A fertőzéstől való rettegés helyett tegyél meg mindent családod egészségének védelmében, tanuld és tanítsd meg gyermekeidnek a higiénés alapokat (különösen a helyes kézmosás szabályait) – és az sem árt, ha végiggondolod, miben változtatja meg a világjárvány a családod életét. Ne hagyd ki a gyermekedet sem az információkból, fontos, hogy életkorának megfelelő magyarázatot kapjon a járvánnyal kapcsolatos kérdéseire, megnyugtató válaszokat félelmeire. Ehhez azt is érdemes megvizsgálnunk, hogy mi magunk hogyan vélekedünk a helyzetről.  Kovács Györgyi, gyermekekkel foglalkozó klinikai szakpszichológus- és Dr. Kovács Ágnes gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvos adott tanácsokat a témában.

Hogyan beszélgess a gyermekeddel a koronavírus-járványról?

  • Életkornak megfelelően tájékoztasd

A legfontosabb, hogy a gyermek életkorának megfelelő magyarázatot adj a vírussal, járvánnyal kapcsolatban. Ne a tévé elé ültesd le a gyereket, és együtt se a tévét nézzétek, hogy onnan együtt tájékozódjatok, hanem te magad beszélj a témáról – a gyermeked számára megfelelő fogalmazással, hogy már megfelelő szűréssel kapja a gyermeked az életkorának megfelelő információkat.

Rövid, egyszerű mondatokban beszélj:

„Van egy betegség, amit sokan elkaptak. Ha mindig rendesen kezet mosunk, és egy ideig elkerüljük a játszóházakat, mozikat, ahol sokan vannak, akkor nagy eséllyel nem lesz semmi bajunk.”

  • Ne a veszély nagyságát ecseteld

Amikor a fertőzésről beszélünk gyermekünknek, igyekezzünk a biztonság és a megfelelő védekezés fontosságát kiemelni, ne a veszély nagysága legyen a középpontban.

  • Válaszolj kérdéseire és nyugtasd meg

Ha gyermekünk aggódik, hallgassuk meg félelmeit, kérdéseit, legyen szó akár magáról a vírusról, a betegségről, vagy akár a kórházba kerülésről, halálról is.

  • Maradjunk higgadtak

A gyermekek radarként érzékelik szüleik feszültségét, félelmeit, amelyek tovább erősíthetik szorongásaikat. Fontos, hogy mi, felnőttek megőrizzük higgadtságunkat – nem utolsó sorban azért is, mert higgadtan könnyebb betartani az óvintézkedéseket.

  • Mutassunk példát

Ha hazaérünk, első utunk a csaphoz vezessen, mossunk alaposan kezet, és tanítsuk meg erre gyermekeinket is – kisebbeknél az utánzásos játék mindig beválik. Vécéhasználat után szintén ez a teendő. Nagyobb gyerekünket megkérhetjük, hogy keresse meg az interneten a helyes kézmosással kapcsolatos oktatóvideókat, és nézzük meg együtt a tanácsokat.

  • Figyeljük meg magunkat is

A koronavírus-járvány kapcsán sok felnőtt szorongóvá válik, de az újfajta helyzet a kevésbé aggódó embereket is elbizonytalaníthatja. Hasznos, ha feltesszük magunknak a kérdést: mennyire befolyásolnak most minket saját félelmeink, aggodalmaink? Gyermekeink is hasonló érzelmi változásokon mennek keresztül, lehetnek kérdéseik, változhat hangulatuk, játékuk, viselkedésük.

  • Kérdezzünk

Ne csak gyermekeink kérdéseire válaszoljunk, tegyünk fel mi magunk is kérdéseket nekik: érdeklődjünk kedvük, hangulatuk felől, figyeljünk viselkedésbeli változásaikra. Gyermekeink biztonságérzetét növelhetjük empatikus viselkedésünkkel, megnyugtató közelségünkkel.

  • Hozzunk ki mindent az új helyzetből

A járvány miatt az emberek több időt fognak otthonukban tölteni, családjuk körében. Érdemes megvizsgálni, hogy az új helyzet milyen pozitívumokat tartogat – több közös játék, beszélgetés, minőségi együtt töltött idő, stb. Gyermekeink és saját szorongásunkat is enyhíti a közös tevékenység, meseolvasás, filmnézés. Érdemes most azon is elgondolkodni, hogy mi számunkra a valódi érték.

Köszönjük Dr. Kovács Ágnes gyermekpszichiáternek és Kovács Györgyi klinikai szakpszichológusnak a hasznos tanácsokat.

Tünde