájukat is fedi. Azt is meg kell tanítanunk, hogy felvételkor és levételkor is kezet kell mosni. Arra is fel kell hívnunk a figyelmüket, hogy bármennyire is tetszik a másik gyermeké, nem szabad cserélgetni egymás között a maszkokat, hívja fel a figyelmet a gyermekorvos.

Iskolaudvaron is kell a maszk?
 

Iskolás kortól zárt térben mindenképp javasolt az arcmaszk használata. Amennyiben a gyermekek tömegesen tartózkodnak az udvaron, ahol nincs lehetőség tartani az ajánlott másfél-két méteres távolságot, akkor is érdemes szájmaszkot viselni.

Mutassunk példát!
 

Ahhoz, hogy gyermekünk elfogadja a számára kellemetlenséget okozó eszköz használatát, hasznos, ha jó példával járunk elöl, azaz magunk is (szabályosan) használjuk a maszkot. Apró trükkökkel segíthetünk, hogy gyermekünk rossz érzései csökkenjenek: például használhatunk egyforma maszkot a családban, esetleg a kedvenc plüssjáték is kaphat egy maszkot, illetve segíthet az is, ha a gyermek maga választja ki a mintás maszkját, így szívesebben veszi fel azt. Ha őszintén beszélünk vele a koronavírusról, ha elmagyarázzuk (saját szintjükön) a védekezés fontosságát és szerepét ebben, talán könnyebben fogadja el a gyermek a szabályozást.

Tünde

Folyik a gyerek orra? Karantén!
Egy anyuka arról számolt be, hogy gyermekét nem engedték be reggel az iskolába, mert köhögött. Nem fuldoklik, nincs láza, nem beteg, csak kettőt köhintett.
Tovább>>>

Sírtam, amikor az elsős kislányomat nem kísérhettem be az iskolába az első napon
Lázmérés, maszk, szülői nyilatkozat, igazolások, kézfertőtlenítés, a szülők nem mehetnek be az iskolaépületbe – különböző intézésekkel indult el az idei tanév a koronavírus-járvány miatti szigorításoknak köszönhetően.
Tovább>>>